Tuvalet eğitim sürecinde neler yapmalısınız?

Tuvalet eğitim sürecinde neler yapmalısınız?

Başarılı bir tuvalet eğitim süreci geçirmeniz çok önemli.

Bu süreç; sizin ve çocuğunuz için kolay olmasa da çok zor da değil.

Önemli olan; ayrıntıları kaçırmamanız ve çocuğunuzda baskı oluşturmamanız.

İlk dikkat etmeniz gereken şey ; çocuğunuz gelişimsel  ve zihinsel olarak tuvalet eğitimine hazır olduğunun mesajlarını vermeye başladığında bu aşamaya geçebileceğinizdir.

Mesela; bezi öncekine göre daha uzun sürelerde ıslanmaya başlıyorsa kasları idrarı yavaş yavaş tutmaya başladığının mesajını veriyor olabilir. Siz tuvalete gittiğinizde o da hevesleniyorsa zihinsel olarak hazır olabilir. Bezi ıslandığında sürekli çekiştiriyorsa bezinden rahatsız olmaya başlamış olabilir.

Fiziksel olarak hazır olsa da zihinsel olarak tuvalet eğitimine hazır olmayan çocuğunuzu eğitime başlatmak için acele etmemelisiniz.

İkinci olarak; çocuğunuzun tuvalet eğitimine başlayacağı dönemde duygusal bir sıkıntı, zorluk yaşamıyor olmasıdır. Bakıcı değişikliği, tatile gitmek veya yeni dönüş olmak, ev taşınması, babanın işi nedeniyle evden bir süre uzaklaşması, eve yeni birinin gelmesi gibi.

Üçüncü olarak; bu dönem özel ilgi, sabır ve zaman gerektirdiğinden sizin de duygusal olarak rahat olduğunuz bir dönemde tuvalet eğitimine başlamanız çok olumlu olacaktır.

Anaokuluna giden bir çocuğunuz varsa; bu sürece başlamayı planladığınızı öğretmeni ve okul yönetimi ile hemen paylaşın. Unutmayın; bu bir ekip işi olacaktır.

Her çocuğun gelişim hızı farklı olacağından, başlama zamanını başka çocuklarınkiyle kıyaslayarak planlamamalısınız.

Erken başlanan zorlayıcı tuvalet eğitim süreçleri fizyolojik ve psikolojik olarak çocuğunuzu zorlar. Kalıcı olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir.

Aşamalı bir alıştırma süreci çocuk için daha rahatlatıcı olur.

Önce gündüz, gündüz alıştıktan sonra gece tuvalet eğitimi verilebilir.

Önce çiş, çişini tuvalete yapmaya alıştıktan sonra kaka eğitimine geçebilirsiniz.

Tuvalet eğitimine geçemeden önce; lavabo, klozet ve tuvalet kavramlarına biraz aşinalık kazanması için bezini tuvalette değiştirebilir, ellerini eğlenceli bir şekilde yıkamasına yardımcı olabilirsiniz. ( zihinsel hazırlık süreci)

Anaokuluna giden bir çocuğunuz varsa; diğer çocukların kendisi ile aynı rutini uyguladığını izlemek süreci olumlu etkileyecektir. Bir kardeşin ona bu konularda rol-model olması da işini biraz kolaylaştırabilir.

Yetişkinin kullandığı tuvaletler, çocuğunuzun küçük bedenine uyumlu olmaması nedeniyle onu korkutabilir. Yumuşak ve güven veren bir geçiş süreci için lazımlıklar (çok eğlenceli lazımlıklar seçebilirsiniz) onu rahatlatacaktır.

Başta lazımlığa oturması için onu zorlamayın, yönlendirin reddediyorsa bekleyin, tuvaletten çıkmayın ama eğlenceli aktivitelerle orada zaman geçirmeye devam edin.

Oyuncaklar bu dönemde işinizi kolaylaştırır. Bebeğinin çişi gelmiş, köpeğin kakası gelmiş gibi rol oyunları yaparak onu motive edebilirsiniz.

Lazımlık mümkün olduğunca tuvalette yer almalıdır ve çocuğunuz istediği zaman ona ulaşabilmelidir.

Tuvalet eğitimi süreçlerinde; çocuğun doğru şekilde beslenmesi çok önemlidir. Kabızlık gibi sorunların yaşanmaması için; bu dönemde lifli ve sıvı beslenmesine dikkat edin.

Bağırsak hareketlerinin arttığı zamanlarda lazımlığa oturması için onu destekleyin.

Birkaç başarısız deneyime baştan hazırlıklı olun ve asla acele etmeyin.

Unutmayın, tuvalete alıştırma yaşları çocuğunuzun inatlaşmalarının, hayırlarının fazlaca arttığı bir döneme denk geliyor. Ona uyumlu ilerlediğiniz sürece başarıya ulaşabilirsiniz.

Tuvalete gitme, bezini çıkarma, lazımlığa oturmalarda direnme yaşarsanız onu zorlamadan, acele ettirmeden, ama oyunlarla yeniden motive ederek bir kez daha denemesine yardım edebilirsiniz.

Yeniden cesaret kazanmak için sizin desteğinize ve tatlı yönlendirmelerinize her zaman ihtiyacı var.

Adım adım gelişim setlerinde yer alan; tuvalet eğitimi destekleyici aktiviteleri birlikte uygulayarak onu bu sürece motive edebilirsiniz.

Lazımlıkla başarılı ilişki kuran çocuğunuz bir sonraki aşama için hazır sayılır.

Bazı çocuklar anne-babalarının kullandığı tuvaletleri kullanmak için heves edebilirler. Bazı çocuklarsa büyük olduğu ve içine düşebileceğinden korktuğu için oturmak istemeyebilir.

Bu süreçte tercihleri ona bırakın ve kontrolün kendisinde hissetmesini sağlayın. Oyunlar ve eğlenceli aktivitelerle onu motive etmeye devam edin ve hazır hissettiğinde yeniden deneyin.

Tuvalet eğitimini başaran çocuklar mutlu olur. Sizde başarılarını alkışlayın. Kuru kalktığı sabahlarda onu övebilirsiniz. Çok hoşuna gidecektir.

Bazen kaçırmalar, ufak kazalar yaşayabilir. Bu duruma üzüldüğünde bu kaçırmaların olmasının normal olduğunu ona söyleyerek güven verin.

Sağlıklı büyümesi dileği ile..

Bu makale 1 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Eda Gökduman

Klinik Psikolog Eda Gökduman, 2001 yılında On Dokuz Mayıs Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olmuştur. Gelişim Üniversitesinde Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimini başarı ile bitirmiştir.   Çocuk, ergen ve yetişkin psikolojisi  ile ilgilenmektedir.  İlişki ve evlilik danışmanlığı hizmetleri vermektedir.  İlk klinik çalışmalarını Uzman Psikiyatrist Dr. Orhan Aykanat ile yürütmüştür.  Uzun yıllar, yetişkin psikiyatristleri, çocuk psikiyatristleri, çocuk doktorları ve kadın doğum uzmanları ile ortak klinik çalışmalarda bulunmuştur.  Turkcell Global Bilgi, Arkas Holding, Hürriyet Gazetesi, Hugo Boss, Lcw, Bosch, İlbak Holding, Ergo Sigorta, Doğuş Holding, Eczacıbaşı, Milupa, Digitürk, Temsa, Alman Hastanesi, Türk Telekom, Unicef, Photoworld/ Canon, Mikado  birlikte çalıştığı kurumsal firmalardan bazılarıdır. 2009 yılı ...

Etiketler
Tuvalet eğitimi
Klinik Psikolog  Eda Gökduman
Klinik Psikolog Eda Gökduman
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube