Tüpleri tıkalı olan kadınlar hamile kalabilir mi?

Tüpleri tıkalı olan kadınlar hamile kalabilir mi?

Tüplerin tıkalı olması en basit hali ile tüpün iç kısmının tıkanmış ya da dış kısmının çevre dokulara yapışık olmasından kaynaklanabilir. Bu durumda tüp yumurtayı içerisine alamaz, alsa bile sperm yumurtayı döllemeyi başaramaz. Bazı vakalarda ise döllenme gerçekleşir ancak embriyo rahme ulaşamadığı için dış gebelik olabilir.

Tüplerin Tıkalı Olmasının Nedenleri

Genellikle rastlanan en büyük neden hiç tedavi edilmemiş ya da tedavisi yarıda kesilmiş enfeksiyonlardır.
Bu enfeksiyon kaynakları ise şunlar olabilir;

- Pelvik enfeksiyonlar

- Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

- Spiral kullanımı

- Düşük sonrası enfeksiyon

- Doğum sonrası enfeksiyon

Bu enfeksiyonlar haricinde daha önce dış gebelik geçirilmesi, endometriosiz (çikolata kisti) ya da karın içi ameliyatlar tüplerde yapışıklık olmasına sebebiyet verebilir.

Tüp Tıkanıklığının Belirtileri

Kısırlık teşhisi koyulmadan çoğu kadının farkına varmadığı bir rahatsızlıktır. Çoğu kadının yaşadığı belirtiler ise şu şekildedir;

- Adet ağrıları

- Kasık ağrıları

- Endometriozis (çikolata kisti)

- Geçirilen enfeksiyonlar

Tüp Tıkanıklığı Teşhis Yöntemleri

En sık tercih edilen yöntem rahim filmi bir diğer adıyla HGS (histerosalpingografi) yöntemidir. Bu yöntem sayesinde rahim ve tüpler verilen sıvı ile detaylıca görülebilir. Yaklaşık 15 – 20 dakika süren bu yöntem için hastanın tercihine göre anestezi yapılabilir. Anestezi yapılmazsa kişi adet ağrısı benzeri bir sancı hissedebilir. Kesin sonuç ise karın içerisine kamera ile bakılmasını sağlayan laparoskopi yöntemi sayesinde belli olur. Tüplerden sıvı geçişi, çevre dokulara olan yapışıklık, endometriozis kolaylıkla teşhis edilir. Yarım saat süren bu işlem için genel anestezi gerekmektedir.

Tüpleri Tıkalı Olan Bir Kadın Hamile Kalabilir mi?

Tüp tıkanıklığına bağlı kısırlık tedavisinde her zaman sonuçlar başarılı olmayabilir. Tüp tahribatı fazla olan, yumurtalık rezervi az ya da azalmaya başlamış ve yaşı ileri olan kadınlarda tıkanıklık tedavisi yerine tüp bebek yöntemi düşünülmelidir. Tüp bebek yöntemi ile sonuç başarılı olacaktır ve canlı doğum oranı artacaktır.

Bu makale 12 Mayıs 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, 1962 yılında Manisa'da doğmuştur. ilk orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamış olup 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Doğum Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır..  Uzmanlık eğitimini ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden Tüp bebek eğitimini alan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, ulusal ve uluslararası seminerlere katılarak Endokrinoloji ve İnfertilite alanında da eğitimler almış ve bu alanda uzmanlaşmıştır. Yurtiçi ve yurt dışında yayınlanmış 30'dan fazla makalesi bulunan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, mesleki çalışmalarına Eylül 2002 den itibaren Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Klinik Direktörü ç ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Adet ağrıları
Op. Dr. Seval Taşdemir
Op. Dr. Seval Taşdemir
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube