Doktorsitesi.com

Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

Op. Dr. Yasemin Çakar Kement
Op. Dr. Yasemin Çakar Kement
17 Aralık 2020120 görüntülenme
Randevu Al
Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları

....ERKEN MENAPOZDA ÇOCUK SAHİBİ OLUNUR MU?

35 yaşından önce menapoza girenlerde ya da menapoz süresi bir yılı geçmeyen kadınlarda menapozu geciktirmek ve bebek sahibi olmalarını sağlamak için yeni bir uygulama olan PRP yi kullanıyoruz.

PRP, kişinin kendinden alınan kanının santrifüj sonrası plateletten zengin plasmasının yine kendi yumurtalıklarına enjekte edilmesidir. Uygulama kişinin kendi kanıyla yapıldığı için hiçbir yan etkisi yoktur.

Uygulama sonrası 2-3 ay sonra FSH değerlerinde anlamlı düşme ve hatta spontan gebelikler görülebilmektedir. Spontan gebelik olmadığı durumlarda tüp bebek uygulaması ile gebelik oluşumu sağlanabilir..

....MYOMLAR YA DA KİSTLER BEBEK SAHİBİ OLMAYA ENGEL Mİ?

Myomlar, genelde gebeliğe engel olmaz daha çok düşüğe ve erken doğuma sebep olabilirler. Ancak çoğu zaman hiçbir problem yaratmazlar. Gebelikteki sorunlarda daha çok myomların boyutları ve rahim içinde yerleştikleri yerle ilgilidir.

Kistler, basit kistlerin gebeliğe etkileri genelde yoktur. Çikolata kistleri ise hem gebe kalmayı zorlaştırabilir hem de dış gebelik ya da düşük riskini arttırabilir.

.....HAMİLELİKTE CORONOVİRÜSTEN NASIL KORUNURUZ??

Coronovirüs enfeksiyonundan korunma kuralları herkeste aynıdır . Maske kullanmak, sosyal mesafeye dikkat etmek ve sık sık elleri yıkamak gibi kurallara mutlaka uyulmalıdır.

.....KIŞ AYLARINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR??

Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin, havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.

E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırmaktadır. E vitaminin iyi kaynakları olan; yeşil yapraklı sebzeler , kuru baklagiller ve fındık, ceviz gibi yağlı tohumlardır.

Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamininin kaynağı Güneştir ve özellikle kış aylarında eksikliği daha çok görülmektedir. D vitamini özellikle balıkta vardır. Balıkta ayrıca; D vitamini,beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içerir.Bu nedenle kış aylarında  haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir.

Kışın yağ tüketimine özellikle dikkat edilmeli, katı margarinden kaçınılmalı, aşırı yağlı etler tüketilmemelidir. Basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine özen gösterilmesi, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlılarının tercih edilmelidir.

Ayrıca her gün en az 2-2.5 litre su içilmelidir.

....HAMİLE KALAMADIĞIMDA NE ZAMAN ENDİŞELENMELİYİM?

Eşlerin herhangi bir sağlık problemi yoksa, yaşları 35 in altındaysa ve düzenli ilişki yaşanıyorsa 1 yıla kadar beklenebilir.1 yıl olduğu halde gebelik olmadıysa doktora başvurulmalıdır.

35 yaş üzeri çiftlerde ise 6 aya kadar gebelik olmazsa doktora gitmeleri gerekir.

.....TEKRARLAYAN GEBELİK KAYIPLARINDA TÜP BEBEK YAPILMALI MI?

Tekrarlayan düşüklerin %40’ının nedeni ortaya konabilmektedir. Bu düşüklerde en sık nedenlerden biri kromozom bozukluğudur. Bu kromozomal bozukluk tespit edilirse , tüp bebek yöntemi uygulayıp, genetik açıdan sağlıklı embriyo seçilerek anne rahmine transfer edilebilir.

....TÜP BEBEK SONRA HAMİLELİKTE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Tüp bebek yönteminde, yoğun ilaç kullanımıyla çok sayıda folikül gelişimi hedeflenir. Çok sayıda folikül ile daha fazla embriyo oluşur ve en sağlıklı görünen blastokistin transferi yapılır. Yani doğal yola göre aşırı bir ilaç kullanımı ve folikül gelişimi söz konusudur. Ayrıca yumurta toplama ve o esnada anestezi alınması gibi tüp bebek prosedürleri düşük riskini doğal yola göre arttırır.

Bu nedenle tüp bebek sonrası gebelikte ilk 3 ay yoğun bir şekilde düşük önleyici ilaç kullanılır ve anne adaylarına günlük aktivitelerinde daha dikkatli olmaları önerilir.

...Bebeğimiz olmuyorsa ürolojiye mi , kadın doğumcuya mı gitmeliyiz?

İnfertil çiftleri öncelikle biz Kadın Doğumcular görüyoruz. Muayene sonrası, infertilite ile ilgili rutin testleri istiyoruz. Bu testler, kadınlardan hormon testleri, rahim filmi ve erkeklerden spermiogram testleridir. Spermiogramda sorun olması durumunda erkekleri ürolojiye yönlendiriyoruz.

...TÜP BEBEK İÇİN DOĞRU DOKTOR VE KLİNİĞİ SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

Seçtiğiniz doktor tüp bebek sertifikası sahibi olmalı ve merkezin de tüp bebek uygulayabilir ruhsatı bulunmalıdır.

....ADET DÖNEMİM NE KADAR GECİKİRSE HAMİLE OLABİLİRİM?

Beklenen adet günü geldiğinde adet başlamazsa ve gebelik şüpheniz varsa idrarda plano testi ya da kanda HCG testi yaptırabilirsiniz.

Etiketler

Tüp bebek uygulamasıAdet dönemiMyomMyom nedirHamilelikTüp bebekGebelik dönemiTekrarlayan düşükkistler bebek sahibi olmayı engeller mi

Yazar Hakkında

Op. Dr. Yasemin Çakar Kement

Op. Dr. Yasemin Çakar Kement

Op.Dr. Yasemin ÇAKAR KEMENT, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.