Akupunktur ile psikolojik hastalıkların tedavisi

Akupunktur ile psikolojik hastalıkların tedavisi

Hayat uzun bir maraton. Engebeli, virajlı yollar, değişen hava koşulları, yol arkadaşlarımız, bağımlı olduklarımız maratonda enerjimizin bozulmasına ve zaman zaman duraklamamıza neden olabilmektedir. Tekrar yenilenmeye, enerjimizi tazelemeye, bağımlılıklarımızdan kurtulmaya ve düşüncemizi berraklaştırmaya ihtiyacımız olabilir. Enerjimizin ve ilerleme isteğimizin azaldığı noktalarda yenilenmeli, gelecek kaygımızın olduğu zamanlarda sakinleşmeli, geçmişe takıldığımız noktalarda yüzümüzü tekrar yürüdüğümüz yola çevirmeli ve çevremizdekilerle uyumlanmalıyız.

Bunları kendi kendimize yapmakta zorlandığımızdaysa destek almamız gerekir. Beynimizden ve vücudumuzdan salgılanan kimyasallar psikolojimizi düzenler. Vücut enerjisini dengelemek vücut kimyasını düzenlemekle mümkündür. Psikolojik hastalıklarda serotonin denen mutluluk veren kimyasallar, endorfin denen rahatlatan kimyasallar, enerji veren kimyasallar ve stres kimyasallarının salınımları değişir. Psikolojik etkili ilaçlar, psikoterapi ve akupunktur hastalığın şiddetine göre ayrı ayrı veya hep birlikte uygulanabilecek tedavi yöntemleridir. İlaçların yan etkileri, uzun dönemli kullanma gerekliliği veya bağımlılık yapıcı etkileri bulunmaktadır. Psikoterapi maliyetli ve uzun sürelidir. Akupunktur Dünya Sağlık Örgütü ve ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından psikolojik hastalıklarda da tedavideki etkinliği onaylanmış bilimsel bir tedavi yöntemidir. Akupunktur üzerine yapılmış ve yapılmakta olan birçok bilimsel çalışma vardır. Tüm dünyada ve ülkemizde bazı tıp fakültelerinde ‘‘Akupunktur Tedavi ve Araştırma Bölümleri’’ bulunmaktadır. Akupunktur hızlı etkili, düşük maliyetli ve kalıcı bir tedavidir. Birçok fiziksel hastalıkta olduğu gibi hafif ve orta şiddetli psikolojik sorunların tedavisinde de etkilidir. Akupunktur ilaç kullanmadan vücudun kendi kimyasını kendisinin düzenlemesini sağlar. Kullanılan iğneler vücutta bulunan özel noktaları uyararak psikolojimizin düzelmesi, enerjimizin artması için gerekli kimyasalları salgılatır. Bu tedavinin hiçbir yan etkisi yoktur çünkü vücut ihtiyacı olan maddeyi ihtiyacı olduğu kadar salgılar. Az ise arttırır, fazla ise azaltır. Hiçbir ilaç kullanılmadığından ilaç yan etkileri görülmez. İlaca bağımlılık oluşmaz. Bir denge tedavisi olduğu için bir süre sonra -ki bir kür en az 6 seans sürer- vücut kimyasalları dengelenir. Geçici nedenlerle oluşmuş psikolojik rahatsızlıklarda 6 seans bile yetebilirken uzun dönemli rahatsızlıklarda tedavi süresi en az 12 seanstır.

Akupunktur tedavisinin etkili olduğu psikolojik hastalıklar:

Depresyon

Anksiyete (Kaygı Bozukluğu)

Panik atak

İnsomnia (Uykusuzluk) ve diğer Uyku Bozuklukları

Kabuslar

Diş sıkma, Diş gıcırdatma

Stres

Kronik Yorgunluk Sendromu

Tükenmişlik Sendromu

Sınav Kaygısı (Sınav Heyecanı)

Konsantrasyon Bozukluğu

Korkular

Tikler

Kekemelik

Tırnak Yeme

Saç yolma

İştahsızlık

Histeri

Psikolojik Ağrılar

Psikosomatik Hastalıklar (Ruhsal Kökenli Bedensel Hastalıklar)

Huzursuz Bacak Sendromu

Baş ağrıları

Çarpıntı

Bulantı

Nefes darlığı

İştah düzensizlikleri

Gezici ağrılar

Bağımlılıklar

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Başak Bingöl

Uzm. Dr. Başak Bingöl, 1974 yılında Ankara’da doğmuştur. 1997 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Klinik Biyokimya Bölümünde uzmanlık eğitimimi tamamlamış ve Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde Akupunktur eğitimi almıştır. İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim Araştırma Hastanesinde Kupa (Hacamat) tedavisi eğitimi almıştır. Koruyucu hekimlikte ve kronik hastalıkların tedavisinde, klasik tıpta yaptığımız tedavilerin yanında tamamlayıcı tıp tanı ve tedavi tekniklerini kullanmaktadır. Kişiye özel tedavi programları oluşturmaktadır.   Fiziksel bedende yaptığım tedavilerin yanında zihinsel, duygusal ve ruhsal olmak üzere bütünsel tedaviler yapıyor ve hastalarına ‘Neyiniz var?’ diye sorduktan sonra ‘Ne oldu da hastalandınız?’ diye de sorarak hastalıklarının altı ...

Etiketler
Psikoloji
Uzm. Dr. Başak Bingöl
Uzm. Dr. Başak Bingöl
İzmir - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube