Üfürüm sesi nedir?

Ah şu üfürüm, üfürme, üfürük, hava sesi? Bazen herhangi bir sebeple bebek veya çocukları bir hekime gösterdiğimizde ağız, burun boğaz muayenesi derken kalp bölümünü dinledikten sonra muayene bitiminde kalp muayenesinde üfürüm duyuyorum, daha önce kalp bölümüne gösterdiniz mi veya kalbinde delik olabilir kalp bölümüne götürmeniz gerek dediği çok olur.

Üfürüm sesi nedir?

Bu durum ailelerle endişe ve korkuya yol açar epeyce. Oysa bu muayene bulgusu her zaman ağır bir kalp hastalığının belirtisi değildir. 

Üfürüm birçok defa birçok mecrada anlatılmış olsa da, hatta hastalarımıza hastalığın adı detaylı olarak verildiği halde bile “benim çocukta üfürüm hastalığı var” gibi anne baba tarafından söylenmeye devam edilebiliyor.

Üfürüm, hastalığın adı değildir. Bazı kalp hastalıklarında, özellikle yapısal kalp hastalıklarında, kalp delikleri, kapak darlıkları veya yetersizliklerinde muayene sırasında hekim tarafından duyulan bir sestir. Bu sesi duyan hekim diğer kalp hastalığı belirtilerinin olup olmamasına göre (nefes darlığı, beslenirken zorlanma, emerken, ağlarken morarma, kilo alamama, çabuk yorulma, göğüs ağrısı, bayılma ve önemli bazı muayene bulgularının varlığında) bazen acil olarak çocuk kalp bölümüne yönlendirir. 


Bu üfürüm sesi hafiften fazlaya dek duyulabilir. Hafif bir ses olarak duyulması hafif bir hastalık olduğu, fazla duyulması da her zaman ağır bir hastalık olduğu anlamı taşımaz. 
Üfürüm herhangi bir hekim tarafından duyulduğunda yapılması gereken uygun bir zamanda bebeğin veya çocuğun çocuk kardiyoloji tarafından görülmesidir.

Çocuk kardiyoloji bölümünde yapılacak olan muayene ve asıl olarak da ekokardiyografi yani kalp ultrasonu ile bu üfürüm sesine neden olabilecek hastalıklar saptanır ve bazen ağır bazen hafif kalp hastalığı saptanır ve ona göre yapılacaklar belirlenir. Bazen de herhangi bir hastalık saptanmaz ve aileye gözünüz aydın kalbinde problem yok, sizin çocukta masum üfürüm dediğimiz ses var, bunun da bir önemi yok der göndeririz.  

Sonuç olarak her üfürüm sesi mutlaka bir kalp hastalığı ile ilişkili olmayabilir. Üfürüm duyulduğunda yapılması gereken çocuk kardiyoloji bölümüne en uygun zamanda başvurmaktır.

Tüm çocuklarımıza sağlıklı bir gelecek diliyorum. 

Bu makale 15 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım

Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM,  1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1998 Yılında Uzman olarak Başkent Hastanesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezinin Çocuk Hastalıkları bölümünün kurucusu olarak göreve başlamış olan Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM, 2001 yılında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde göreve başlamış, ve Çocuk Kardiyolojisi üzerine yan dal ihtisas eğitimini tamamlamıştır.

Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM, mesleki çalışmalarına şu an Adana Özel Metro Hastanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Kalp deliği hastalığı
Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım
Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım
Adana - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube