Doktorsitesi.com

PSİKOLOG İLE PSİKİYATRİST ARASINDA Kİ FARK NEDİR?

Uzm. Psk. Mine Aydemir
Uzm. Psk. Mine Aydemir
12 Nisan 2018132 görüntülenme
Randevu Al
PSİKOLOG İLE PSİKİYATRİST ARASINDA Kİ FARK NEDİR?

Psikolog ve psikiyatrist arasında fark nedir? Sıklıkla hastalarımız tarafından sorula, çoğu kişinin tam olarak ayrımını yapamadığı bir sorudur.

Öncelikle biraz tanımlardan yola çıkalım. Psikiyatristin kim olduğunu araştıracak olursanız “ruh ve sinir hastalıklarında kişide görülen uyumsuzlukları önleme, teşhis ve tanıda görev alan uzman doktor” gibi tanımlara, psikoloğun ne yaptığını araştırdığınızda ise “ruh bilimiyle uğraşan, bireylerin duygu, düşünce ve davranış süreçlerini inceleyen, tanı ve tedavide görev alan ruhbilimci” gibi tanımlara rastlarsınız. Buradan da anlaşılacağı üzere psikoloji ve psikiyatri birbirinden çok farklı, bağımsız değildir. Çoğu zaman yardımlaşarak birlikte çalışırlar, birbirlerine de ihtiyaç duyarlar.

Ayrıldığı noktalara kısaca bakacak olursak; Psikiyatrist, psikiyatri alanında uzmanlaşmış tıp doktorudur. Psikiyatristler ruh sağlığı- sinir hastalıkları konusunda farmakolojik eğitim alırlar. Yani bir psikiyatriste gittiğinizde size ilaç yazar ve ilaç yazma yetkisi de vardır.

Psikolog ise, 4 yıllık psikoloji lisans programını tamamlamış kişidir. Psikologlar yüksek lisans yaparak uzmanlaşmaktadırlar. Hastane ve kliniklerde karşılaştığınız psikologlar genellikle Uzm. Klinik Psikologlardır. Psikologlar da psikiyatristler gibi hastane ve kliniklerde çalışabilir ancak farmakolojik eğitim almadıkları için ilaç yazma yetkisine sahip değillerdir. Psikologlar (klinik psikologlar) da ruh sağlığı ve sinir hastalıkları konusunda tanıya karar verme sürecinde ve bunun sonucunda seçmiş olduğu psikoterapi yöntemiyle kişinin tedavisinde etkin bir şekilde yer alır.

Genel olarak psikiyatristler ilaç ile tedavi yöntemi kullanırken (psikoterapi de uygulayan birçok psikiyatrist vardır.) psikologlar, psikoterapi yöntemleriyle tedavi de yer alırlar. Bu yüzdendir ki bir psikolog ve psikiyatrist birlikte çalışabilmektedir. Bir psikolog ilaçla tedavinin de gerekli olduğunu düşündüğü danışanlarını psikiyatriste yönlendirirken, bir psikiyatrist de ilaçla tedavinin yanında psikoterapiyle de ilerlenmesi gerektiğini düşünüyorsa yine bir uzman psikoloğa (psikoterapiste, klinik psikoloğa) yönlendirme yapabilir.

Son olarak konuyla ilgili bir tavsiyede bulunacak olursam, söz konusu ruh sağlığınızsa bir psikiyatrist veya klinik alanda uzmanlaşmış bir psikoloğa başvurmanız gerekmektedir.

Ruh sağlığınızı emin ellere bırakmadan önce mutlaka gideceğiniz, seçeceğiniz uzmanları iyi araştırmalı, uzman oldukları alandan emin olmalısınız.

Etiketler

Cinsel perhizCinsellikVajina darlığıVajina kasılmasıCinsellik korkusuVajinismus sebepleriVajinismus neden olurVajinismus belirtileriPsikolojik vajinismusVajinismuslu kadınlarVajinismusta erkekVajinismus ve gebelikVajinismus tedavisiVajinismus tekrarlar mıVajinismus ve evlilikVajinismus kendiliğinden geçer miVajinismus parmak egzersiziVajinismus seansVajinismus görülme sıklığıPsikolojikVajinismus nedenleriVajinismus tedavisi sonrasıVajinismus riskiVajinismusteşhisiCinsel soğuklukCinsel işlevCinsel ilişkiPsikolojik destekCinsiyetPsikoterapiPsikolojik belirtilerPsikiyatrik hastalıklarCinsel temasCinsel yaşamPsikologPsikolojik iktidarsızlıkCinsellik tedavisiCinsel takıntının nedenleriPsikoterapi nerede ve ne zamanPsikoterapi çeşitleriCinsel birleşmeCinsel i̇lişkide ağrı problemiCinsel sorunCinsel isteksizlik nedenleriCinsel istek bozukluklarıCinsel hastalıkPsikolojik değerlendirmePsikolojik tedaviCinsel hayatCinsel aktiviteCinsel korunma yöntemiPsiko-sosyal gelişimPsikoterapi nedirPsikoterapist kime denirPsikoterapi kimlere uygulanırPsikoterapinin çeşitleriPsikoterapinin içeriği nedirPsikolog kimdirOyuncaklar ve çocuk gelişimiBireysel psikoterapiBireylerarası terapiOyunun çocuk için önemiOyunun çocuğun gelişimine etkisiBireysel destekAile terapistiBireyleri boşanmış çocuk psikolojisiBireysel piskoterapiAile terapisi nedirAile terapisi tam olarak ne demektirAile terapisi detaylarıAile terapisi hakkındaAile terapisi hangi durumlarda uygulanırAile terapisinin avantajlarıAile terapisi uygulama yöntemleriAile terapisi kimlere uygulanırAile terapisi ne demektirCinsel terapi ne demektirBireysel travmalarCinsel terapi ne işe yararCinsel terapi vajinusmus da olur muBireysel terapi ve mutlulukCinsel terapi kaç seans sürer?Aile terapisinde uygulananlarAile terapisinde terapistin amacıAile terapisi neden gereklidirAile terapisi nasıl yapılırAile terapisinde neler yapılırAile terapisinin faydaları var mıdırAile terapisi ne zaman yapılmalıdırCinsel terapi ne zaman yapılırCinsel terapi süreci nasıl işler?Cinsel terapi nedir?Cinsel terapi neden gerekirCinsel terapi kimler için uygundurBireysel terapide başarıBireysel terapi nedir?Bireysel terapi neden gerekirBireysel terapi hakkındaBireysel çabayla hareket etmeye ihtiyaç duyan çocukBireysel terapi nedirBireysel terapi neden yapılırBireysel terapi kimlere yapılırBireysel terapiCinsel terapi süreciCinsel terapi başarı oranıBireysel danışmanlıkAile ve çift terapisi amaçlarıOyun terapisi çorumMine aydemirOyun terapisi çorum mine aydemirAile ve çift terapisi çorum mine aydemirBireysel terapi çorumBireysel terapi mine aydemirCinsel terapi çorumVajinismus çorum

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Mine Aydemir

Uzm. Psk. Mine Aydemir

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır