Psikolojik Yorgunluk ve Depresyon

Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu
Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu
27 Kasım 2019182 görüntülenme
Randevu Al
Psikolojik Yorgunluk ve Depresyon

Fiziksel yorgunluk kadar ruhsal yorgunlukta hissedebilmek mümkün, zihinsel olarak pek çok şeyi düşünüyor ve sürekli çözüm aramaya çalışıyoruz. Uykuya dalmakta güçlük çekmek bunların en başında gelen davranışsal bir durumdur. Zihin sürekli bir şeyler düşündüğünde, onların nasıl üstesinden geleceğini, nasıl başaracağını veya nasıl konuşup düzeltilebileceği planlamaya çalışabilir. Bu da uzun zaman sürebilir ve hep aynı yere döner çözümlemeden tekrar düşünmeye devam edilir.

Zihin sürekli aynı düşüncelerle meşgul olduğunda ve çözümleme üretemediğinde psikolojik olarak gergin ve bir şeyler yapma konusunda isteksiz olabilir. Burada düşünmek çözüm vermiyorsa eğer sorunu tekrar değerlendirmek yarar sağlayabilir. Sorun değerlendirdikten sonra belki de eskisik gibi zihinde yer etmemesi gereken bir düşünce olarak kalacaktır, sonuçta her insan her şeyi tamamen doğru tamamen kusursuz yapamayabilir, kendinize ve çevrenizdekilere taviz verin elbette geçmişte bir çok şeyi başarmışsınızdır, çözümlemişsinizdir, bu da sizin belki de zamanla üstesinden gelebileceğiniz bi olay olarak kalması gerekebilir. Ruhsal yorgunluk yaşarken bazı anlar birey bir şeyler yapma konusunda çekingen davranabilir ve ya günlük aktivitelerinde sürekli erteleme ve kaçınma davranışında bulunabilir.

Birey bunları yaşarken kendisini depresyonda gibi hissedebilir ve çevresindende depresyonda mısın ? gibi duyumlar alabilir fakat depresyon, mevsimsel geçişlerde yaşanan yorgunluklar ve ruhsal yorgunluk karıştırılmamalıdır. Depresyon bireyin, düşünce, duygu ve davranışını etkileyen psikiyatrik hastalıktır. Üzüntü hali, iştahta ciddi azalma veya ciddi artış, sosyal aktiviteleri yapmaktan zevk almama, yapılan günlük işlerin yapılmasında isteksizlik, suçluluk hissi, sürekli kendi hatalarını ve eksikliklerini düşünme, fiziksel ağrılar, yorgunluk gibi başlıca tanıyı ayıran semptomları vardır. Her hastalıkta olduğu gibi her kişide aynı semptomlar aranmamaktadır, her depresyon tanısı alan bireye aynı tedavi şekli uygulanmayabilir, bu sebeple alanında uzman ruh sağlığı çalışanlarıyla tedavi sürecine girmek yarar sağlamaktadır. Psikiyatrinin uygun göreceği ilaç kullanımı ve psikologla beraber yürütülen psikoterapiyle olumlu sonuçlar almak mümkündür. Depresyon genelde 20-50 yaş aralığında görülmekle birlikte kimi zaman çocuklarda da görülme olasılığı vardır.

Depresyon tanısının konulması için, belirli süre halsizlik, yorgunluk, sosyal yaşama karşı ilgi kaybı gibi semptomların en az 2 hafta sürmesi gerekmektedir. Kadınlarda depresyon tanısı erkeklere oranla daha fazladır. Depresyon tanısı almış kişilerin yıllar içinde depresyon tanısını tekrarlama olasılığı yüksektir. Depresyon tedavisini yarım bırakan hastalarda da yine tekrarlama durumuyla karşılaşılmaktadır. Depresyonu oluşturan risk faktörlerinde; travmatik olaylar, boşanma, ebeveyn kaybı, kişilik yapısı, madde ve alkol kötüye kullanımı, düşük sosyoekonomik düzey, işsizlik, hormonal değişiklikler oluşturabilmektedir. Depresyonun tedavisinde yatarak tedavi bazı durumlarda tercih edilmektedir, ayakta tedavinin olasılığı daha yüksektir. Psikiyatri gözetimi altında ilaç kullanımı ve psikolog işbirliğiyle gerçekleşecek psikoterapi seansları önerilmektedir.

Etiketler

Depresyon nedirDepresyon belirtileriDepresyon nedenleriDepresyon kimlerde görülürPsikolojik tedaviPsikolojik danışmanlıkRuhsal sorunRuhsal yorgunlukDepresyonpsikolojik yorgunluk

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu

Uzm. Kl. Psk. Nevin Göksu Koyuncu

Uzman Klinik Psikolog Nevin Göksu Koyuncu, Maltepe Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun oldu. Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Yüksek Lisans  eğitimini tamamlayıp Uzman Klinik Psikolog ünvanıyla mesleğine başladı. Lisans ve Yüksek Lisans eğitimi sürecinde sırası ile Tekirdağ Özel Optimed Hastanesi, SBÜ Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi,  Özel Avcılar Hospital gibi sağlık kurumlarında stajyer psikolog olarak staj deneyimleri kazandı. Psikolojik Testler eğitimlerini Ruh Sağlığı Enstitüsü’nden aldı. Uygulayıcı olduğu testler; MMPI- TAT - CAT - Bender Gestalt Görsel Motor Algı - Goodenough Harrıs - Catell 2A Zeka -   Metropolitan Okul Olgunluğu - AGTEGessel Gelişim Figürleri - Peabody Resim Kelime Eşleştirme - Porteus Labirentleri - Louıssa Duss Psikanalitik Hikayeler - Harrıs Lateralleşme - MMSE - SCL90 Psikolojik Belirti Tarama - Beck Depresyon - Beck Anksiyete - Lıebowıtz Sosyal Fobi'dir. Prof. Dr. M. Hakan Türkçapar’dan Bilişsel Davranışçı Terapi eğitimini, Doç. Dr. Nevin Dölek’ten Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi eğitimini, Uzman Psikolog Zeynep Ezgi Karagöz’den Çocuk Resimleri Analiz ve Yorumlama eğitimi,  Uzman Psikolog Mehmet Teber’ den Oyun Terapisi Süpervizyonlarını sırasıyla; Oyun Terapisi ile Çocuklarda Yeme Sorunları, Tırnak Yeme ve Parmak Emme, Enürezis ve Enkoprezisi Çalışmak eğitimlerini aldı.

Şu anda kurucusu olduğu Lotus Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde danışanlarına hizmet vermektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır