Stres ve yemek

Stres ve yemek

Büyük değişimler hayal ederiz, bir anda en iyisi olmak veya en iyisini yaşamak da olabilir.
Bazen de en iyisi olmasa bile herkesin inandığı doğru gelir. Doğru kilo, doğru dış görünüş, doğru yemek... Doğrular, yanlışlar hayatımızı etkilemeye ve yön vermeye uğraşırken, stres faktörünün ortaya çıkması tesadüf olmayacaktır.
Bu süreçte; bir yanda ulaşılması zor hedefler, sert kurallar diğer taraftan bu hedef ve kuralların ihlali durumlarında yoğun kaygı, pişmanlık, kendini çok fazla suçlamalarla devam eden bir çemberin içinde dönmeye başlıyoruz diyebiliriz. Ve tabii ki bu süreç yemek alışkanlığının düzenli ve sağlıklı bir boyuta taşınmasını zorlaştırıyor.

Hangi durumlarda kendinizi buzdolabının önünde buluyorsunuz?

İhtiyacınız olan yemek yemek mi, biriyle konuşmak mı, takdir görmek mi, kendini sevmek mi veya kendini cezalandırmak mı...Bambaşka sebepler de olabilir. ...
...
✔️Stres anında yemek istediği geldiğinde:
➖duygularını yönetebileceğine inan
➖duygular çözülmesi gereken problemler
➖odağını değişmeye çalış
➖fazla yedikten sonra hissedeceklerini hatırla
➖proaktif davran ve önlem al
➖yemek iyileştirmez, bunu hatırlamaya çalış
➖unutma! Sıkıntı hissetmeden değişim olmaz
(Kaynakça: Feyza Bayraktar, Stres ve Yemek Webinar)
...
✔️Yeme davranışınızı düzenlenlerken; yeme saatlerini belirlemek, o saatler dışıda atıştırma yapmamak, bir sonraki öğünü planlamak, ne yemek istediğine karar verirken düşünmek, yiyeceklerle ilgili yargıları gözden geçirmek, göz doygunluğuna, sofra düzenine dikkat etmek, yiyeceklerin kokusunu, tadını almaya çalışmak, beden sinyallerine odaklanmak, sizi tetikleyen yiyecekleri bulmak ve onları elinizin altında bulundurmamak yararınıza olacaktır. ??

Bu makale 27 Ağustos 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog  Serpil Endirlik

Klinik Psikolog Serpil Endirlik, Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından, Sabancı Üniversitesi Psikoloji bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Sabancı Üniversitesi’nde okurken okulun Psikoloji Kulüp üyeliği dışında belirli sosyal sorumluluk projelerine katılmış bu kapsamda 1 yıl boyunca Maltepe Çocuk Cezaevinde, on sekiz yaş altı çocuklarla atölyeler düzenlemiştir ve eğitimlerinde yardımcı olmuştur. Üniversite hayatının belirli bir dönemi değişim programına hak kazanarak Rotterdam Erasmus Üniversitesi’nde 1 dönem kadar eğitim görmüştür.   İstanbul Kent Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programına katılmış ve akademik süreci başarıyla tamamlamış olup, Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur ile yürütülen ‘Evli Bireyler arasında Cinsiyete Göre Algılanan Cinsel Doyum, Evlilik tipleri ve Algılana ...

Etiketler
Yeme alışkanlıkları
Klinik Psikolog  Serpil Endirlik
Klinik Psikolog Serpil Endirlik
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube