Panik bozuklukla başa çıkmada 5 adım!

Panik bozuklukla başa çıkmada 5 adım!

PANİK BOZUKLUK NEDİR?

Panik bozukluk, toplumdaki ifadesiyle "panik atak", hayati işlevleri son derece etkileyen çok ciddi bir psikolojik hastalıktır. Birden bire sebepsiz, rasgele gelen ve insanı oldukça güçsüz ve kontrolsüz hissettiren kaygı atakları silsilesini içerir. Panik atak vücudun korku, stres veya heyecana verdiği normal tepkinin aşırı halidir. Potansiyel olarak "ölüm-kalım" tehdidi içeren bir durumla karşılaşıldığında vücut, ‘savaş veya kaç’ refleksi için fazla miktarda adrenalin üreterek, otomatik olarak kendini tehlikeye karşı hazırlar. Kişi şayet zihnindeki düşüncesiyle kendini "ölüm-kalım" tehdidi içine sokuyorsa vücut bunu gerçek tehditten ayıramaz; haliyle otomatik olarak beden "olağanüstü hal" konumuna geçer. Bu esnada aşırı adrenalinin vücuda hücumuyla bedende istenmeyen fizyolojik semptomlar ortaya çıkar. Kişi ilk anda neden bu atağa maruz kaldığını anlayamaz; zamanla da bu semptomları tekrar yaşayacağı korkusu başlar.

PANİK BOZUKLUKLA NASIL BAŞA ÇIKABİLİRİZ?

1. ANLAMAYA ÇALIŞIN!

Öncelikle ataklarınızın ne zaman ve nerede gerçekleştiğini ve o esnada aklınızdan neler geçtiğini anlamaya çalışın. Hatta mümkünse not alın.

2. PANİĞİ KABULLENİN!

Panik dışarıdan vücudunuza bulaşmış bir virüs değil bilakis sizin içinizden gelen bir duygu durumudur. Dolayısıyla öncelikle bu duygunun varlığının olağan olduğunu ve paniğin sizin hayatınızı tehdit eden bir şey olmadığını kabullenmelisiniz.

3. KORKTUĞUNUZ ŞEYLERİN GERÇEKÇİLİĞİNİ GÖZDEN GEÇİRİN!

Sonu felaketle biten pek çok hayalleriniz varsa bunların olma olasılıklarını gözden geçirin. Gerçekten düşündüğünüz kadar olma olasılığı yüksek durumlar mı anlamaya çalışın.

4. OLUMLU VE SAKİNLEŞTİREN GÖRÜNTÜLER HAYAL ETMEYE ÇALIŞIN!

Sizi panik atak durumuna geçiren hayalinizdeki felaket senaryoları olduğuna göre tam tersi sizi gevşetebilecektir. Bu yüzden sizi mutlu eden ve rahatlatan imajlar hayal etmeye çalışın.

5. GEVŞEME VE NEFES EGZERSİZLERİ ÖĞRENİN!

Olağanüstü ha konumuna geçen bedeni fizyolojik olarak rahatlatmak paniği hafifletecektir. Nefes ve gevşeme egzersizleri oldukça iyi gelecektir. Hatta spor aktivitelerine de katılın derim.

 

 

 

 

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Esra Oras

Uzm. Psk. Esra ORAS, 2007 yılında %100 burslu olarak girmiş olduğu Bahçeşehir Üniversitesi Psikoloji bölümünde başladığı lisans eğitimini 2012 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. 2013-2015 yılları arasında Okan Üniversitesi- Klinik Psikoloji (Sağlık Modülü) Master Programı’nı tamamlamıştır. Aralık 2014 - Mayıs 2015 tarihleri arasında “Geç Değil” projesinde Psikolog/Ekip Lideri olarak, KASAV, MEB ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen ortaöğretimde madde bağımlılığını önleme amacıyla yapılan projede 300 okulda verilen çeşitli seminerlerin sorumlusu ve seminerlerde görev almış proje gönüllüsü olan 9 psikoloji lisans öğrencisinin ekip liderliği görevini yürütmüştür. Mart 2014’ten itibaren Karma Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nin Kurucusu ve Psikoterapisti olarak hastalarına hizmet vermektedir. Ekim 2013 - Eylül ...

Etiketler
Panik atak neler yapılabilir
Uzm. Psk. Esra Oras
Uzm. Psk. Esra Oras
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube