Romatoit artrit ve akupunktur

Romatoit artrit ve akupunktur

ROMATOİT ARTRİT, ANKİLOZAN SPONDİLİT GİBİ KRONİK HASTALIKLARDA AKUPUNKTURUN YERİ

Romatoit artrit, ankilozan spondilit ve benzeri romatolojik hastalıklar nedenleri tam açıklanamayan kronik ağrılı hastalıklardır.

Mutlaka bir romatoloji uzmanın tedavisi ve devamlı kontrolünde olmaları gerekir.

Akupunkturun bu hastalıkları tedavi ettiği amacını aşan bir iddiadır.

Romatoit artrit, ankilozan spondilit vb. ağrılı kronik hastalık teşhisi olan hastalara akupunktur uygulanabilir.  

Burada ilk amaç öncelikle hastaların ağrılarını azaltmak ve alacakları ağrı kesicilerin miktarını azaltarak bu hastaları ağrı kesicilerin sistemik yan etkilerinden korumaktır.

Ayrıca bu hastaların şikayetlerinin alevlenmesinin artan kişisel stresle yakından ilişkili olduğu açıktır.

Stres dönemleri ağrıyı ve şikayetleri artırmakta yaşam kalitesini düşürmektedir. Genel yaşamsal stresin yanı sıra bu kişiler için böyle bir hastalık varlığı da başlı başına stres kaynağı olmaktadır.

Akupunktur ile limbik sistemi düzenleyerek kişiyi strese karşı dayanıklı hale getirerek, hastalığın alevlenme sıklığını azaltmak mümkün olmaktadır.

Akupunkturun etkilerinden biri de hastanın immune sistemini de desteklemektir.

Bu etkilerin ışığı altında akupunktur ile bu hastalıkları tedavi etme iddiası yaratmadan hastaları akupunkturun kendilerine sunacağı katkı konusunda aydınlatarak ve hatta romatoloji uzmanı ile kontrol ilişkisi kopmuşsa onu tekrar başlatmasını mutlaka sağlayarak akupunktur tedavisi önermek hasta için en doğru yaklaşım olacaktır.

Bu yaklaşım romatologların akupunktura bakışını değiştireceği gibi hastalarımızın romatologlarının kontrolü altında akupunkturdan daha yaygın faydalanabilmelerini sağlayacaktır.

Akupunktur; romatit artirit , ankilozan spondilit vb. hastalıklarda nasıl uygulanır?

Hastalarımıza, akupunkturun tedavilerini destekleyici yardımcı bir tedavi yöntemi olduğu bilgisi verildikten sonra temel tedavi olarak değerlendirdiğimiz haftada üç seans uygulanan toplam 15 seans akupunktur tedavisi uygulanır.

Bu tedavinin amacı hastaya akupunkturun ağrılarını azalttığını, kendini daha huzurlu ve stres açısından daha rahat hissettiğini gösterebilmektir.

Akupunkturun olumlu etkisini tanıyan hastadan, yaşamının sonrasında bu bilgi üzerinden ihtiyaç hissettiği sıklıkla ki bu haftada bir olacağı gibi ayda bir de olabilir akupunktur tedavisine başvurması istenir.

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kaya Özkuş

Prof. Dr. Kaya ÖZKUŞ, 1963 yılında İstanbul'da doğmuştur. İlkokul öğrenimini 1975 yılında Giresun Gazi Paşa İlkokulu'nda,orta öğrenimini ise 1980 yılında Haydarpaşa Lisesi'nde tamamladı. 1986 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde eğitim görerek, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. 1989 yılında ise Anatomi uzmanlığını tamamladı. Akupunktur ile ilgili çalışmalarına 1991 yılında başlayanProf. Dr. Özkuş, 1992 yılında Akupunktur uygulama sertifikasını aldı ve Anatomi doçenti oldu. 1993 yılında ise Akupunktur Derneği Başkan yardımcısı seçildi. Prof. Dr. Özkuş ayrıca Kore'nin Seul kentinde yapılan WFAS Uluslararası Akupunktur Sempozyumu'na da katılmıştır. Prof. Dr.Özkuş, Türkiye'de ilk kez 30.04.1994- 21.051995 tarihleri arasında gerçekleşen ve 4 dönemden oluşan 100 saatlik teorik ve pratik akupunktur eğitim seminerlerinin or ...

Prof. Dr. Kaya Özkuş
Prof. Dr. Kaya Özkuş
İstanbul - Akupunktur
Facebook Twitter Instagram Youtube