TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE YENİ UMUTLAR: Kapsamlı Kromozom Taraması, IMSI ve Ek Yöntemler

Op. Dr. Dilek Aslan
Op. Dr. Dilek Aslan
5 Eylül 2018117 görüntülenme
Randevu Al
TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE YENİ UMUTLAR: Kapsamlı Kromozom Taraması, IMSI ve Ek Yöntemler

Bebek sahibi olmak isteyen ancak tekrarlayan uygulamalarda gebe kalamayan veya düşük yapan çiftlerde gebelik başarısını arttırmak için uygulanan İmplantasyon Öncesi Genetik Tanı (PGT) yönteminin yerini artık Kapsamlı Kromozom Taraması yaklaşımı almıştır. Tüp bebekte yeni bir umut olarak değerlendirilen yaklaşım ülkemizde başarıyla uygulanıyor.

Kapsamlı Kromozom Taraması nedir?

Kapsamlı Kromozom Taraması tüp bebek uygulamalarında embriyoların anne rahmine transferi öncesinde embriyoların sadece seçilmiş belirli kromozomlar için değil, mevcut tüm kromozomlar yönünden (24 farklı kromozom) incelenebildiği bir yöntemdir. Bu yöntem ile sağlıklı embriyo transfer etme şansı elde edilmektedir.

IMSI

Tekrarlayan tüp bebek uygulamalarına rağmen gebe kalamayan çiftlerde özellikle erkek kaynaklı durumlarda bir umut ışığı daha var. Kısaca IMSI olarak tanımlanan yöntemde yüksek mikroskobik büyütme ile dölleme işleminde kullanılacak sperm hücrelerinin detaylı incelemesi yapılmaktadır. Bu yöntem ile başarı şansı en yüksek spermin seçilebilmesi ile sonuçları iyileştirmek mümkün hale gelmiştir.

Ciddi sperm problemi olan veya az sayıda yumurta elde edilebilen hastalarda da başarıyı arttırabilmek için önemli bir yardımcı araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Normal bir mikroenjeksiyon (ICSI) uygulamasında sperm 400 kat büyütülür ve sperme ait pek çok şekil bozukluğu gözlenebilir.

Deneyimli bir embriyolog tarafından dölleme ve iyi embriyo geliştirme kapasitesi en yüksek sperm bu yöntemle de seçilebilir. Özellikle spermin baş kısmında yer alan bazı şekil bozukluklarının (örneğin vakuoller) gözlenebilmesi için daha büyük büyütme güçlerinin kullanılması ile spermi 8000 kata kadar büyütebilmekte ve bu büyütme sonrası işlem için en uygun şekle sahip sperm hücreleri IMSI yöntemi ile seçilebilmektedir.

Blastokist transferi

Tüp bebek alanında yapılan araştırmalar, 3. gün yerine 5.gün yapılan embriyo transferlerinde gebelik oranlarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte blastokist transferi her uygulamaya uygun olmayabilir. Özellikle 3.gün fazla sayıda iyi kalite embriyosu olan çiftlerde blastokist oluşumu gözlenen embriyoların embriyo transferi için seçilmesi gebelik şansını arttırmaktadır.

İntralipid Serum uygulanması

Tüp bebek tedavisinde başarı olasılığını arttıran intralipid serum, hamilelik döneminde bağışıklık sistemi üzerinde büyük önem taşımaktadır. Yinelenen tüp bebek başarısızlıklarının olması durumunda, rahim duvarındaki ‘Natural Killer’ isimli savunma hücrelerini baskılayarak bağışıklık sistemini güçlendiren serumlar takviye edilmeye başlanmaktadır.

Bağışıklık sisteminin dengelenmesi sağlanarak, vücudun bebeği daha rahat bir şekilde kabul etmesine olanak sağlayan bu serumlar, tüp bebek tedavisinde başarıyı ciddi anlamda arttırmaktadır.

ANA FİKİR: Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında bir sonraki tedavi seçeneklerini belirlerken 'KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ' protokollerle yaklaşım başarıya giden yolda ek faydalar sağlayabilir. Hangi yöntemin sizin için uygun olduğunu belirlerken önceki tedavi detayları, güncel durumunuz bize yol göstermektedir.

Siz yeter ki vazgeçmeyin...

Saygılarımla,

Etiketler

Tüp bebek uygulamasıTüp bebek tekrarıPgdTüp bebekte başarıyı artıran faktörlerBlastokistAcgh yöntemi gebelik oranlarının nasıl etkilemektedir ?kapsamlı kromozom testiintralipidimsi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Dilek Aslan

Op. Dr. Dilek Aslan

Op. Dr. Dilek ASLAN,1970 yılında Turgutlu'da doğmuştur. 1995 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini bitirerek Tıp Doktoru ünvanı almıştır. 1995 yılından itibaren 2 yıl süreyle İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nde ihtisas yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.