Sınav kaygısı ve çözümü

Sınav kaygısı ve çözümü

Sınav kaygısı; bireyin sınav sürecinde yaşadığı, fizyolojik, davranışsal ve bilişsel özellikler taşıyan istenmeyen gerginlik durumudur. (Erkan,1991)

Sınav kaygısı yaşayan birey sürekli olarak başarısızlığın sonucunu düşünmektedir. Bu sebeple sınav sırasında vücudunda hızlı kalp atışı, terleme, sararma vb. hissedilen fiziksel belirtiler meydana gelmektedir.(Liebert&Morris)

Yapılan araştırmalar kaygının temelinde bireyin genellikle yaşadığı başarısız olma ve diğerleri tarafından değerlendirilme korkusu etkenleri bulunmaktadır. Bu süreçte bireyin kendine olan güveni ve benlik saygısı etkili olduğu gibi ebeveynlerden gelen baskılar da kaygının derecesini artırmaktadır. Bu sebeple, ebeveynlerin çocukları üzerinde baskı kurmak yerine destekleyici tutum ve davranışları tercih etmeleri kaygı durumunu önemli ölçüde azaltacaktır. (Kocanoğlu,2011)

Sınav kaygısı tedavisinde öncelikle bireyin yanlış inanç ve düşüncelerinin değiştirilmesi, başarı duygusunu tattığı alanların fark ettirilmesi, nefes ve gevşeme egzersizleri, sınav öncesinde ve sınav anında yapılabilecekler üzerine konuşulması hedeflenmektedir.

Sınav kaygısının azaltılma sürecinde tedaviye ebeveynlerinde dahil edilmesi gerekebilmektedir. Sınav sürecinde ailenin tutumu çok önemlidir. Ebeveynler çocuklarına sınavda gösterdikleri performans ile doğru orantılı sevgi gösterdiklerinde kaygı durumu artış göstermektedir.Lise ve üniversite sınav dönemlerinin özellikle ergenlik dönemine denk gelmesi sebebiyle ruhsal olarak anlayışlı, destekleyici ebeveyne ihtiyaç duyan birey baskıcı bir tutumla karşılaştığında kaygı durumu da artmaktadır.

Sınav kaygısının çok yoğun hissedildiği durumlarda mutlaka bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Büşra İygün Sarsılmaz

Büşra İYGÜN SARSILMAZ 1988 İstanbul doğumludur. Lisans eğitiminde Yeditepe Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünü onur derecesiyle tamamladıktan sonra Esenyurt Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümünde “Ebeveynlerdeki Mükemmelliyetçi Tutumun Sınav Kaygısına Etkisi” konulu çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı.Mezuniyet sonrası, Prof. Dr. Mehmet Sungur’dan ‘’Bilişsel Davranışçı Terapi’’ (teorik),  Prof. Dr. Cengiz Güleç ve Psikoterapist & Yazar Cem Keçe’ den  ‘’Evlilik ve Çift Terapisi’’ve “Cinsel Terapi”eğitimlerini tamamlamış olup ‘’Bütüncül Psikodinamik Psikoterapi’’eğitimine devam etmektedir. Ayrıca Davranış Bilimleri Enstitüsü (DBE) kurucu başkanı Uzm. Klinik Psikolog Emre Konuk’tan EMDR(Eye Movement Desensitization Reprocessing / Göz Hareketleri Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) 1. Düzey eğitimleri aldı.Bireysel, ...

Etiketler
Sınav kaygısı
Uzm. Kl. Psk. Büşra İygün Sarsılmaz
Uzm. Kl. Psk. Büşra İygün Sarsılmaz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube