Yumurtalıklar, içerdikleri tüm yumurtalara doğumdan önceki dönemde sahiptir. Bu kaynağın azalması doğumdan önce başlar ve menapoza kadar devam eder. Yumurta sayısındaki azalma özellikle 37 yaş civarında hızlanır. Yumurtalıklardaki yumurta rezervini belirlemek için FSH (Folikül stimülan hormon), AMH (Anti müllerian hormon) testlerini ve Ultrasonografiyi kullanıyoruz.
PRP uygulandığı dokuda yenilenme ve gençleşme sağlamaktadır. Kısırlık tedavisinde kullanımı yenidir ve umutlandıran sonuçlar elde edilmektedir.
Yumurtalık rezervinin çok azaldığı, tüp bebek tadavilerinden cevap alamadığımız durumlarda ayrıca rahmin iç zarının yeterince kalınlaşmadığı durumlarlarda PRP (plateletten zengin plazma) tedavisi kullanılabilir.
PRP, platelet ve büyüme faktörlerinden zengin plazma anlamına gelir. Kişinin kendi kanından hazırlanan doğal bir kan ürünüdür.
Yumurtalıklarda ve vücutta olgun hücrelere dönüşebilecek kök hücreler vardır. Yumurtalıklardaki kök hücreler uygun bir uyaran ile yumurtaya dönüşebilir. PRP ile bu kök hücreler uyarılır. PRP ayrıca rahim iç zarını uyarmak için de kullanılır.
PRP nin Hazırlanması ve Enjeksiyonu
Kişinin kendi kanı alınır. İçinde pıhtılaşmayı engelleyici madde bulunan tüpe konur. Sonra bu tüp 10-15 dakika kadar santrüfüj edilir ve bu işlemle kan bileşenlerine ayrılır. Böylece trombosit ve beyaz kan hücreleri ayrılmış olur.
Bu işlemdeki bir sonraki aşama elde edilen PRP nin yumurtalıklara enjeksiyonudur. İşlem genelde anestezi altında ve transvajinal ultrason eşliğinde yapılır. Elde edilen plazma her iki overe ve rahim iç zarına enjekte edilir.
PRP kimlere ve ne zaman yapılır
Yumurta sayısı ve AMH seviyesi çok düşük olan menapoza giriş aşamasında olanlara ve 35-41 yaş arasında erken yumurtalık yetmezliği olan kadınlara yapılabilir.
İşlem adet gören kadınlarda adetin yeni bittiği siklusun erken döneminde yapılır. Adet görmeyenlerde ise siklusun herhangi bir döneminde yapılabilir.
İşlem sonrası PRP nin etkisini kontrol etmek için her ay AMH, FSH, LH ve Estradiol hormonları kontrol edilir.
PRP; Ortopedi, fizik tedavi ve plastik cerrahide uzun zamandır kullanılmaktadır ancak overlere enjeksiyonu 4-5 yıldır yapılan bir tedavidir. Bu tedavi henüz tam olarak kesinleşmiş bir yöntem değildir. Her hasta olumlu cevap vermeyebilir. Uygulanan hastalarda hormon değerlerinde düzelme ve yumurta sayısında artma beklenmektedir. Hastaların bir kısmında spontan gebelik de görülmüştür. Olumlu etkiler işlemden 2-3 ay sonra ortaya çıkmaktadır.