Regl & beslenme

Regl & beslenme

Regl döneminde yorgunluk, sinir, tatlı krizleri ve baş ağrısı da sıklıkla görülür. Vücudun östrojen ve projestoren hormonlarında yaşanan değişiklikler sebebiyle vücutta gerçekleşen sıvı birikimi bağırsakları etkiler. Normal işleyişini yerine getiremeyen bağırsak, regl döneminde kabızlık sorunun başlıca nedenidir. Tabii vücutta gerçekleşen hormonal değişimlerin dışında kadınların bu dönemde karşılaştıkları sorunların bir diğer nedeni de beslenme düzenidir. Bu dönemde beslenme düzenine ekstra özen göstermek, bu dönemin fiziksel sıkıntılarını azaltmak konusunda yardımcı olacaktır. Demir ve magnezyum eksikliğinin neden olduğu sıkıntılara bakalım:

Demir eksikliği birçok konuda vücutta sıkıntılara yol açarken özellikle regl döneminde de oldukça önemli rolü var..

Regl döneminde vücutta kan kaybı yaşandığı için halsizlik ve yorgunluk hissetmek doğaldır. Normal hayatta insan vücudunda 2-4 gram miktarında demir minerali bulunurken kadınların çoğu regl dönemlerinde yaklaşık 1.4 miligram demir kaybı yaşıyorlar. Bu da yorgunluk, halsizlik gibi negatif hislere yol açıyor. Bunu önlemek için kadınların menstrüasyon öncesinden başlayarak et tüketimine dikkat etmesi gerekiyor. Kırmızı et ve beyaz et dışında taze ve kuru meyvelerde, koyu yeşil renkli yaprağa sahip sebzelerde, chia tohumu ve beyaz kinoa ile beslenilmelidir.
Vücutta demir dengesini destekleyecek bir beslenme düzeni korunduğunda demir eksikliği fiziksel olarak hissedilmiyor.
Ayrıca bu beslenme düzeniyle vücudun regl döneminde ihtiyaç duyduğu B6 vitamini de sağlanıyor.
Serotonin yapımında etkili olan B6 vitaminini menstrüasyon döneminde almanın psikolojik olarak rahatlatıcı bir etkisi var.
Özellikle beyaz kinoa, chia tohumu ve Hindistan cevizi unu B6 açısından zengindir ve sağlıklı bir beslenme düzeni için önemli tahıllardır.

Regl dönemi şişkinliğinin önlenebilir olduğunu biliyor muydunuz ?

Magnezyum regl olmadan önce yaşanan ağrıları ve şişkinliği önlemek için etkili bir mineral.
Regl olmadan önce magnezyum ağırlıklı beslenmeye başlanıldığında sancılardan ve aynı zamanda psikolojik olarak rahatsız eden gerginlikten kurtulmak da mümkün. Demir eksikliğini önlemek için alınan kırmızı et ve beyaz et magnezyum açısından da zengin.
Yine demir ve B6 açısından zengin olan beyaz kinoa da magnezyum takviyesi konusunda destekleyici.
Hindistan cevizi sütü de içerdiği magnezyum oranıyla regl döneminde yaşanan ağrıları geçirmeye yardımcı oluyor. Magnezyumun yanında beslenme düzenine çinko mineralini de dahil etmek regl öncesi sendromlarında fayda sağlıyor.

Bu makale 15 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ela Kale

Dyt. Ela Kale, 1996 Ankara doğumludur. 2014 senesinde Muğla Fethiye Ömer Özyer Anadoluöğretmen Lisesi'nden mezun olduktan sonra aynı sene  Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü 2019 senesinde başarıyla bitirerek Diyetisyen unvanı almıştır.

İyi derece İngilizce bilen Dyt. Ela Kale, bir çok kurumda staj yapmıştır.

Mesleki çalışmalarına Nişantaşı'nda bulunan Zi&oN Psikiyatri Akademisi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Regl dönemi
Dyt. Ela Kale
Dyt. Ela Kale
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube