Pankreas kanseri - palyatif cerrahi

Pankreas kanseri - palyatif cerrahi

Pankreas kanseri çıkarılmayacak kadar büyük veya diğer organlara yayılmışsa, düşünülen herhangi bir ameliyat palyatif (şikayetleri hafifletmek veya önlemek için) olacaktır.

Pankreatik kanser hızla yayılabildiğinden, özellikle sağlık durumu kötü olan hastalarda palyasyon için ameliyat önerilmez. Ancak bazen tedavi amacıyla başlanan cerrahi sırasında tümörün çıkartılamayacağı kararı verildiğinde semptomları önlemek veya rahatlatmak için, daha az kapsamlı, palyatif bir operasyon olarak bypass ameliyatı olarak da bilinebilir.

Safra yolu tıkandığı durumlar: pankreasın başında büyüyen kanserler, pankreasın bu kısmından geçerken ortak safra kanalını tıkayabilir. Bu ağrıya ve sindirim problemlerine neden olabilir, çünkü safra bağırsağa giremez. Safra kimyasalları da vücutta birikecek ve bu da sarılık, Nausea, kusma ve diğer sorunlara neden olabilir. Bundan dolayı safra yolu ve ince barsak arasına yeni bir yol yapılarak safra barsağa boşaltılır (Hepatiko-jejunostomi).

Mide çıkışının tıkandığı durumalar: Pankreas kanserleri büyüdüğünde midenin boşalması çok güç olur. Böylece hastada kusma ve kilo kaybı ortaya çıkar. Mide ve barsak arasına By-Pass işlemi yapılarak midenin boşaltılması gerçekleştirilir.

Şiddetli ağrı: Pankreas kanseri hemen arkasında bulunan sinirsel yapılara yayılarak şiddetli bel ve karın ağrılarına neden olabilir. Bu bölgelere ameliyat sırasında saf alkol enjeksiyonları yapılarak ağrı giderilir.

Diğer palyatif yöntemler

Hastaların çoğuna cerrahi gerekmeden endoskopik veya radyolojik girişimlerle de yukarıdaki işlem yapılır.

Bu makale 19 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Kerem

Prof. Dr. Mustafa Kerem, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 1994 yılında Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'nda tamamlayarak 2000 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. 2007 yılında Doçent ünvanı 2013 yılında Profesör ünvanını almıştır. Uzmanlık Eğitimi sonrasında, 2000-2002 yılları arasında Tarsus, 2002-2004 yılları arasında Kayseri Devlet hastanelerinde Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalıştı. 2004’de Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne Öğretim üyesi olarak göreve başladı.2010’da Newyork Memorial Slaon Kettering Kanser Merkezi , 2014’te Toronto Üniversitesi Toronto General Hospital, 2016ve 2018 yıllarında iki defa olmak üzere Kore Seol ASAN Hastaneleri Pankreas ve Karaciğer Cerra ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Kanser
Prof. Dr. Mustafa Kerem
Prof. Dr. Mustafa Kerem
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube