Topuk çatlağı ve kalınlaşmaları nasıl temizlenir?

Özellikle ileri yaşlarda sık karşılaştığımız topuk derisinin kurumasına bağlı oluşan çatlaklardan yalnızca keratotik kremler kullanarak kurtulamayız. Mekanik temizleme sonrası cildin nemlenme potansiyelini artırmak, krem emilimini engelleyen ölü deri dokuların temizlemek topuk çatlaklarının önüne geçecektir. Topuk bakımımızı yaparken yaralanmaların önüne geçmek için podologlardan yardım almalıyız.

Topuk çatlağı ve kalınlaşmaları nasıl temizlenir?

Plantar hiperkeratoz ayak derisinde yaygın görülen patolojik bir cilt problemidir.

Genellikle kadınlarda sık karşılaştığımız bir durum olsa da erkek bireylerde de rastlanmaktadır.

Kadınlarda menapoz sonrası cilt kuruluğunun artması , aşırı kilolar, doğru ayak bakımının yapılmaması, ter bezlerinin çok çalışması, diyabet ve troid gibi sistemik hastalıklar , çıplak ayak dolaşmak , yüksek topuklu ayakkabılar, yazın özellikle mantar taban terlik ve topuğu açıkta bırakan ayakkabı –terlikler, cilt problemleri, ayağın anatomik formunun bozulması (pes cavus, halluks valgus, pes equinus, pes planus gibi) topuk çatlaklarına ve kalınlaşmalarına neden olmaktadır.

Topuk kalınlaşmaları sertlik ileri derecede olmadığı sürece sorun olarak görülmez. Fakat cildin elastikiyetinin zamanla kaybolmasına bağlı olarak mekanik stres altında ciltteki yırtılmalar fissürlere neden olmaktadır. Oluşan bu fissürlerden mikroorganizmalar deri altına yerleşerek enfeksiyon riski oluşturur. Podolojik yaklaşımda topuk çatlağı şikâyetiyle bize başvuran hastalarımızın ayakları kapsamlı  değerlendirilir. podolojik yöntemler ile cilt yüzeyinde oluşmuş callus ve ragatların debridmanı yapılır. Fissürlerin araları özel frezler ile dikkatlice temizlenir. Daha sonra uygun nemlendirme işlemi yapılarak yara örtüsü ile kapatılır.

Periyodik olarak yapılan bakımlarda keratin tabakanın azaltılması, epidermal bariyerin yeniden oluşmunu olumlu etkiler. Hastalarımıza önerdiğimiz uygun nemlendirici ve kapatıcı özellikteki kremler derideki su kaybını önleyerek tekrar etmesinin önüne geçecektir.  

Her problemde olduğu gibi topuk çatlaklarını oluşturan tetikleyici nedenler ortadan kaldırılmalıdır.

Gerekli durumlarda uygun tabanlık ve destek malzemeler ile ayak desteklenmelidir.

Bu makale 23 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Podolog Fulya Sarı

Podolog Fulya Sarı ,  2008 yılında ayak sağlığı konusunda aldığı eğitim sonrası kariyerini podoloji konusunda planlamıştır. Sağlık bilimleri eğitimi veren üniversitenin podoloji programından mezun olarak podolog ünvanı almaya hak kazanmıştır. Yara bakımı ve podoloji konusunda çalışmalar yapan bir çok dernek ve kuruluşun eğitimlerine katılmış ve katılmaktadır.  Türkiye de öncü ve A sınıfı hastanelerini kuran Acıbadem sağlık grubunun hastanelerinden biri olan Acıbadem  İnternational Hospital de uzun yıllar çalışarak deneyim kazanan Podolog Fulya Sarı Acıbadem Bakırköy Hastanesinde podoloji konusunda çalışmalarına devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
twitter
youtube
Podolog Fulya Sarı
Podolog Fulya Sarı
İstanbul - Podoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube