Stresli dönemlerde beslenme

Beslenme, zihinsel ve fiziksel sağlığın korunmasında önemli bir rol oynar. Kayıp, üzüntü, stres ve anksiyete bozuklukları zamanlarında, besin öğeleri açısından zengin besinleri içeren sağlıklı bir diyet tüketmek ruh halini iyileştirmeye ve semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Doğru beslenme, profesyonel tedavinin yerine geçmemektedir ancak terapi ve ilaç tedavisi için oldukça değerli bir tamamlayıcı olabilir. Mental sağlık sorunlarıyla karşılaşılan dönemlerde mevcut problemin iyileşmesi için  besinsel açıdan eksik kalmamak oldukça önemlidir ve beslenme uzmanından yardım almak gereklidir.

Stresli dönemlerde beslenme

Beslenme, fiziksel ve zihinsel sağlığın korunmasında kritik bir rol oynar. Yiyecekler sadece vücudumuzu beslemekle kalmaz, aynı zamanda ruh halimizi ve duygularımızı da etkiler. Birçok çalışma, yediğimiz yemeğin ruh sağlığımız üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini göstermiştir. Bu yazımızda kayıp, üzüntü, stres ve anksiyete bozukluklarında beslenmenin önemini keşfedeceğiz.

Kayıp ve Üzüntü

Sevilen birini kaybetmek inanılmaz derecede zor ve duygusal bir süreçtir. Yas tutan insanlar üzüntü, yalnızlık ve endişe duyguları yaşayabilir. Bu süre zarfında, besin açısından zengin gıdaları içeren sağlıklı bir diyet sürdürmek önemlidir. Meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar, yağsız proteinler ve sağlıklı yağlar açısından yüksek bir diyet, ruh halinizi ve enerji seviyenizi yükseltmeye yardımcı olabilir. Bu besinler, vücudun düzgün çalışmasına yardımcı olan temel vitamin ve mineralleri sağlar. Ek olarak, somon ve ton balığı gibi yağlı balıklarda bulunan omega-3 yağ asitlerinin ruh halini iyileştirdiği ve depresyon semptomlarını azalttığı gösterilmiştir. Anksiyete ve depresyon semptomlarını kötüleştirebileceklerinden aşırı kafein, alkol ve şeker alımından kaçınmak da önemlidir. Bu maddeler, enerji çökmelerine ve ruh hali değişimlerine neden olarak üzüntü ve kaygı duygularının artmasına neden olabilir.

Stres

Stres, zorlu durumlara verilen doğal bir tepkidir, ancak stres kronikleştiğinde zihinsel ve fiziksel sağlık üzerinde zararlı etkileri olabilir. Kronik stres anksiyete bozukluklarına, depresyona ve hatta kardiyovasküler hastalığa yol açabilir.

Tüm gıdaları içeren ve işlenmiş gıdaları en aza indiren sağlıklı bir diyet, stres seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir. Böğürtlen, yeşil yapraklı sebzeler ve bitter çikolata gibi antioksidan içeriği yüksek yiyecekler, vücutta strese katkıda bulunabilen iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, fındık, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler gibi magnezyum içeriği yüksek yiyecekler stres hormonlarını düzenlemeye yardımcı olabilir.

Anksiyete bozuklukları

Anksiyete bozuklukları, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen en yaygın mental sağlık bozukluklarından biridir. Anksiyete bozuklukları için birçok tedavi mevcut olsa da, doğru beslenme semptomları yönetmede çok önemli bir rol oynayabilir.Tüm gıdalar açısından zengin ve işlenmiş gıdaları en aza indiren bir diyet, ruh hali ve kaygı düzeylerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Hindi, tavuk ve balık gibi triptofan oranı yüksek yiyecekler, ruh halini düzenleyen bir nörotransmiter olan serotonin üretimini artırmaya yardımcı olabilir. Ek olarak, yoğurt ve fermente sebzeler gibi probiyotik açısından zengin besinler, kaygı ve depresyonla bağlantılı olan bağırsak sağlığını iyileştirebilir.

Sonuç

Beslenme, zihinsel ve fiziksel sağlığın korunmasında önemli bir rol oynar. Kayıp, üzüntü, stres ve anksiyete bozuklukları zamanlarında, besin öğeleri açısından zengin besinleri içeren sağlıklı bir diyet tüketmek ruh halini iyileştirmeye ve semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Doğru beslenme, profesyonel tedavinin yerine geçmemektedir ancak terapi ve ilaç tedavisi için oldukça değerli bir tamamlayıcı olabilir. Mental sağlık sorunlarıyla karşılaşılan dönemlerde mevcut problemin iyileşmesi için besinsel açıdan eksik kalmamak oldukça önemlidir ve beslenme uzmanından yardım almak gereklidir.

Bu makale 6 Mart 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Rabia Saraç

Uzman Diyetisyen Rabia SARAÇ, 2018 yılında Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü´nden “Farklı Beslenme Alışkanlıklarının Kendine Saygı ve Duygudurumuna Etkileri: Vegan, Vejetaryen ve Omnivor Örnekleminde Değerlendirilmesi adlı tez çalışmasını ve “Reishi Mantarının Terapötik Etkileri” adlı seminer çalışmasını tamamlayarak Diyetisyen ünvanını alarak mezun oldu. 2021 yılında aynı üniversitede “Fermente Besinlerin Beslenmeye Etkisi” adlı seminer çalışmasını ve Besinlerin Mikrobiyolojik Kalitesi: TamamlayıcınBeslenmede Kullanılan Bebek Mama Örnekleri adlı Yüksek Lisans Tez çalısmasını tamamlayarak Uzman Diyetisyen ünvanını aldı. Özel İlgi Hastanesi, Beylikdüzü Devlet Hastanesi, Başakşehir Devlet Hastanesi ve Seyitnizam Aile Sağlığı Merkezinde danışan takibi yaptı. 2023 yılına kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Beslenme Uzmanı o ...

Etiketler
Kaygı bozukluğu
Uzm. Dyt. Rabia Saraç
Uzm. Dyt. Rabia Saraç
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube