Sezeryan doğum hakkında

Sezeryan doğum hakkında

Doğumun vajinal yoldan olamadığı durumlarda ameliyathanede anestezi altında karına ve uterusa cerrahi insizyon yapılarak gerçekleştirilmesine sezaryen ile doğum adı verilir.  Sezeryan sırasında kadın doğumcu, çocuk doktoru ve bebek hemşiresi , anestezi doktoru ve yardımcı hemşireler hazır bulunmalıdır. Anestezi şekli genel, spinal ya da epidural olabilir. Şartlara ve hasta isteğine göre karar verilir. Karın bölgesi antiseptik solüsyonla silinir ve örtülür sonra sezaryen operasyonuna başlanır. Bu işlemde karnın alt bölgesine yaklaşık 11-15 cm uzunluğunda bir kesi yapılır.  Karın katları geçilip karın boşluğuna girilir sonrasında rahme kesi yapılır ve bebek anne rahminden çıkarılır. Göbek kordonu kesilip bebek hemşiresi ve çocuk doktoruna teslim edilir. Sonrasında plasenta ve ekleri tam olarak çıkarılır ve açılan batın katları uygun sütürlerle kapatılır.

Sezeryan sonuçta bir cerrahi operasyondur. 1-2 hafta kadar süren iyileşme süreci vardır. Ağrı kesici ve antibiyotik genelde kullanılır.

Doğum şekline gebelik takipleri sırasında ya da normal doğum travayı sırasında annede ya da bebekte gelişen acil durumlar sonucunda karar verilebilir.

Hangi durumlarda sezeryan yapılır:

Bebeğe ve Plasentaya Bağlı Nedenler:

Doğum ağrıları başlamadan önce bebeğin sıkıntıya girmesi,

Bebeğin doğum yoluna makat, ayak veya kolu ile girmesi durumlarında. Ayrıca bebeğin başı önde olmasına karşın alın ve yüz gelişlerde de sezaryen yapılabilir.

Bebeğin annenin yapısına göre büyük, kilolu olması

Plasentanın rahim ağzını kapaması (Plasenta Previa)

Plasentanın doğumdan önce yerinden ayrılması (Plasenta dekolmanı)

Anneye Bağlı Nedenler:

Daha önce rahim ile ilgili bir operasyon geçirmiş olmak (myomektomi).

Doğum kanalının doğuma engel olacak derecede dar olması

Genital bölgede aktif viral enfeksiyonların varlığı (uçuk veya kondilom gibi)

Anneye ait bazı sistemik hastalıklar

Doğum Sırasında Saptanan Sezaryen Nedenleri:

Normal doğumun gerçekleşememesi,

Doğum eylemi sırasında yoğun kanama veya bebeğin kalp atışlarında düşme olması durumlarında sezeryana geçilir.

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD)

Sezaryen sonrası vajinal doğum olabilir. Öncelikle normal doğumu zorlaştırabilecek hiçbir problemin olmaması gerekir. Anne adayı ve eşinin olabilecek tüm riskleri detaylı bir şekilde dinleyip, okuyup sonra da onay vermesi gerekir. Anne rahminin yırtılması, kanama ve bebek kaybı gibi risklerin az da olsa bulunduğu bu durum riskli bir doğum şeklidir. Her an sezeryana geçilebileceği ihtimalini hasta ve eşi bilmelidir.

Bu makale 17 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Yasemin Çakar Kement

Op.Dr. Yasemin ÇAKAR KEMENT, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde invitro fertilizasyon (Tüp Bebek) eğitimi de aldıktan sonra özellikle tüp bebek ve genital estetik alanlarında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı kongre, eğitim ve kursa katıldmıştır.
Çok iyi derecede İngilizce dil bilgisine sahiptir.

Özel Çakmak Erdem Hastanesi'nde görev yapmıştır.

Mesleki çalışmalarına İstanbul Ümraniye'de bulunan özel muayenehanesinde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
whatsapp
instagram
Etiketler
Sezeryan doğum
Op. Dr. Yasemin Çakar Kement
Op. Dr. Yasemin Çakar Kement
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube