HİSTEROSKOPİ
Histeroskopi, rahmin iç yapısının değerlendirildiği bir prosedürdür. Histeroskop adı verilen ucunda ışık ve kamera bulunan ince bir tüpün vajina ve serviksten geçerek rahmin içine girmesiyle işlem başlar. Görüntüler monitöre aktarılır ve rahmin iç yapısı bu şekilde değerlendirilir.
Histeroskopi tanı amaçlı muayenehanede anestezi gerekmeden yapılabileceği gibi tedavi amaçlı hastanede anestezi altında yapılabilir. İşlem çoğu zaman 10-30 dakika sürer. Anestezi altında yapılsa bile çoğu zaman hastalar aynı gün hastaneden taburcu edilir.
Histeroskopi ne zaman yapılmalıdır?
Düzensiz kanamaları olan veya adet kanamaları çok yoğun olan kadınlara, menapozda kanaması olanlara,
Tekrarlayan düşükleri olanlara,
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları yaşayan kadınlara,
Kasık ağrısı olan kadınlara,
İpi olmayan rahim içi spiralinin çıkarılması için
Histereskopi yapılması gerekir. Histereskopi ile rahim içi incelendiğinde rahim içinde myom, polip gibi düzensiz ve aşırı kanamalara sebep olabilecek oluşumlar görülebilir ve bu oluşumlar histeroskop ile alınabilir, ayrıca rahim içi perdesi veya rahim içi yapışıklıkları görülebilir ve tadavisi yine histereskop ile yapılabilir. Hastaların çoğu aynı gün veya bir sonraki gün günlük aktivitelerine devam edebilir.
Histereskopi sonrası bir kaç gün adet sancısı gibi kramplarlar hissedilir ve bir haftaya kadar lekelenme şeklinde kanamalar olabilir. Eğer ağrı veya kanama fazlaysa doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.
İşlem sonrası enfeksiyon riski nedeniyle 1 hafta veya kanamalar tamamen durana kadar cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
Histeroskopinin riskleri nelerdir?
Çoğu zaman çok güvenli bir işlemdir ama bütün cerrahi işlemlerde olabileceği gibi özellikle de terapötik histeroskopi sırasında bazı komplikasyonlar görülebilir.
Bu komplikasyonlar:
Rahim ve rahim ağzında yırtılma veya delinme olabilir; çok sık görümez çoğu zaman hastanede antibiyotik tedavisi yeterli olur ancak bazı vakalarda oluşan yırtılmanın onarılması için operasyon gerekebilir.
İşlem sırasında veya sonrasında yoğun kanama olabilir; çoğu zaman hastanede takip yeterlidir ancak bazen hastanın operasyona alınması gerekebilir.
Enfeksiyon oluşabilir; kokulu akıntı ve kanamaya sebep olur. Uygun antibitikler ile kısa sürede düzelme sağlanır.