Peroneal sinir sıkışması nedir? sebepleri nelerdir? tedavisi nasıl yapılır? hangi doktora gitmeliyim?

Peroneal sinir sıkışması nedir? sebepleri nelerdir? tedavisi nasıl yapılır? hangi doktora gitmeliyim?

            Peroneal sinir siyatik sinirin bir dalı olup dizin alt bölgesindeki oluktan geçerek bacak ön yüzünde ilerleyen bir sinirdir. Diz üzerine çöküp kalkma hareketini çok yapanlarda, kilolu kişilerde, diz bölgesine darbe alanlarda, uzun süre dizin sert zeminle temas ettiği durumlarda, sert bandaj ve turnike sarmaya bağlı, dizde oluşan çıkıklarda, diz bölgesinde meydana gelen bazı tümöral lezyonlarda peroneal sinir sıkışması gözlenmektedir.

            Diz ve baldırda ağrı görülen ilk semptomdur. Sonrasında ayak üst bölgesinde yaygın ağrı ve uyuşma başlar. Ayağı bilekten yukarı kaldıramayan hastalar son evreye gelmiş demektir. Çünkü son evresi düşük ayak demektir ve bu evredeki hastalar ayaklarını sürüyerek yürümek zorunda kalırlar. Peroneal sinir sıkışmasında düşük ayak gelişmeden tedavi yapılmalıdır.

            Sizde de bu tip şikayetler varsa mutlaka bir beyin cerrahı randevusu almalısınız. Yapılacak detaylı fizik muayene, sonrasında istenecek sinir ile testleri (EMG) peroneal sinir sıkışması tanısını koyduracaktır. Bel fıtığında da ağrı aynı yere yayılabileceğinden mutlaka bel MR’ ı da çektirilmelidir.

            Peroneal sinir sıkışmasının derecesine göre tedavi yapılır. Hafif sıkışmalarda bandaj, istirahat, enflamasyon giderici ilaçlar verilerek hastalığın gidişatı takip edilir. Eğer sinir sıkışması ağır düzeyde ise sinir gevşetme ameliyatı yapılır. Sonuçları yüz güldürücü bir ameliyattır ve peroneal sinir sıkışmasının kesin çözümüdür. Bir bel fıtığı ameliyatı veya boyun fıtığı ameliyatı gibi uzun süren ameliyatlardan değildir. Hastalar yoğun bakım yatağı gerekmeksizin çoğu zaman bir gün sonra taburcu edilir.

Bu makale 21 Ocak 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Semih Keskil

Prof. Dr. Semih KESKİL, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Ankara Atatürk Anadolu Lisesi ve Ankara Fen Lisesi’nde lisans öncesi eğitimlerini bitirdikten sonra Türkiye altıncısı olarak Hacettepe Üniveristesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1991 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında Mardin ve İzmit Devlet Hastaneleri'nde ve Mevki Askeri Hastanesi'nde görev yapmış olan Prof. Dr. Semih KESKİL, Ankara Trafik Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği'nde çalışırken Anatomi dalında doktora eğitimini tamamlamıştır. Kendisi son yıllarda Türkiye’de en genç yaşta doçent olan beyin cerrahı unvanına sahiptir. Ayrıca, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin ve ardından Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakü ...

Etiketler
Peroneal sinir sıkışması
Prof. Dr. Semih Keskil
Prof. Dr. Semih Keskil
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube