Safra kesesi kanseri belirti ve tedavi şekli

Safra kesesi kanseri belirti ve tedavi şekli

Safra kesesinde başlayan kanserdir. Safra keseniz karın bölgesinin hemen altında, karnınızın sağ tarafında küçük, armut şeklinde bir organdır. Safra kesesi, karaciğeriniz tarafından üretilen bir sindirim sıvısı olan safrayı depolar. Safra kesesi kanseri nadir olarak görülür.

Safra kesesi kanseri en erken evrelerinde keşfedildiğinde, tedavi şansı çok iyidir. Ancak çoğu safra kesesi kanserinin prognozu genellikle çok zayıf olduğunda geç bir aşamada keşfedilmektedir. Safra kesesi kanserinin teşhis edilmesi zordur, çünkü sıklıkla belirgin bir belirti veya semptom göstermez. Ayrıca, safra kesesinin nispeten gizli yapısı, safra kesesi kanserinin saptanmadan büyümesini kolaylaştırır.

Belirtiler

Karın ağrısı

Özellikle karın sağ üst kısmında swelling

Ateş

İstenmeyen kilo vermek

Bulantı

Cildin ve gözlerin beyazlarının sararması (sarılık)

Awesome Image

Ne zaman doktora görünmek gerekir?

Yukarıdaki herhangi bir belirti veya semptom varsa, doktorunuzla görüşün.

Nedenler

Safra kesesi, kanserine neyin neden olduğu net değil değildir. Doktorlar safra kesesi kanserinin, sağlıklı safra kesesi hücrelerinin DNA'larında değişiklikler (mutasyonlar) geliştirdiklerinde oluştuğunu bilirler. Bu mutasyonlar hücrelerin kontrolden çıkmasına ve normal olarak diğer hücreler ölünce yaşamaya devam etmesine neden olur. Biriken hücreler, safra kesesinin ötesine geçebilen ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilen bir tümör oluşturur. Çoğu safra kesesi kanseri, safra kesesinin iç yüzeyini hizalayan glandüler hücrelerde başlar. Bu tip hücrelerde başlayan safra kesesi kanserine adenokarsinom adı verilir. Bu terim, bir mikroskop altında incelendiğinde kanser hücrelerinin ortaya çıkış şekline değinmektedir.

Risk faktörleri

Safra kesesi kanseri riskini artırabilecek faktörler şunlardır:

Cinsiyet: Safra kesesi kanseri kadınlarda daha yaygındır.

Yaş: Yaşlandıkça safra kesesi kanseri riskiniz artar.

Safra taşı varlığı hikayesi: Safra kesesi kanseri, geçmişte safra kesesi taşı olan kişilerde daha yaygındır.

Diğer safra kesesi hastalıkları: Safra kesesi kanseri riskini artırabilen diğer safra kesesi rahatsızlıkları safra kesesi poliplerini ve kronik safra kesesi enfeksiyonunu içermektedir.

Awesome Image

Tedavi

Safra kesesi kanserinin tedavisi cerrahidir. Kanserin evresine göre karar verilir. Çok erken evrelerde safra kesesi taşı nedeniyle ameliyat sonrası tanı konan hastalara başka bir işlem gerekmez iken, evre 2 ve 3’de radikal cerrahi yapılır. Safra kesesi kanseri yayılmış ise cerrahi işlemin faydası olmaz

Bu makale 16 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Kerem

Prof. Dr. Mustafa Kerem, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1994 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda tamamlayarak 2000 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2007 yılında Doçent ünvanı 2013 yılında Profesör ünvanını almıştır. Uzmanlık Eğitimi sonrasında, 2000-2002 yılları arasında Tarsus, 2002-2004 yılları arasında Kayseri Devlet hastanelerinde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalıştı. 2004’de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne Öğretim üyesi olarak göreve başladı.2010’da Newyork Memorial Slaon Kettering Kanser Merkezi , 2014’te Toronto Üniversitesi Toronto General Hospital, 2016ve 2018 yıllarında iki defa olmak üzere Kore Seol ASAN Hastaneleri Pankreas ve Karaciğer Cerra ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
safra kesesi kanseri
Prof. Dr. Mustafa Kerem
Prof. Dr. Mustafa Kerem
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube