Sadece Diyet Yapmak veya Ameliyat Olmak Yetmiyor; Önemli Olan Operasyon Sonrası Dönem ve Verilen Kiloyu Korumak


American Journal of Public Health Dergisi'nde yayımlanan araştırma, obezlerin yüzde 53'ünün verdikleri kiloyu bir yılda geri aldığını ortaya koydu. Dergide yayımlanan araştırmaya göre, kilo veren obezlerin yüzde 53'ü bir yılda önceki durumlarına dönerken, yüzde 78'i de verdikleri kiloyu beş yılda geri alıyor.
Obezite tüm dünyada önemli bir sağlık problemi olup endokrin , metabolik ve davranışsal değişimlerle karekterize, multifaktöriyel bir hastalıktır ve prevelansı giderek artmaktadır. Morbid obezite, yaşam süresini azalttığı gibi kalitesini de düşürmektedir. Obezite ve yandaş hastalıklara bağlı olarak mortalite ve morbidite oranlarında da değişimlere neden olmaktadır.
Obezite, endüstrileşmiş ülkelerde daha yaygın olmakla birlikte gelişmekte olan ülkelerde orta ve yüksek gelir düzeyli kesimlerde sıklığı artmaktadır. Şehirlerde köylerden daha yaygındır. Bunun nedeni ucuz ve yüksek enerjili gıdaların yenmesi, hareket azlığı ve gıdalara ulaşmanın daha kolay olmasıdır. Obezite özellikle kısa boylularda daha sıktır. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülür, bunun nedeni ise doğumlar ve gebelik süresince alınan kilolardır.
Obezite; kişinin günlük yaşam aktivitesinin kısıtlanmasına, sosyal ilişkilerinin, sağlığının bozulmasına ve işgücü kaybına neden olmakla birlikte; ideal vücut ağırlığının üstüne çıkan kişiler; diğer kişilere oranla daha fazla diyabet, infertilite, hipertansiyon, kalp krizi, dolaşım sistemi problemleri, solunum fonksiyon bozuklukları, dislipidemi, artroz vb. problemlerle karşılaşmaktadırlar
Sağlıklı Beslenme ve Egzersiz Hayatınızın Bir Parçası Olmalıdır
Yaşam biçiminin değiştirilmesi, yeterli ve dengeli beslenme programlarının uygulanması (diyet), fiziksel aktivitelerin artırılması obezitenin çözümünde için ilk basamak tedavi yöntemleridir. Diyet; hastaların bir bölümünde başarılı olmakla beraber, çok başarılı uygulamalarda bile ideal kilolarına inen insanlar, büyük sıkıntılara katlanarak kaybettikleri kilolarını hızla geri almaktadırlar. Tıbbi tedavi programlarında; diyet, egzersiz ve davranış değişiklikleri tek başına veya birlikte uygulanmaktadır. Dünyada yapılan araştırmalarda 100 kişide sadece 5 kişi diyet ve egzersiz ile kalıcı kilo verebilmektedir. Yani fazla kilosunu verip ideal kilosuna ulaşabilmektedir. Geriye kalan 95 kişi diyet ve spor ile verdiği kiloları geriye almaktadır.
Cerrahi tedavi seçeneği ise düşük kalorili beslenme programı ve düzenli egzersizlere rağmen yeteri kadar zayıflayamayan obezite hastalarına uygulanabilmektedir. Tedavi seçenekleri arasında yer alan cerrahi, doğru hastaya doğru yöntemle uygulandığı zaman başarılı sonuçlar alınmasını sağlanmaktadır. Yaşam şekli değişikliği, sağlıklı ve düşük kalorili beslenme diyetleri ile egzersiz programları birlikte ve disiplinle uygulandığında kilo sorununda tam olarak düzelme sağlanır. Bu düzen korunduğu müddetçe de kilo muhafaza edilir.
Önemli Olan Sadece Kilo Vermek Değil, Verilen Kiloların Korunmasıdır
Obezite yada morbid obezitesi olan kişilerin her on tanesinden birisi bu başarıyı yakalayabilmektedir. Geriye kalan dokuz kişi ya bu diyetlere uyamamakta ya da kaybettiği kiloları bir yıldan az bir süre içinde geri almaktadır. Kilo alıp vermeler hastaların moral ve motivasyonlarını da bozmaktadır.
Burada dikkat edilmesi gerek nokta ise, obezite tedavisi gören kişinin kilosunun mevcut durumunu korumak için en başta hasta, cerrah ve diyetisyen; iyi bir ekip oluşturup zayıflamayı değil zayıf kalmayı başarmalıdır. Yani sağlıklı beslenmenin öğrenilmesi amaçlanmalıdır.