Sağlıklı Sınır Koyma

Uzm. Psk. Büşra Arığ
Uzm. Psk. Büşra Arığ
5 Şubat 202094 görüntülenme
Randevu Al
Sağlıklı Sınır Koyma

Ebeveynlerin, bir kural ve beklentiyi öğretebilmek için kullandıkları sürece sınır koyma denir. Çocuklar yaşadıkları ortamın kurallarını anlamayı isterler. Kendilerinden ne beklendiğini, kontrolün kimde olduğunu, ne kadar ileri gidebileceklerini ve fazla ileri gittiklerinde neler olacağını bilmek isterler. - Çocuğunuza Sınır Koyma / Robert. J. Mackenzie

• Sınır koyma bir süreçtir. Zaman alır ve sabır ister. Sınır koyma süreci boyunca neler önemlidir ve nelere dikkat edilmelidir. Biraz bu noktaya değinmek istedim.

• Sınır koyma sürecinde sözleriniz ve davranışlarınızın birbirini desteklemesi gerekir. Kararlı olmak en önemli adımlardan biridir.

• Kurallar hakkında net bir çerçeve çizilmelidir. Açık ve anlaşılır olmaya dikkat edilmedir.

• Kuralların neden olması gerektiği mantık çerçevesi içinde çocukların anlayabileceği bir şekilde açıklanmalıdır.

• İstenmeyen davranışın değişikliği için tutarlı olmak önemlidir.

• Sınır koyarken kullandığınız dil çok önemlidir. Negatif bir tutum içinde olmak yerine pozitif bir dilin kullanılması sınır koymaya yardımcı olacaktır.

• Sınır koyma sürecinde istenmeyen davranışların sıklığını ve süreci takibe almak önemlidir. Sınır koyma süreci boyunca istenmeyen davranışın hangi aralıklarla ve ne gibi durumlarda ortaya çıktığını gözlemlemek bize davranışın temelini bulma konusunda yardımcı olacaktır.

• Sınır koyarken çocuğun sınırlı alan içinde özgür bir şekilde deneyim yaşamasına izin vermek gerekir.

• Tüm bu süreç boyunca dikkat etmeniz gereken en önemli şeyse çocuğun davranışına sınır koyarken çocukla aranıza sınır koymamaktır. Süreç boyunca tutarlı ve net olurken çocuğun ihtiyaçlarına sınır koyulmaması konusunda dikkatli olunmalıdır. Bu yüzden çocuğunuza vereceğiniz mesajlara dikkat ederek çocuğunuzun duygularına, değerine vurgu yapmanız önemlidir.

Sevgiye sınır koymayalım.

Etiketler

İletişim sorunuSağlıklıSınır koymaİletişim kurmanın yollarıİletişim sorunlarıAnne ve çocukEbeveynlerSınır tanımayan çocuklarSınır değerSınırları net olmayanSınırları tanımakSınır koymakEbeveyn çocuk ilişkisiSınır koyma sorunuOyun terapisiEbeveyn ve çocukEbeveyn danışmanlığısağlıklı sınır koymaksağlıklı ebeveynliksınır tanımayan çocukanne baba danışmanlığı

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Büşra Arığ

Uzm. Psk. Büşra Arığ

Uzm. Psk. Büşra Arığ, Işık Üniversitesi (İngilizce) Psikoloji bölümünde ösym bursu ve milli sporcu bursuyla eğitim gördükten sonra Onur derecesiyle mezun olmuştur. Ardından Işık Üniversitesi Klinik (Çocuk ve Ergen) Psikoloji yüksek lisans programından Onur derecesiyle mezun oldu. Marmara Üniversitesi Egzersiz ve Spor Psikolojisi yüksek lisans programına halen devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır