Sınav kaygısı ve depresyon arasındaki ilişki

Sınavlar, insan yaşamının önemli bir bölümünde yer edinmektedir. Sadece eğitim sürecinde değil kariyer basamaklarında yükselmek için de ayrı bir önemi bulunmaktadır. Sınavlar, her birey için farklı anlamlar taşımaktadır. Aynı zamanda sınavların farklı psikolojik etkileri de söz konusu olup bunlardan biri sınav kaygısı olarak bilinmektedir. Elbette sınav kaygısı beraberinde ciddi kişisel, sosyal ve bilişsel problemlere yol açmaktadır. Bu problemlerden yaygın olarak bilineni ise zaman zaman sınav kaygısına eşlik eden depresyondur. Bu yazıda sınav kaygısı ve depresyon arasındaki ilişki incelenmektedir.

Sınav kaygısı ve depresyon arasındaki ilişki

Sınav kaygısı ve depresyon, pek çok öğrencinin akademik kariyerleri boyunca karşılaştığı iki yaygın sorundur. Sınav kaygısı akademik sürecin normal bir parçası iken, depresyona yol açarsa problemli bir duruma dönüşebilmektedir.

Sınav kaygısı, yaklaşan bir sınavla ilgili aşırı panik ve endişe olarak tanımlanır. Bu durum; uyku güçlüğü, konsantre olma güçlüğü, baş ağrısı, mide ağrısı gibi fiziksel belirtiler gibi çeşitli şekillerde kendini gösterebilir. Bu belirtilere başarısızlık korkusu, kişinin yeteneklerine olan güven eksikliği veya akademik talepler karşısında bunalmış olma hissi sebep olabilir.

Öte taraftan depresyon, üzüntü, umutsuzluk ve etkinliklere karşı ilgisizlik duygularıyla karakterize edilen daha ciddi bir ruh sağlığı durumudur. Ayrıca yorgunluk, iştahta değişiklik ve uyku güçlüğü gibi bedensel semptomlara da yol açabilir.

Sınav kaygısı ile depresyon arasında açık bir ilişki vardır. Araştırmalar, yüksek düzeyde sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin depresyon geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bunun sebebi, sınav kaygısının, depresyon duygularını daha da artırabilen, kendinden şüphe duyma ve kendini eleştirme gibi olumsuz düşünce kalıplarına yol açmasıdır.

Sınav kaygısı ve depresyonla mücadele etmek için sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirmek önemlidir. Bu stratejiler rasyonel hedefler belirlemeyi, kişisel bakıma öncelik vermeyi ve danışmandan yardım almayı içerebilir. Aynı zamanda sosyal çevreniz ve ailenizle güçlü ilişkiler kurarak, rahatlamayı sağlayan etkinliklerde bulunmak da önemlidir. Ek olarak, öğrenciler depresyonun uyarı işaretlerinin farkında olmalıdır. 

Sonuç olarak, sınav kaygısı ve depresyon birçok öğrencinin akademik kariyerleri boyunca karşılaştıkları iki yaygın sorundur. Sınav kaygısı akademik sürecin normal bir parçası iken, depresyona yol açarsa problemli bir hal alabilir. Bu sorunlarla mücadele etmek için öğrenciler sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirmeli, kişisel bakıma öncelik vermeli ve gerekirse profesyonel yardım almalıdır.

Bu makale 30 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Fatma Çetin

1987 yılında Gaziantep’in Nizip ilçesinde doğan Fatma Çetin ilk, orta ve lise öğrenimini bu şehirde tamamlamıştır. Üniversite eğitimini ise uzun bir aradan sonra Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında ( 2013-2017) yüksek onur derecesi ile tamamlamıştır. Sakarya Üniversitesinde Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Yaşam Boyu Öğrenme Yüksek Lisansı (2017-2019) ile Eğitimde Psikolojik Hizmetler/Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Yüksek Lisans (2019-2021) programlarını yüksek onur derecesi ile tamamlamış bulunmaktadır. Eğitim hayatına iki yüksek lisans sığdırmayı başaran Fatma Çetin, şu anda Antalya’nın Manavgat ilçesinde “İdeal Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezinde” kurucu olarak mesleğini icra etmektedir. Aynı zamanda alanda eğitimlerine devam etmekte olup akademik kariyer hedefi ise doktora ...

Etiketler
#sınavkaygısı#depresyon#akademikbasarı#profesyoneldestek#uzmanpsikolojikdanısman#psikolog#danısmanlık
Uzm. Psk. Dan. Fatma Çetin
Uzm. Psk. Dan. Fatma Çetin
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube