Tarlov kisti nedir? ne gibi şikayetlere neden olur? tedavisi nasıl yapılır? hangi doktora başvurmalıyım?

Tarlov kisti nedir? ne gibi şikayetlere neden olur? tedavisi nasıl yapılır? hangi doktora başvurmalıyım?

Tarlov kistleri iyi huylu, içinde beyin omurilik sıvısı olan keselerdir. Genellikle sakrum adı verilen bel omurgasının aşağıya doğru devamında yer alan bölgede oluşurlar. Tüm dünya nüfusunun %4,6’ sında mevcuttur. Nedeni hala tam olarak aydınlatılamamıştır. Kesin olamayan bazı tezlere göre doğum yapmak, sakral bölgeden travma geçirmek, ağır yük kaldırmak, epidural anestezi yaptırmış olmak gibi nedenler ortaya atılmıştır.

            Hastaların büyük çoğunluğunda hiçbir şikayete neden olmaz. Rastlantısal olarak çekilen MR’ larda gözlenir. Fakat az da olsa bazı hastalarda oturunca sakrum bölgesinde ağrı, merdiven inip çıkmakta zorlanma, bacaklarda ağrı ve hissizlik, cinsel ilişki esnasında ağrı, mesaneyi (idrar torbası) tam boşaltamama, idrar ve büyük abdest kaçırma gibi semptomlara neden olabilir. Sizde de bu tip şikayetler oluyorsa yapmanız gereken bir beyin cerrahına başvurmaktır.

Tedavi süreçleri incelendiğinde en iyi bel fıtığı ameliyatı, en iyi boyun fıtığı ameliyatı, en iyi beyin ameliyatı, en iyi beyin tümörü ameliyatı genellikle beyin cerrahi kliniklerinde yapılmıştır. Bunun nedeni mesleki eğitim esnasında beyin cerrahlarının beyin ve omurilik konusunda sayısız hasta görerek bu konuda deneyim sahibi olmasından kaynaklanır. Son dönemde alzheimer ameliyatı yine beyin cerrahları tarafından yapılmaktadır.

Doktorunuz öncelikle şikayetinizi dinleyecek ve tam bir fizik muayene yapacaktır. Ardından tomografi ve MR isteyecektir. Eğer kistin sinir dokulara zarar verdiğinden şüphe edilirse myelogram istenebilir. Tüm bu tetkikleri en iyi beyin cerrahı değerlendirerek tedaviniz hakkında sizi bilgilendirecektir.

Tedavisinde önce ilaç tedavisi uygulanır, sinir hasarı olmayan sadece ağrı şikayeti olan hastalar fizik tedavi ve algoloji bölümlerine yönlendirilerek ağrı kesici yöntemler denenir. Fakat tüm bunlara rağmen ağrısı geçmeyenler veya sinir hasarı bulguları olanlar (bacaklarda hissizlik, idrar- büyük abdest sorunları, cinsel fonksiyon bozuklukları) ameliyat edilir. Tarlov kist ameliyatı oldukça zor buna karşın deneyimli ellerde yapıldığında yüz güldürücü bir ameliyattır.

Ankara beyin cerrahi camiasında tarlov kisti ameliyatı yapan hekimler bulunmaktadır. Birçok beyin cerrahı Ankara ilinde en iyi ameliyathane ve en iyi yoğun bakım hizmeti vererek çalışmaktadır.

Sizde de tarlov kisti şüphesi varsa adresiniz bu konuda oldukça deneyimli bir beyin cerrahı olmalı…

Bu makale 28 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Mardin ve İzmit Devlet Hastaneleri'nde ve Mevki Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Semih KESKİL, Ankara Trafik Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde çalışırken Anatomi dalında doktora eğitimini tamamlamıştır. Kendisi son yıllarda Türkiye’de en genç yaşta doçent olan beyin cerrahı unvanına sahiptir. Ayrıca, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ve ardından Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakü ...

Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube