TÜKENMİŞLİK SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR ?


Günümüz toplumunda yaygınlığı giderek artan bir durum olan “Tükenmişlik “işi gereği yoğun duygusal taleplere maruz kalan ve sürekli diğer insanlarla yüz yüze çalışmak durumunda olan kişilerde görülen fiziksel bitkinlik, uzun süreli yorgunluk, çaresizlik ve umutsuzluk duygularının, yapılan işe, hayata ve diğer insanlara karşı olumsuz tutumlarla yansıması ile oluşan bir sendrom”dur.
Tükenmişlik Sendromu Belirtileri
Tükenmişlik fiziksel anlamda öncelikle hafif belirtiler olarak kendisini göstermektedir. Bu belirtiler; yorgunluk ve bitkinlik hissi, baş ağrısı, uyuşukluk, uyku bozuklukları şeklinde sıralanmaktadır.
Tükenmişlik sendromu bir anda başlamaz ve yavaş yavaş ilerle eğer önlem alınmazsa kişi kronik depresyona girebilir.
Tükenmişlik Sendromunun duygusal belirtiler:
Motivasyon eksikliği, kişisel güvende azalma, değersizlik hissi, aşırı şüphecilik, kaygı, huzursuzluk, kendini soyutlanmış hissetme, çabuk öfkelenme, tatminsizlik, konsantrasyon bozuklukları, çaresizlik, zihin karışıklığı ve düzensizlik, bilişsel becerilerde güçlükler yaşama.
Tükenmişlik Sendromunun davranışsal belirtiler:
Ani tepkisellik ve eleştiriye aşırı duyarlılık, sinirlilik, sabırsızlık, kurallar konusunda katılık, alınganlık, işle ilgilenmek yerine başka şeylerle vakit geçirme, sürekli bir savunma ve suçlama hali, inkâr etme, rasyonelleştirme, çevre ile ilişkilerde bozulmalar.
Tükenmişlik Sendromunun bedensel belirtiler:
Kronik yorgunluk, enerji kaybı, uyku bozuklukları, nefes darlığı, mide problemleri.
Tükenmişlik sendromu tedavi edilmezse
Tükenmişlik sendromu tedavi edilmezse depresyona girebiliriz. Eğer şikayetlerimiz 15 günden fazla sürüyorsa ya da gündelik işlerimizi yapamaz hale geldiysek mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmamız gerekir.
DR BURAK TOPRAK
PSİKİYATRİST