Sınav kaygısı

Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir içimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun bir kaygı durumudur.

Sınav kaygısı

Sınav kaygısı; öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir içimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun bir kaygı durumudur.

Sınav; öğrencinin bir derste öğretilen konuları öğrenip öğrenmediğni anlamaya yarayan veya öğrencileri bir üst kuruma yerleştiren veya eksikliklerin fark edilmesini sağlayan bir araçtır. Varsayılanın aksine, sınav, başarılı bir hayata sahip olunup olunmayacağını ölçen, insan değerini veya zeka seviyesini belirleyen, herşeyin sonu ya da başı olarak algılanan bir aracı asla değildir. Bütün bunlar, sınavın özündeki tanımını değil, sizin sınavlara yklediğiniz anlamları ölçer.

 

Sınav kaygısı nasıl anlaşılır?

- Öğrencinin başarısında belirli bir düşüş gözlemlenir.

- Öğrenci ders çalışmayı ertelemeye başlar.

- Öğrenci sınav hakkında konuşmayı reddeder.

- Öğrenci soru sorulmasından rahatsızlık duymaya başlar.

- Dikkat dağınıklığı veya odaklanamama sorunları görülmeye başlanabilir.

- Fiziksel yakınmalarda (mide bulantısıi karın ağrsı, uyku bozuklukları, huzursuzluk, iştahsızlık veya aşırı yeme gibi) artış gözlemlenir.

- Çok çalışmasına rağmen performans düşüklüğü mevcuttur.

 

Nedenleri:

- Sınava yüklenen anlamlar (örneğin, ancak sınavı kazanırsam başarılıyım, değerliyim, gurur kaynağıyım gibi temel ve köklü özellikleri tek bir performansa indirgeme)

- Mükemmelliyetçi veya rekabetçi kişilik yapısı

- Ailenin veya sosyal çevrenin beklentileri veya baskısı

- Yeterince çalışmama

- Dikkat eksikliği veya dikkat bozukluğu

- Plansızlık

- Ne istediğini bilmeme

- Kapasiteyi bilmeme ve aşırı zorlama

 

Sınav karşısında önemli olan çok çalışmak değil; etkili, doğru ve verimli bir şekilde çalışmaktır. Zorlanıldığında, aileden, öğretmenlerden, arkadaşlardan veys bir profesyonelden destek istemekten çekinmeyin!

 

UZM. PSK. SERRA KAMPEAS

Bu makale 6 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Serra Kampeas

1984 yılında İstanbul’da doğdu. Koç Üniversitesi Psikoloji bölümünde okumuştur.Robert Kolej Bizimtepe Anaokulu’nda çocuklarla, Norma Razon Danışmanlık Merkezi’nde ergenlerle, Fransız Lape Hastanesi’nde yetişkinlerle  staj yapmıştır. İlgi alanlarım içerisinde ; Uluslararası Kognitif Davranışçı Terapi; Bilişsel Varoluşsal Terapi; Uluslarası Psikodrama Grup Psikoterapisi; EMDR, Çözüm Odaklı Terapi; Cinsel Terapi, Gottman Çift Terapisi ve Uluslarlarası Şema Terapisi bulunmaktadır. 2014-2015 yılları2010 yılından bu yana yetişkin bireyler ve çiftlerle cinsel sorunlar, anksiyete bozuklukları, depresyon, travma ve yas, obsesif-kompulsif bozukluk, dikkat eksikliği, fobiler, ilişki problemleri, panik bozukluk, sınav kaygısı, özgüven sorunları, öfke kontrolü, stres kontrolü ve yeme bozuklukları alanlarında çalışmaktadır.  ...

Etiketler
SINAV KAYGISI
Uzm. Kl. Psk. Serra Kampeas
Uzm. Kl. Psk. Serra Kampeas
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube