Doktorsitesi.com

ROMATİZMAL ATEŞ VEYA AKUT EKLEM ROMATİZMASI HASTALIĞI

Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım
Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım
7 Şubat 202376 görüntülenme
Randevu Al
Özellikle sonbahar, kış ve ilkbaharın erken dönemlerinde, yani içinde olduğumuz şu dönemde, A grubu beta hemolitik streptokok (bilindik adıyla beta mikrobu) ile oluşan ateşli boğaz enfeksiyonundan sonra bazı kişilerde oluşan gecikmiş tip bağışıklık sistem yanıtı sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır.
ROMATİZMAL ATEŞ VEYA AKUT EKLEM ROMATİZMASI HASTALIĞI

En çok büyük eklemler, yani diz, ayak ve el bilekleri, dirsekler, tutulur. Şiddetli ağrı, şişlik ve kızarıklık olur. Tipik olarak gezici tarzdadır. Mesela sol dizde başlayan ağrı ve şişlik akşama diğer bir eklemde, ertesi gün başka bir eklemde başlayabilir. Bazen hareket ettiremeyecek hatta dokunulmayacak denli ağrı olabilir. 

Diğer bir bulgusu ciltte döküntüdür ama bu az görülür. Gövdede ve boyunda ortası soluk, sınırları düzensiz, kaşıntılı olmayan pembemsi bir döküntüdür. 

Yine az sıklıkta cilt altında nodül adını verdiğimiz sertlikler görülebilir. Bazen de korea dediğimiz el ve kollarda istemsiz hareketler ve duygu değişikliği ile karakterize bir bulgu da ortaya çıkabilir.

Ama tüm bunlar geçicidir ve müzmin hal almazlar. Tek bir durum vardır ki, Kardit adını veririz, kalp kapakları ve katmanları tutulmuştur. Tüm olguların nerdeyse yarısında bu kalp tutulumu vardır. En sık mitral kapak ve şah damarının kapağı tutulur. Bu kapaklardaki tutulum kimi zaman hafif, bazen orta ve ağır düzeydedir. Romatizmal ateş hastalığının müzminleşen tek hali kalp tutulumudur. Bu yüzden hastalığın erken dönemlerinde kalp tutulumu varsa tanısını koymak gerekir.

Bu önemli bulgular dışında çocukta ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi şikayetler de olur. 
Hastalığın tanısını var olan klinik bulgularına ve laboratuvar tetkiklerine göre koyarız, ekokardiyografisi ile kalp tutulumu varlığını ispat ederiz ve tedavisini düzenleriz. 
Tedavide öncelikle a grubu beta hemolitik streptokokun ortadan kaldırılması gerekir. Buna uygun antibiyotik başlanır. Eklem tutulumu ve kalp tutulumu varlığına göre antiinflamatuvar tedavi eklenir. Bazen yatak istirahati gerekebilir. Bazen kalp tutulumu ağır olabilir ve kalp yetersizliği de gelişebilir, böyle bir durumda buna yönelik tedavi de gerekir. Aynı zamanda romatizmal ateş hastalığının tekrarını önlemek için koruyucu, üç haftada bir penisilin uygulamasına başlanır. 

Romatizmal ateş hastalığı tüm bu tedavilere genelde iyi yanıt veren bir hastalıktır. Önemli olan özellikle kalp tutulumunun erken varlığını saptayarak tanıyı ve tedaviyi buna göre yönetmektir. 

Bu yüzden bir bademcik enfeksiyonu sonrasında oluşan eklem ağrıları ve şişliklerinde vakit geçirmeden başvurulması gereklidir.

 

Sevgili çocuklarımıza sağlıklı günler diliyorum… 

Etiketler

Akut eklem romatizması araştırmalarıRomatizmal ateş

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım

Prof. Dr. Selman Vefa Yıldırım

Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM,  1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 

1998 Yılında Uzman olarak Başkent Hastanesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezinin Çocuk Hastalıkları bölümünün kurucusu olarak göreve başlamış olan Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM, 2001 yılında Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde göreve başlamış, ve Çocuk Kardiyolojisi üzerine yan dal ihtisas eğitimini tamamlamıştır.

Prof. Dr. Selman Vefa YILDIRIM, mesleki çalışmalarına şu an Adana Özel Metro Hastanesi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.