Travma sonrası stres bozukluğu - travma hakkında genel bilgi

Travma sonrası stres bozukluğu nedir ? Semptomlar nelerdir ? Ne zaman psikolojik destek alınmalıdır? Psikolojik destek alınmazsa travma kişinin hayatını nasıl etkilemektedir?

Travma sonrası stres bozukluğu - travma hakkında genel bilgi

Merhaba;

Tssb açılımı travma sonrası stres bozukluğudur. Travma , kişinin birebir yaşadığı doğal yollarla gerçekleşen doğal afetler olabildiği gibi kasti ve bilinçli şekilde insan tarafından yapılan olumsuz durumlar ( taciz, istismar, psikolojik ve fiziksel şiddet , mobbing) gibi durumları da kapsayan geniş bir yelpaze olarak düşünülmesi gereken bir kavramdır.

Travma birincil bir şekilde yani doğdudan kişinin bir yaşadığı durumda olabilir , ikincil bir travma olarak yani travmatik duruma yakından şahit olmak da kişide travma etkisi yaratabilmektedir. DSM ye göre travmatik belirtiler arasında en göze çarpan ve en sık yaşanan belirtiler; flashback dediğimiz travmatik anıyı hatırkatan uyaranlar, kişiler ve nesneleri sürekli geçmişe dönük bir şekilde hatırlama hatta yeniden deneyimleme hissi yaşamaktır. suçluluk hissi , değersilik hissi travma yaşayan kişilerde sıklıkla hissedilen duygulardır. özellikle suçluluk duygusu duruma eşlik ediyorsa travmatik kişi olaydan daha fazla etkilenmekte ve baş etmekte zorlanmaktadır. uyku bozukluklar ( özellikle uykudan kaçma ) , yeme bozuklukları , kişilerarası ilişkilerin bozulması , depresyon ve diğer psikiyatrik bozukluklar sıklıkla travmaya eşlik etmektedir. Travma sadece etkilenen kişiyi değil etkilenen kişinin çevresini de etkilemektedir. Başka insanlara güven problemleri , dikkat eksikleri , zevk ve ilgi kaybı sıklıkla yaşanabilmektedir. 

Travmatik durumdan etkilenme derecesi kişiden kişiye değişebilen bir durumdur. Travmanın şiddeti , süresi , kim tarafından gerçekleştirildiği , travmatik durumun şiddetini etkileyen faktörler arasındadır. Doğal afet, sel gibi durumlarda geçici olarak en fazla 1 ay süren geçici travmatik semptomlar gösterebiliriz. eğer 1 aydan fazla sürüyorsa psikolojik destek almanız gerekmektedir.

Travma kişinin ruhunu ve bedenini ele geçirmektedir. Travma tedavisinde sistematik duyarsızlaştırma , maruz bırakma ve görsel imajinasyon teknikleri ile kişiyi strese sokan , tedirgin eden , korkutan travmatik uyaranlara karşı tolere etmesine ve duyarsızlaşması tedavi hedefleridir. 

 

Bu makale 13 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar

Daha detaylı bilgi ve seansla alakalı ayrıntıları görüşebilmek için soru sorabilirsiniz. Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar; 2020 yılında Maltepe Üniversitesi psikolojik danışmanlık ve rehberlik İngilizce bölümünden onur derecesi ile mezun oldu. 1 yıl hazırlık olmak üzere lisans süreci 5 yıl sürdü. Ardından ara vermeden istanbul aydın üniversitesi Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans sürecini 2021 yılının sonunda onur derecesi ile tamamladı.  Çocuk değerlendirme testleri olan Metropolitan okul olgunluk testi , Bender Gestalt gibi testleri uygulama yetkisine sahip ve MMPI çok yönlü kişilik envanterini uyguluyor.  Yüksek lisans sürecinde alanda iyi olan psikiyatr hocalarından ve uzman klinik psikologlardan patoloji dersleri aldı,. Klinik anlamda psikiyatrik bozuklukları detaylı bir şekilde teori olarak bilmek ve uygulamayı desteklemek iç ...

Etiketler
TRAVMA
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar
Uzm. Kl. Psk. Nazife Yağbasanlar
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube