Çocuklarda okula alışma süreci ve ebeveyn yaklaşımları

Çocuklarda Okula Alışma Süreci Ve Ebeveyn Yaklaşımları

Çocuklarda okula alışma süreci ve ebeveyn yaklaşımları

Okulların açılmasıyla birlikte hem cocukların hem de ebeveynlerin akılları, düzenleri, düşünce ve duyguları karışmış biçimde. Bu süreçte özellikle ebevynlerin net, açık ve sınırlarını koruyan bir tavır, tutum ile çocuklara yaklaşmaları çok önemlidir.

Çocuklara okul ile ilgili anlatmamız gereken önemli noktaları ele aldıgımızda;

Okula neden gitmesi gerekiyor?
Detaylandırarak, yılmadan belirtmeniz ve somut örnekler vermeniz önemlidir.

Çocuğunuz okuldayken siz neler yapıyorsunuz?
Kendi iş sürecinizden bahsedebilirsiniz veya eve geçip onun en sevdiği yemeği yapacağınızı anlatabilirsiniz. Kendi işlerinizinde olduğunu anlatmaktan çekinmeyin. Bireyselliğinize değinebilirsiniz. Yalan söylemekten kaçınmanız en doğrusu.

Okulda sizi özlediginde, sesinize ihtiyaç duydugunda veya bir sorun oldugunda onun size ulaşabileceği güvenini çocuğa vermeniz gerekmektedir.

Okulda öğrendiği Yeni şeyleri akşam eve geldiginizde serbest zamanda veya akşam yemeği sürecinde sizinle paylaşabileceğini, böylelikle yeni şeyleri öğrenmenin ve öğretmenin zevkini yaşadığında heyecanı artacaktır.

Sizinde okula güvendiginizi bilmeli içiniz rahat bir şekilde okula götürdügünüzden emin olmalısınız, öğretmeniyle iyi bir iletişiminiz oldugunu görmesi öğretmeni ile kuracağı iletişimin temellerini oluşturur.

Her zaman onu almaya geliceginiz zamanı bildirinmeniz güvende hissetmesini sağlar kaygısını azaltır. Böylelikle gün için de daha az kriz yaşar/ yaşarsınız.

İstemediği veya sevmediği bir yemek çıktığında yinede tadına bakarsa daha iyi olabilecegini eger o zamanda sevmezse bu durumu öğretmenine anlatabilecegini anlatın.

En önemlisi kaygısını görmezden gelmeyin. Onu anladığınızı beden dilinizle belli edebilirsiniz. Anlmanız onaylamanız gerektiği anlamına gelmez.
 

Bu makale 20 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. İdil Dikici Albar

Merhaba ben İdil Dikici Albar. 11.01.1997 Adana doğumluyum. Öncelikle burada size kendimi tanıtabildiğim için mutluyum. Adana Final Anadolu Lisesi mezunuyum. Lise yıllarında yapmak istediğim mesleğe karar verirken önceliğimin yardım etmek, iyileştirmek, bir yaşama yani insana dokunmak olduğunu farkettikten sonra psikoloji bölümünü okumaya karar verdim. Böylelikle İstanbul yolculuğum başladı. Işık Üniversitesi psikoloji lisansımı tamamlarken aynı zamanda bazı kliniklerde staj yaptım. İbrahim Bilgen Terapi Enstitüsü, Çapa Tıp Fakültesi Nöropsikoloji Laboratuarı (Prof. Dr. Öget Öktem Tanör), Prof. Dr. Şükrü Uğuz, Kidzania, Naisa Psikoloji gibi kliniklerde ön görüşme alıyor ve seansların tedavi süreçlerine eşlik ediyordum.Konusunda oldukça iyi olan kliniklerde yaptığım stajlar tamamen gönüllük esasına dayanıyordu. Zaten sürekli öğrenmek, yeni ...

Uzm. Kl. Psk. İdil Dikici Albar
Uzm. Kl. Psk. İdil Dikici Albar
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube