Umut-suzluk

Umut kendimize göre iyi, güzel olan bir şeye, onun olacağına, iyi gideceğine inanmak ve buna güvenmektir. Daha çok gelecek için kullandığımız bir kavramdır.

Umut-suzluk

Umut kendimize göre iyi, güzel olan bir şeye, onun olacağına, iyi gideceğine inanmak ve buna güvenmektir. Daha çok gelecek için kullandığımız bir kavramdır.

Ve umutsuzluk... Tez konum ☺️ Üniversite son sınıf öğrencileri birinci sınıf öğrencilerinden daha umutsuz çıkmıştı. Birinci sınıfta "Daha önümde çok zaman var." düşüncesinin rahatlığı ve son sınıfta "Ne olacak şimdi? Nasıl iş bulacağım? Memlekete mi döneceğim?" gibi bir sürü belirsizlik ve beraberinde gelecek kaygısı.

Belirsizlik, strese sebep olan en önemli etkenlerdendir. Bu bir de şimdideki olumsuzlukla birleşirse, kişilik özelliklerimizle birlikte umutsuzluğa kapılmamıza sebep olabilir.

Tabii, herkes benim gibi Pollyanna'nın Adana Şubesi değil ☺️ Şaka bir yana, ben çocukken annem çalıştığı için, okulla birlikte kardeşlerin bakımı ve ev işi de bana kalıyordu. Bir sorun oldu ve ben çözemedim diyelim, önce gözyaşım bitene kadar ağlar, sonra bir çözüm bulup kalkar yapardım. Pollyanna kolay olunmuyor yani ☺️ (Terapist, danışanın işine yarayacak ortak yaşantısını paylaşabilir, evet ☺️)

Geleceğin ne getireceğini, hatta gelip gelmeyeceğini hiçbirimiz bilemeyiz. Yarın var mı bizim için... Ama gelecekse eğer, bunun nasıl olacağını tek başımıza biz belirleyemeyiz.

Bize düşen, her ne yapıyorsak en iyi şekilde yapmaya çalışmak ve sonucun olumlu, iyi, güzel olacağını ummaktır.

Umutsuzluk insanı depresyona, sonrasında intihara sürükleyebilir. Tezimin bütün literatür taramasının özeti... Yani umutsuzluk sürekli bir hale geldiğinde, insanı öldürebilir. Yaşıyorsa da yaşadığından keyif alamaz hale getirebilir.

"Karanlığa küfredeceğine bir mum yak." diyen Konfüçyüs'ü dinlemeliyiz bence.

"Bizim kapımız umutsuzluk kapısı değil!" (Mevlana'nın sözü değilmiş...)

 

 

Bu makale 24 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Hatice Zengel

1975 Adana doğumluyum. Liseyi Adana Kız Lisesi'nde okudum. 2000 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Psikoloji Bölümü'nü bitirdim. Yaklaşık üç yıl özel eğitim merkezlerinde çalıştıktan sonra 2002 yılı Ekim ayında  Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'ne atandım. Dört yıl Üniversitenin Zihin Engelli Çocuklar Merkezi'nde çalıştıktan sonra Sağlık Bakanlığı kurumlar arası geçiş sınavıyla atandığım Kütahya Evliya Çelebi Devlet Hastanesi'nde dört yıl, iller arası geçiş kurasıyla atandığım Osmaniye Devlet Hastanesi'nde bir buçuk yıl çalıştım. Şubat 2012 tarihinde atandığım Dr Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı Hastanesi'nde yaklaşık 10 yıl çalıştıktan sonra devlet memuriyetinden ayrılıp kendi ofisimde çalışmaya karar verdim. 2022 Ocak ayı itibariyle kendi ofisimde danışanlarımı almaya başladım. Web Sitesi: Psk. Hatice Zengel İlgi ...

Etiketler
Umutsuzluk
Psk. Hatice Zengel
Psk. Hatice Zengel
Adana - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube