Panik bozukluk belirtileri ve tedavisi

Panik bozukluk belirtileri ve tedavisi

Panik bozukluk, bir tur kaygı bozukluğudur ve halk arasında ‘panik atak’ olarak da bilinmektedir. Panik bozukluk ataklar halinde kendini gösterir ve kişide 

• Kalp atış hızının artması

• Göğüs üzerinde ağırlık hissi

• Nefes daralması

• Ölecek\bayılacak\aklını kaçıracak gibi düşüncelerin ortaya çıkması

• Terleme

• Titreme ya da sarsılma

• Kontrolü kaybetme korkusu

• Vücutta uyuşma

• Kendini ve çevresini olduğundan farklı görme\hissetme

• Bulantı veya Karın ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkabilir/

Atakların ne zaman veya nasıl ortaya çıktığı sorulduğunda danışanlarımızdan genellikle ‘durup dururken oldu’, ‘ bir sebebi yok, ummadığım anlarda ortaya çıkıyor’ gibi yanıtlar almaktayız. Gerçekte ise durum biraz daha farklıdır. Biz farkında olmasak da günlük hayatımızdan yahut da geçmiş yaşantımızdan bizde korkuya, kaygıya veya paniklemeye neden olan olaylar aklımızdan geçerken bizler panik atak belirtilerine ait bazı belirtileri deneyimliyoruz ve aslında ataklar çoğunlukla –biz farkında olmasak da- bu esnada ortaya çıktığı bilimsel çalışmalar tarafından gösterilmektedir.

Kişinin yaşamış olduğu panik atakların hoş olmayan bedensel duyumlara neden olması ve yanlış yorumlanması sonucunda, tekrar yaşanmasına yönelik korku hali yaşar ve kişi tetikte olma haline bürünür (beklenti anksiyetesi). Bedensel duyumlarına daha da dikkat etmeye, onları izlemeye başlar. Benzer duyumları hissetmeye başladığında kendisini rahatlatmak için çeşitli yollar geliştirmeye çalışır. Hastaneye gidebilir, ilaç kullanabilir fakat bunlar ‘kacinmaya’sebep olur ve bireyleri sonuca götürmez.

PANİK BOZUKLUĞUN TEDAVİSİ

Panik Bozukluğun tedavisi mümkündür. Anksiyoltik kullanımının yani sıra psikoterapi teknikleri danışanın rahatlamasına, kaygılarının farkında olmasına, kaygılarının kaynağını keşfetmesinde ve kontrolü elinde tuttuğunu hissetmesine yardımcı olacaktır. Bilişsel Davranışçı Terapi, EMDR, Şema terapi ve Diyalektik Davranışçı Terapi, Panik Bozukluğun tedavisinde kullanılan etkin terapi ekolleridir.

Bu bilgiler tanı koymaya yeterli olmayıp tanıların bir uzman tarafından konulabilmesi için senelerce eğitimler alınır, buna karşın genellikle tanılar tek seansta konulamaz. Insan yapısı yalın olmayıp bazen farklı psikolojik hastaları örüntülü olarak bir arada görmekteyiz. Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlı paylaşılmıştır.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Rifat Tuğsal

Uzm. Psk. Rıfat TUĞSAL, Near East Üniversitesi Psikoloji Bölümünü 3 defa onur belgesi alarak başarıyla tamamlamıştır. Üsküdar Üniversitesi Klinik Piskoloji Yüksek Lisans eğitimini de derece ile tamamlamış Klinik Psikolog ünvanını almaya hak kazanmıştır.

Yeme bozukluğu alanındaki tezini başarıyla tamamlamıştır.

Uzm. Psk. Rıfat TUĞSAL, mesleki gelişimi adına bir çok eğitim programına katılmış ( Çift ve Aile Terapisi Eğitimi, NAADAC (The Association for Addiction Professionals) Bağımlılık Uzmanları Derneği Eğitimleri, Bilişsel Davranışçı Terapi(Hakan Türkçapar-POEM) Eğitimi, Objektif ve Projektif Testler Eğitimi, Şema Terapi Eğitimi, Cetad(Cinsel Terapi) Eğitimi, Pozitif Psikoterapi'' ve bu eğitimlerini başarıyla tamamlamıştır.

Uzm. Psk. Rıfat TUĞSAL, mesleki çalışmalarına Tera'da devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Panik bozukluk nedir
Uzm. Kl. Psk. Rifat Tuğsal
Uzm. Kl. Psk. Rifat Tuğsal
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube