Unutulmaması gereken bir olgu: çocuklar da depresyona girebilir...

Unutulmaması gereken bir olgu: çocuklar da depresyona girebilir...

Sadece biz yetişkinlerin depresyona girdiğini düşünüyorsak, yanılıyoruz. Evet, dünyadan bir haber ve kendi dünyasında mutlu sandığımız çocuğumuzun da bizim gibi kendine ait bir psikoloji dünyası vardır. Onlar da kendi dünyalarına ait sebeplerden dolayı depresyona girebilirler. Bunun nedeni, anne babalarının çatışmaları ve sorunlarını çocuğuna yansıtıyor olmaları, çocuğun kendinden sonra dünyaya gelen kardeşine olan kıskançlığı, anne babasının yanlış tutum ve davranışları gibi sebepler olabilmektedir. Çocuklarımız aslında bir şekilde psikolojisinin bozuk olduğunu davranışlarıyla gösterebilirler. Kendisiyle ilgilenilmediğini düşündüğü için içine kapanabilir veya dikkatleri üzerine çekmek için anlamsız ve aşırı davranışlarda bulunabilir. Bu düşünce ve davranışları içine atıp orada yaşıyorsa bunu altını ıslatma şeklinde gösterebileceği gibi öfke ve şiddete başvurarak da gösterebilir.

Genellikle anne babanın tutum ve davranışlarından kaynaklanan bu sorunlarda, aslında odaklanılması gereken kişiler ebeveynlerdir. Onların değişkenlik gösteren tutumları direkt olarak çocukta kendisini gösterir. Yanlış olan bazı davranış ve tutumlar düzeltilirse, çocukta da düzelmeler gözlenir. Çocuk, ifade edemediği duygularını öfke ve şiddet olarak yansıtabileceği gibi, bazen de bunu yaptığı resimlere de yansıttığını görebiliriz. Dikkatli bir ebeveyn, çocuğunda psikolojik bir problem ve ifade edemediği bir sorunu olduğunu anlayabilir.

Çocukla sağlıklı bir iletişim kurmak, onun kendisini ifade etmesine izin vermek ve kaliteli bir zaman geçirmek oldukça önemlidir. Çocuğa sürekli ‘hayır!’ demek, onu engellemek, katı kurallar koymak, üzerinde baskı hissetmesine ve içine kapanmasına neden olabilir. Eğer ki bu baskılar gereğinden fazla olduğu takdirde, bu durum çocukta çekingen bir yapının oluşmasına yol açabilir. Bu çekingenlik de ona yerleştiği zaman ilerleyen dönemlerde olası bir sosyal fobiyi ortaya çıkarabilir. Bununla beraber çocuğa konulan kuralların, ödül ve ceza sisteminin de çok iyi ayarlanması gerekir. Çocuğa konulacak olan bu kurallar, ödül ve cezalar ebeveynlerin her ikisi tarafından da aynı anda uygulanmalıdır. Birinin ‘’evet’’ dediğine diğerinin ‘’hayır’’ dememesi oldukça önemlidir.

Çocukta görülen herhangi bir psikolojik sorunda, anne babanın ilk önce dönüp kendilerine bakması, kendi aralarındaki çatışmaların ve sorunların çocuğa yansımamasına özen göstermeleri gerekir. Bununla beraber onların çocuğa yaklaşımlarında, kurallarında ve davranışlarında her ikisinin de tutarlı olması oldukça önem taşımaktadır. Aşılamayan ve çözülemeyen durumlarda ise, ileriki zaman dilimlerinde büyük sorunların ortaya çıkmaması için, bir uzmanla görüşmeleri en mantıklı ve sağlıklı bir yol olacaktır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz

Uzman Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, 2013 yılında Yeditepe Üniversitesi'nin psikoloji bölümünü bitirmiş ve aynı yıl Okan Üniversitesi'nde Gelişim Psikolojisi üzerine uzmanlık eğitimine ve çalışmalarına başlamıştır. Halen ‘’Hafif Kognitif Bozukluğu ve Demansı Olan Hastalarda Kognitif Rehabilitasyon Tedavileri’’ üzerinde çeşitli süpervizyonlarla çalışmasını devam ettirmektedir. Kendisi aynı zamanda Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Rehabilitasyon Tedavi Merkezi ile İstanbul Tıp Fakültesi’nin yürütmekte olduğu Wernicke-Korsakoff Sendromlu hastalar ile nöropsikolojik ve kognitif rehabilitasyon çalışmalarında da aktif rol almaktadır. Uzman Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, lisans eğitimi süresinde Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Servisi’nde ve Fransız Lape Psikiyatri Hastanesi’nde bağımlılık, psikoz ve geriatri servislerinde stajla ...

Etiketler
Depresyon psikoterapisi
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz
Uzm. Psk. Mustafa Varol Yorulmaz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube