Laparoskopi nedir? neden yapılır?

Laparoskopi nedir? neden yapılır?

Laparoskopi beklediğinizden daha küçük cerrahi kesiler kullanan bir ameliyat türüdür. Bu süreç adını laparoskoptan alır, küçük bir video kamera ve sonunda ışık veren ince bir araçla yapılır. Cerrah küçük bir kesi ile karnınıza bu system ile girdiğinde bir video monitörüne bakabilir ve neler olduğunu görebilir. Geleneksel cerrahide daha büyük kesilerek uygulanmak zorunludur. Özel enstrümanlar sayesinde, cerrahınızın da vücudunuzu daha fazla açması gerekmeyecektir. Dolayısıyla laparoskopi daha az kesme anlamına gelir.

"Minimal invaziv" cerrahi hakkında her hangi bir şey duydunuz mu? Laparoskopi bir çeşit Minimal İnvaziv cerrahidir. Laparoskopi önce safra kesesi ameliyatı ve jinekoloji operasyonları için kullanıldı. Sonra bağırsak, karaciğer ve diğer organlar için kullanılmaya başlandı. Son zamanlarda pankreas, safra yolu ve karaciğer cerrahları tarafından laparoskopik girişimler uygulandığı görülmektedir.

Nasıl Yapılır?

Bu sistem ortaya çıkmadan önce, hastanın karnı cerrahi işlem için 6-15 santim uzunluğunda bir kesi yapmak zorunluluğu vardı. Bu uzunluk cerrahların ne yaptıklarını görmeleri ve ne yapmaları gerektiğine ulaşmaları açısından büyük veya küçük olabiliyordu.

Laparoskopik cerrahide birkaç küçük kesi yapılır. Genellikle, her biri yarım santim uzunluğundadır (Bu yüzden bazen anahtar deliği ameliyatı olarak adlandırılır). Her açıklıktan bir tüp (trokar) girilir. Kamera ve özel cerrahi aletler bunlardan geçirilerek ameliyat yapılır.

Laparoskopik Cerrahinin Faydaları Nelerdir?

Laparoskopik cerrahi geleneksel yönteme kıyasla çeşitli avantajlara sahiptir.

Çünkü daha az kesi gerektirir:

Daha küçük yaralarınız olacak

Hastaneden daha çabuk çıkıyorsunuz

Yara izleri iyileşirken daha az ağrı hissedersiniz ve daha hızlı iyileşirler

Normal aktivitelerinize geri dönersiniz

Daha az iç yara izi olabilir

Bu makale 16 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Kerem

Prof. Dr. Mustafa Kerem, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1994 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda tamamlayarak 2000 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2007 yılında Doçent ünvanı 2013 yılında Profesör ünvanını almıştır. Uzmanlık Eğitimi sonrasında, 2000-2002 yılları arasında Tarsus, 2002-2004 yılları arasında Kayseri Devlet hastanelerinde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalıştı. 2004’de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne Öğretim üyesi olarak göreve başladı.2010’da Newyork Memorial Slaon Kettering Kanser Merkezi , 2014’te Toronto Üniversitesi Toronto General Hospital, 2016ve 2018 yıllarında iki defa olmak üzere Kore Seol ASAN Hastaneleri Pankreas ve Karaciğer Cerra ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Laparoskopi nedir
Prof. Dr. Mustafa Kerem
Prof. Dr. Mustafa Kerem
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube