PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Uzm. Dr. Burak Toprak
Uzm. Dr. Burak Toprak
16 Temmuz 2018160 görüntülenme
Randevu Al
PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR ?

PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Bazen nefes almakta güçlük çektiğinizi, her an boğulacakmış gibi olduğunuzu, kalbinizin sıkıştığını hatta kalp krizi mi geçiriyorum düşüncesi ile hastane acil servislerine gidiyorsanız ve yapılan incelemelerde herhangi bir ciddi fiziksel hastalık saptanmıyorsa siz de panik atak olabilirsiniz.

Bu nöbetler çoğunlukla kişiyi dehşete düşürür, kişinin gündelik işlerini yapmasına engel olur hatta bazı kişilerde bir daha ki nöbetin ne zaman geleceğine dair bir beklenti endişesi oluşur ki kişi bu beklenti anksiyetesi yüzünden evinden çıkamaz hale gelebilir.

Panik atak ara ara tekrarlayan ve insanı dehşet içinde bırakan korku nöbetleridir. Panik atağın en temel özelliği beklenmedik bir anda ortaya çıkmasıdır. Hastalarımızın çoğu zaman “kriz” adını verdiği bu nöbetlere biz “PANİK ATAĞI” diyoruz.

Panik Atak Başlangıcı

Panik Atağı, birdenbire başlar, kişi panik atak anında mantıklı düşünemediğini ve sanki nöbetin bir ömür süreceğini yada panik atak sırasında başına bir felaketin geleceğini düşünür, bu düşünceler panik atağın giderek şiddetlenmesine neden olur.

Panik Atak Ne Kadar Sürer

Panik atakların şiddeti genellikle 10 dakika içerisinde en yoğun düzeye çıkar; panik atak çoğu zaman 10-30 dakika (seyrek olarak da 1 saate kadar) devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.

Panik Atakta En Sık Görülen Belirtiler

Çarpıntı, kalbin kuvvetli ya da hızlı vurması

Ölüm korkusu

Nefes darlığı ya da boğulur gibi olma,

Kontrolünü kaybetme ya da çıldırma korkusu

Terleme,

Soluğun kesilmesi

Baş dönmesi, sersemlik, düşecek ya da bayılacak gibi olma

Uyuşma ya da karıncalanma

Üşüme, ürperme ya da ateş basması ,

Bulantı ya da karın ağrısı

Titreme ya da sarsılma

Kendini ya da çevresindekileri değişmiş, tuhaf ve farklı hissetme

Panik atak olan kimseler çogunlukla kendilerini güvende hissettikleri bir yere gitmek isterler(ev). Sık sık panik atak yaşayan kişiler kapalı,karanlık ve gürültülü yerlerden hoşlanmaz,evlerinden başka yerde kalmamaya özen gösterir ve kapalı yerlerde hep kapıya yakın durmak isterler. Panik atak geçirebilirim korkusuyla bile panik atak geçirebilir.

Panik bozuklukta; iyi hissedilen zamanlarda, tekrar panik atak gelecek korkusu yoğun olarak yaşanır. Yani panik ataklar hayatının önemli bir parçası olmuştur.

Etiketler

Panik atak belirtileriPanik atak nedirPanik atak neden olurPanik atak en çok kimlerde görülürPanik atak tedavisiPanik atak nedenleriPanik atak türleriPanik atak etkileriPanik atak hastalığıPanikPanik nöbetiPanik atak neden oluşurPanik atak neler yapılabilirPanik atak korkusuPanik atağın başlıca belirtileriPanik atak bulguları

Yazar Hakkında

Uzm. Dr. Burak Toprak

Uzm. Dr. Burak Toprak

Uzm. Psk. Burak TOPRAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2014 yılları arasında Erenköy Ruh Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Psikiyatri unvanı almıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.