Reflü tedavisinde cerrahi girişim:laparoskopik nissen fundoplikasyonu

Reflü tedavisinde cerrahi girişim:laparoskopik nissen fundoplikasyonu

Reflü nedir, tedavisi nasıl olur? Reflü ameliyatı nasıl gerçekleştirilir ve bu ameliyatı olmalı mısınız? 

Öncelikle Reflü Nedir ?

Gastroözofageal Reflü (GÖRH) veya mide fıtığında mide içerisindeki asit veya gıda artıkları yemek borusuna geri gelmekte ve tahrişe neden olmaktadır. Hastaların  %9'unda göğüs arka kısımda yanma, ses kısıklığı (%78), astım (%82), kalp krizini taklit edebilen göğüs ağrısı (%50) ve ağza acı su gelmesi şikayetleri vardır (1).

Reflüde tedavi:

Günlük hayatta kısa süreli oluşan şikayetleri genelde yaşam kalitesini çok etkilemez. Ancak reflü hastalığı çoğunlukla uzun süre ilaç kullanılmasını gerektiren, yaşam kalitesini bozan, genç populasyonu da ilgilendiren kronik bir hastalıktır. Tedavisinde proton pompa inhibitörleri (PPİ), H2 reseptör blokerleri, prokinetik ajanlar ve antiasitler kullanılmaktadır (2). Çoğu hastada medikal tedaviyle şikayetlerin kontrol altına alınması sağlanır. Medikal tedavinin hayat boyu devam ettirilecek olması özellikle yaşam beklentisi fazla olan genç hasta grubunda hem tedaviye uyumu zorlaştırmakta hem de maliyeti oldukça artırmaktadır (3). Ayrıca uzun süreli şikayetlerde yemek borusunda darlık (striktür) ve kanser gelişimi (Barrett özofagus) olabileceğinden ameliyat edilmelidirler.

Reflüde Ameliyat:

Modern teknolojik gelişmelerle artık kapalı (laparoskopik) ameliyatları daha sık uyguluyoruz. Ameliyat sonrası kapalı (laparoskopik) yöntem uygulanan hastalarda daha kısa hastanede yatış süresi, daha az ameliyat ağrısı, daha yüksek yaşam kalitesi ve erken dönemde işe başlama sağlanabilmektedir. Cerrahi komplikasyonlar ve başarısız cerrahi girişimler göz ardı edildiğinde uzun vadede antireflü cerrahi GÖRH tedavisinde medikal tedaviye oranla maliyet açısından daha uygundur (4). Ameliyat sonrası dönemde mideye yönelik ilaç kullanılma ihtiyacı azalmaktadır.

İlk reflü ameliyatı Nissen tarafından 1956 yılında yapılmış,  1991 yılından beri de laparoskopik yöntemle ameliyatlar devam etmiştir (5). Toupet tekniği, Dor tekniği gibi parsiyel (kısmi) fundoplikasyonlarda yapılsa da asit reflüsünün önlenmesinde en başarılı nissen fundoplikasyonu ve hiatusun onarılması bulunmuştur. Mutlaka ameliyatta hiatusun onarılması önerilmekte, %80 nüksün önlenebileceği belirtilmektedir (6). Nüks olgularda bu bölgede greft kullanılabilmektedir. Ameliyattan sonra yutma güçlüğünün önlenmesi için geniş çaplı buji kullanılması yararlı olmaktadır (7).

Reflüde Ameliyat Sonrası:

Ameliyat başarısı ortalama %90 lar seviyesindedir (8). Uzun dönem sonunda da laparoskopik reflü ameliyatlarının medikal tedaviyle yaşam kalitesi ve semptomlar açısından karşılaştırdıklarında daha üstün olduğunu bulmuşlardır. Ameliyat sonrası dönemde en sık yutkunmada takılma hissi (%6) görülmektedir. Ancak bu durum ameliyat yerinde ödeme bağlı olur, kısa sürede geçmektedir. Ameliyat sonrası ishal, geğirememe, karında şişkinlik görülebilir.

Reflü ameliyatı Olmalı mıyım ?

Reflü hastalarında ameliyat öncesi uygun değerlendirme ve hazırlık yapıldıktan sonra tıbbi gereklilik varsa tecrübeli ellerde, uygun cerrahi donanım kullanılarak, kapalı ameliyatlar ile etkin tedavi sağlanacağı unutulmamalıdır.

Kaynaklar

1.Hagen JA, Peters JF. Laparoscopic complete and partial fundoplication. Laparoscopic Surgery of The Abdomen. Ed: Bruce V. Sayfa: 16-30, MacFadden. Springer 2004

2. Neuhauser B, Bonatti H, Hinder RA. Treatment strategies for gastroesophageal reflux disease. Chirurg 2003; 74: 617-24. [Article in German]

3. Sonnenberg A. Laparoscopic Nissen fundoplication is more cost effective than oral PPI administration: arguments against the motion. Can J Gastroenterol 2002; 16: 627-58.

4. Liakakos T, Karamanolis G, Patapis P, Misiakos EP. Gastroesophageal reflux disease: medical or surgical treatment? Gastroenterol Res Pract 2009: 371580.

5. Nathanson LK, Shimi S, Cuscheri A. Laparoscopic ligamentum teres (round ligament) cardiopexy. Br J Surg 1991;78:947-951.

6. Johansson B, Glise H, Hallerback B. Thoracic herniation and intrathoracic gastric perforation after laparoscopic fundoplication. Surg Endosc 1995; 9: 917-918.

7. Patterson EJ, Herron DM, Hansen PD, et al. Effect of an esophageal bougie on the incidence of dysphagia following Nissen fundoplication: a prospective, blinded, randomized clinical trial. Arch Surg 2000; 135: 1055-1061.

8. Pessaux P, Arnaud JP, Delattre JF, et al. Laparoscopic antireflux surgery: five-year results beyond in 1340 patients. Arch Surg 2005; 140: 946-951.

Bu makale 18 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hacı Murat Çaycı

Prof. Dr. Hacı Murat Çaycı, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1997 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrah Anabilim Dalı'nda tamamlayıp 2003 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Ayrıca Gastroenteroloji Cerrahisi üzerine yan dal ihtisas eğitimi bulunmaktadır.

Prof. Dr. Hacı Murat Çaycı, ulusal ve uluslararası bir çok bilimsel yayın sahibi olup, mesleki çalışmalarına Bursa'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Reflü ve astım
Prof. Dr. Hacı Murat Çaycı
Prof. Dr. Hacı Murat Çaycı
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube