Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri

Dyt. Zehra Ziya Küçüker
Dyt. Zehra Ziya Küçüker
3 Mart 202531 görüntülenme
Randevu Al
Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri
Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri

Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Önerileri

 

Ramazan ayında oruç tutmak, manevi bir deneyim olmasının yanı sıra beslenme düzeni açısından da dikkate alınması gereken bir süreçtir. Oruç tutarken sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmek, hem fiziksel hem de mental sağlığı korumak adına son derece önemlidir.

İftarda Yavaş ve Dengeli Beslenin

İftarı ani ve aşırı yemekle açmak, sindirim sistemine zorlayıcı olabilir. Öncelikle hurma ve su ile orucunuzu açarak, mideyi hazırlayın. Ardından çorba, salata ve protein ağırlıklı yemekler tercih edin.

Sahurda Yüksek Lif ve Protein Tüketin

Sahur, gün boyunca enerjinizi sürdürebileceğiniz bir öğün olmalıdır. Yüksek lif içeren tam tahıllı ekmek, yulaf gibi gıdalar ve protein kaynakları (yumurta, peynir, yoğurt) tercih ederek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.

Bol Su İçmeyi Unutmayın

Ramazan boyunca vücutta su kaybı yaşanabilir. İftar ve sahur arasında yeterli miktarda su içmek, vücudunuzu hidrasyon seviyesini koruyarak sağlıklı kalmanızı sağlar.

Tatlı Tüketimine Dikkat Edin

Ramazan ayında tatlı tüketimi artar. Ancak aşırı tatlı tüketimi, kan şekerinin hızla yükselip düşmesine neden olabilir. Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilebilir.

 

Kızarmış ve Yağlı Yiyeceklerden Kaçının

Fazla yağlı ve kızartılmış yiyecekler, mideyi zorlar ve sindirim sorunlarına yol açabilir. İftarda ve sahurda hafif yemekler tercih etmek, daha rahat bir oruç tutmanıza yardımcı olur.

 

Düzenli Egzersiz Yapın

Ramazan ayında ağır egzersizler yerine hafif yürüyüşler gibi düşük yoğunluklu aktiviteler, vücudunuzun enerji dengesini korumasına yardımcı olur.

Yazar Hakkında

Dyt. Zehra Ziya Küçüker

Dyt. Zehra Ziya Küçüker

4 Şubat 1996 tarihinde Batman'da doğdu. İlköğretim ve lise eğitimlerini Ankara'da tamamladıktan sonra, İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde, 2015-2019 yılları arasında, eğitimini tamamladı. Tez çalışmasını 'Yetişkin Tip-2 Diyabetli Hastalarda Beslenme Durumu ve Yaşam Kalitesi İlişkisi' üzerine yaptı. Mesleki kariyerine Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gebelik öncesi, gebelik ve süt verme alanlarında staj yaparak başladı. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ise yetişkin beslenmesi üzerine eğitim aldı. Ankara Batıkent’te bulunan spor kulübünde sporcu beslenmesi alanında da 9 ay süresince danışmanlık yaptı.

<

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.