Tartışmaları yönetebilmek, sen dili ve ben dili nedir?

Tartışmaları yönetebilmek, sen dili ve ben dili nedir?

Bireyin kullandığı dil iletişimde olduğu insanın duygularını, düşüncelerini ve ikili iletişimin akışını büyük ölçüde etkiler. İkili ilişkilerde tartışma, doğru ve yerinde iletişim kurma becerileri ile yönlendirilip yönetilebilecek iken yanlış dil kullanımı ile olumsuz bir şekilde sonuçlanabilir. Bununla birlikte romantik ilişkilerde ufak konularda büyük tartışmalar genellikle yanlış dil kullanımından kaynaklanır ve ilişkiyi yıpratan en büyük etkenlerden biridir. İkili ilişkilerde kullanılan dil sen dili ve ben dili olmak üzere iki şekildedir.

Çoğu zaman suçlayıcı bir şekilde kullanılan “sen dili” karşıdaki insanı suçlayıcı, eleştirel şekildedir ve karşıdaki insanda ister istemez savunma mekanizması oluşmasına neden olur. Bunun aksine ben dili olumlu iletişim kurulmasını kolaylaştırır, iletişim içindeki insanda savunma mekanizması oluşmasına sebep olmaz, bireye kendini suçlu hissettirmez. Ben dilinin temel amacı bireyin kendini ifade ederken karşıdaki insana suçlu hissettirmemesidir. Bir şeyi söylemenin birden yolu olduğunu unutmamak gerek çünkü seçtiğimiz kelimelerin iletişim kalitesini belirlemede çok büyük rolü vardır. İletişimin amacı konuşmayı tartışmaya çevirip çıkmaza sürüklemek olmamalıdır. “Çok dağınıksın” demek yerine bundan rahatsız olduğunuzu belirten ama kırmayan bir cümle kullanılabilir. Örneğin “dağınıklık beni rahatsız ediyor, daha dikkatli olur musun?” demek, “geç kaldın” demek yerine “vaktinde burda olman benim için önemli” demek, “beni kırıyorsun” yerine “üzgün hissediyorum demek doğru bir iletişim için daha iyi alternatifler olabilir.

Bu makale 5 Kasım 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Cansu Varol

Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde eğitimini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına kabul edilmiştir. Yüksek lisans eğitimi sırasında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yatılı psikiyatri servisinde ve NPİstanbul Beyin Hastanesi’nde stajlarını tamamlamıştır. İlçe Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü ve Üsküdar Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi bünyesinde ergen ve yetişkin danışanlarla çalışmıştır.

​Cansu Varol, 2018'de kurduğu Uma Psikolojik Danışmanlık'ta yüz yüz ve online psikolojik danışmanlık vermektedir. Uma Psikoloji kadrosu ile birlikte kurumsal eğitim ve seminerler vermektedir.​

Psikoterapi seanslarını İngilizce ve Türkçe gerçekleştirmektedir.

Etiketler
İletişim problemleri
Uzm. Kl. Psk. Cansu Varol
Uzm. Kl. Psk. Cansu Varol
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube