Paniğe dönen endişeyi yönetmek

Paniğe dönen endişeyi yönetmek

Anksiyete ezici hale geldiğinde paniğe dönüşebilir ve panik atak belirtileri çok korkutucu olsa da,tehlikeli değildir.Birkaç beceri öğrenme ,sadece panik atak semptomlarını yönetmekle kalmaz ,aynı zamanda onların meydana gelmesini önler .

Her ne kadar koronavirüs (COVID-19) hakkında belirli bir endişe ve endişe doğal olsa da ,beklenecek ve hatta sağlıklı olsa da ,bazı kişiler (özellikle önceden anksiyete bozuklukları olan kişiler )sağlıklı endişenin  ezici olduğu ve paniğe dönüştüğünü görebilir.İşte  panik ona dönüştüğünde koronavirüs hakkındaki endişenin nasıl yönetileceği ile ilgili  bazı öneriler .

PANİĞE DÖNEN ENDİŞEYİ YÖNETMEK

Panik ataklar,tipik olarak fiziksel semptomlarla ilişkili ani ve yoğun anksiyete deneyimleridir.Bu belirtiler arasında ;titreme,şaşırmış hissetme ,bulantı ve hızlı ,düzensiz kalp atışları.ayrıca ağız kuruluğu,nefes darlığı,terleme  veya baş dönmesi yaşayabilirsiniz.

Bu belirtiler,kalp krizi geçireceğiniz gibi ,felaketli bir şeyin olduğunu hissetmenizi sağlayabilir.Semptomlar çok korkutucu olsa da,özellikle daha önce hiç yaşanmamış olanlar için tehlikeli değildir.

Panik atak yönetmek için bazı etkili ipuçları nelerdir?

1.Kendine bunun panik atak olduğunu söyle,Anksiyetenin neden olduğu panik atak olduğunu ve ne  kadar korkutucu hissetmesine rağmen tehlikeli olmadığını hatırlatın.

2.Bunun sona ereceğini kendinize hatırlatın.Bir panik atak belirtileri her zaman geçer-çoğu için ,bir panik atakın akut aşaması 15-20 dakikadır.(ancak başlangıç seviyesine tamamen hissetmek saatler sürebilir).

3.Nefes egzersizleri ,Vücudumuzun panik belirtilerini daha da kötüleştirebilecek hiperventilasyonu önlemek için uzun derin nefesler (ağzınızdan ve burnunuzdan dışarı)alın.

4.Farkındalık uygulayın.Panik atak,etrafınızdaki dünyadan çok kopuk hissetmenizi sağlayabilir ve tüm odağınızı yaşadığınız semptomlara odaklayabilir.Odadaki bir nesne veya başka fiziksel his gibi odaklanacak başka bir şey bulun(bulanık bir battaniyeye dokunmak veya ellerinizi kotunuza sürtmek gibi)

PANİK ATAK ÖNLEME

Panik atak geçirme şansını önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilecek bir dizi şey vardır.Bunlar aşağıdakileri içerir:

1.Her gün dikkatli nefes egzersizleri yapın.

2.Düzenli egzersiz stres seviyelerini yönetmeye ,gerginliği serbest bırakmaya ,ruh halini iyileştirmeye  ve güveni artırmaya yardımcı olur.

3.Bilişsel davranışçı terapi (CBT) gibi psikolojik terapiler ,olumsuz düşünce kalıplarını tanımlayabilir ve değiştirebilir.Panik ataklarınızı besleyen bu düşünce kalıpları

4.Kan şekeri seviyenizi stabilize etmek için düzenli yemekler yiyin.

5.Kafein,alkol ve sigara içmekten kaçının ,bunlar panik atakları daha da kötüleştirebilir.

Kişisel güvenliğimize yönelik tehditlerle ilgili endişe normaldir ve kendimizi güvende tutmak için iyi kararlar vermemize yardımcı olur.Ancak anksiyete riskle orantısız hale geldiğinde ,günlük faaliyetlerimizi gerçekleştirme yeteneğimiz üzerinde bir etkisi olabilir ve panik haline gelebilir.Panik atakların korkutucu olduğunu ,ancak tehlikeli olmadıklarını ve semptomların sürmediğini unutmayın.Düzenli panik belirtileri yaşıyorsanız,profesyonel destek almayı düşünebilirsiniz.

Bu makale 2 Haziran 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Oya Kayır

Uzm. Psk. Oya Kayır, Lisans eğitimine Konya Selçuk Üniversitesinde tamamlamıştır. İkinci Lisans eğitimini İngiltere Universty of St Andrews Psikoloji bölümü olarak tamamlamış olup,Klinik Yüksek Lisans eğitimi Beykent Üniversitesi olmakla birlikte,Çapa Tıp Fakültesinde ve Ataköy Hastanesinde Stajer olarak görev yapmıştır. İstanbul Çapa Tıp Fakultesi (Stajer), Bahçelievler Rehberlik Araştırma Merkezi ,Uğur Okulları (Avcılar-Bahçeşehir),Syenah Psikolojik Danışmanlık Merkezi(Bakırköy), Adım Çocuk Anaokulu (Zeytinburnu) gibi kurumlarda 2008 yılından beri  görev almış olan Uzm.Psk.Oya Kayır,14 yıllık  mesleki çalışmalarına şu an Oyka Psikolojik Danışmanlık merkezi'nde devam etmektedir. SEMİNER VE KURS BİLGİLERİ Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi –Yrd.Doç.Dr.Nevin Dölek EMDR  Uygulayıcı  -Dr.Aydoğan Arı Aile Danışmanlığı –MEB Onaylı &Ulusla ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Endişe
Uzm. Psk. Oya Kayır
Uzm. Psk. Oya Kayır
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube