Sağlıklı İlişki Nedir?

Uzm. Kl. Psk. İdil Dikici Albar
Uzm. Kl. Psk. İdil Dikici Albar
23 Aralık 2021215 görüntülenme
Randevu Al
Sağlıklı İlişki Nedir?

İlişki dediğimiz zaman çoğunlukla romantik ilişkiler aklımıza gelse de aslında yaşantımızda romantik ilişki hariç bir sürü ilişki kurarız aile, arkadaş, öğretmen, patron gibi. Sağlıklı ilişkinin temelleri çoğunlukla saygı ve sevgiye dayandırılsada birçok ek maddesi vardır.

Hepimiz anlaşılmak isteriz, anlaşılmanın ilk basamağı açık olmak, net ifadeler kullanmak, beklentiye girmek yerine beklentilermizi paylaşmak olmalıdır tabi her şeyden önce kendimize dürüst olmamız çok önemlidir. Duygularımızı biriktirmek veya bastırmak yerine zamanında ifade etmemiz krizleri atlatmamıza yardımcı olur.

İlişkiler alma verme dengesiyle olur bu dengeyi sağlamak iletişimde olduğumuz kişininde sorumluluğudur. Bu sorumlulukların eşit paylaşıldığından emin olmalısınız.

Sorumluluklar ve beklentiler her ilişkiye göre farklılık gösterir bu yüzden iletişim anlarının size özel olduğunu atlamayın.

Söylediklerimizin, paylaştıklarımızın sorumluluklarını almakta çok önemlidir. Bu yüzden kendini ifadelerinizin arkasında durup davranış olarakda bunu desteklemelisiniz.

Empati yapabiliyor olmak ilişkilerde yükümüzü hafiflettiği gibi farklı bir bakış açısı kazanmamızada olanak sağlar.

Siz de ilişkilerinizi daha sağlıklı ilerletmek için bu maddeleri uygulayabilirsiniz.

Etiketler

İletişimSağlıklı ilişkilerStresDepresyonKaygıPanik atak

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. İdil Dikici Albar

Uzm. Kl. Psk. İdil Dikici Albar

Merhaba ben İdil Dikici Albar. 11.01.1997 Adana doğumluyum. Öncelikle burada size kendimi tanıtabildiğim için mutluyum. Adana Final Anadolu Lisesi mezunuyum. Lise yıllarında yapmak istediğim mesleğe karar verirken önceliğimin yardım etmek, iyileştirmek, bir yaşama yani insana dokunmak olduğunu farkettikten sonra psikoloji bölümünü okumaya karar verdim. Böylelikle İstanbul yolculuğum başladı. Işık Üniversitesi psikoloji lisansımı tamamlarken aynı zamanda bazı kliniklerde staj yaptım. İbrahim Bilgen Terapi Enstitüsü, Çapa Tıp Fakültesi Nöropsikoloji Laboratuarı (Prof. Dr. Öget Öktem Tanör), Prof. Dr. Şükrü Uğuz, Kidzania, Naisa Psikoloji gibi kliniklerde ön görüşme alıyor ve seansların tedavi süreçlerine eşlik ediyordum.Konusunda oldukça iyi olan kliniklerde yaptığım stajlar tamamen gönüllük esasına dayanıyordu. Zaten sürekli öğrenmek, yeni bir danışan ile tanışmak ve danışanın seans ve tedavi süreçlerine dahil olmak bende hep ilgi uyandırdığı için stajlarımı çok severek ve çok şey öğrenip deneyimleyerek geçirdim.  Lisans eğitimimi tamamlarken psikoloji camiasına ait konferans, seminer ve eğitimleri takip edip katılıyordum. Bilişsel Davranış Terapisi Eğitimi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Oyun Terapisi Eğitimi, Masal Terapisi Eğitimi, Çocuk Projektif Testler Eğitimi ve Kişiler Arası İlişkiler Eğitimleri tamamladığım eğitimlerimden. Işık Üniversitesinden mezun olduktan sonra Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisansına kabul aldım ve bu sırada özel bir anaokulunda psikolog olarak işe başladım. Aktif olarak çocuk, yetişkin ve aileler  ile ve genellikle okul korkusu, tuvalet eğitimi, yeme düzeni, uyku problemleri, kaygı, depresyon, obsesif kompülsif bozukluklar, yaygın anksiyete bozukluğu, panik atak, alkol madde, kumar, ilişki bağımlılığı hem online hem de yüzyüze seans olarak çalışmaktayım.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.