Sağlıklı hayata adım atın!

Obezitenin tedavisinde öncelikle diyet ve egzersiz uygulamaları ön plandadır. Diyet ve egzersiz programları ile çözülemeyen durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri planlanabilir.

Sağlıklı hayata adım atın!

OBEZİTE CERRAHİSİ

Obezitenin pek çok farklı tanımı olsa da kısaca kişinin (ya da bireyin) olması gerekenden daha fazla kiloya sahip olmasıdır.

Obezitenin tedavisinde öncelikle diyet ve egzersiz uygulamaları ön plandadır. Diyet ve egzersiz programları ile çözülemeyen durumlarda cerrahi tedavi seçenekleri planlanabilir.

Cerrahi tedavi yöntemleri zamanla değişim ve dönüşüm göstermektedir.

Hastaların beslenme alışkanlıkları ve metabolik durumları göz önünde bulundurularak cerrahi yöntem belirlenmelidir.

Günümüzde Obezite Cerrahisinde öne çıkan yöntemler Gastrik Bypass ve Sleeve Gastrektomi’dir.

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) ameliyatında midenin yaklaşık 2/3ü çıkarılmaktadır ve geriye muz büyüklüğünde bir mide kalmaktadır.

Günümüzde Laparoskopik (kapalı yöntem) tekniklerin de gelişmesi ve yaygınlaşması ile Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide Ameliyatı) tüm dünyada en çok uygulanan obezite cerrahisi tekniği olmuştur.

Gastrik Bypass (RYGB) cerrahisi sonrasında demir ve kalsiyum eksikliği görülebilmektedir.

Gastrik Bypass cerrahisi süper obez dediğimiz ileri derecede şişman bireylerde daha ön plandadır.

Obezite Cerrahisinde öğrenme kolaylığının Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) prosedürünün yaygınlaşmasında büyük payı vardır.


 

TÜP MİDE AMELİYATI (Mide Küçültme Ameliyatı)

Tüp mide (mide küçültme) ameliyatı genel anestezi altında karına açılan 4 veya 5 delikten kamera ve diğer teknik aletler yardımıyla girilerek mide çevresindeki organlardan ayrılır.

Daha sonra stapler dediğimiz kesici ve dikici zımba yardımı ile çıkarılacak mide kısmı ayrılır. Kalan mide kısmı kanama ve açılma riskine karşı dikilir. Çıkarılacak mide kısmı da karına açılan küçük deliklerden dışarıya alınır.

Tüp mide (mide küçültme) ameliyatı yaklaşık olarak 1 saat süren bir cerrahi işlemdir. Hasta ameliyattan 3-4 saat sonra yürüyebilir.

Ameliyattan sonra ki gün sıvı gıda verilmeye başlanır. Üçüncü gün diyetisyen kontrolünde evine gönderilerek kilo verme süreci takip edilir.

Mide küçültme (tüp mide) ameliyatından 15 gün sonra yavaş yavaş normal beslenmeye geçilir. Hafif tempo egzersizlere başlanması tavsiye edilir.

Genellikle Tüp mide ameliyatından sonra 6-8 ay içerisinde ideal kiloya inilebilir.

Tüp mide ve diğer obezite cerrahi uygulamalarda ameliyattan sonra 1 – 3 yılda ideal kiloya genellikle ulaşılır. Ancak doğru beslenme alışkanlıkları kazanılmazsa geri kilo almak mümkündür.

Bu makale 14 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli

Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli 1976 Konya’da doğmuştur. İlk - Orta - Lise öğrenimini Konya' da tamamladıktan sonra, 1995 yılında İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitimine başlamıştır ve 2001 yılında Üniversite eğitimini tamamlamıştır. Daha sonra sonrasında İstanbul Dr.Yıldırım AKTUNA Tıp Merkezinde görev yapmıştır. 2003 Yılında İzmir Tepecik SSK Hastanesinde 3.Cerrahi kliniğinde ihtisasına başlamıştır. 2008 Yılında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Endoskopi-Kolonoskopi eğitimi almış olup, ardından 2009 yılında Obezitenin cerrahi tedavi uygulamaları ile ilgili Amerika’da ki Cleveland Clinic’te çalışmalara katılmıştır. 2010 – 2011 yılları arasında Erzincan Devlet Hastanesinde mecburi hizmet görevini tamamlamıştır ve bu süreçte Doğu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez yapılan Laparoskopik Sleeve Gastrektomi ameliyatını gerçekleştiren cerra ...

Etiketler
Obezite tedavisi
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
Op. Dr. Mehmet Akgün Tepeli
Kırklareli - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube