Ozon tedavisi ve kullanıldığı alanlar

Ozon tedavisi ve kullanıldığı alanlar

    Ozonterapi, ozon gazı kullanılarak yapılan bir tedavi yöntemidir. Ozon gazı, üç adet oksijen atomundan oluşan şeffaf, renksiz bir gazdır. Kendine has özel bir kokusu vardır. “Ozon tabakası” lafını muhakkak duymuşsunuzdur. Doğal ortamda stratosferin en üst kısmında ozon tabakası bulunur. Ozon tabakası, dünyamızı güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korur. Ultraviyole ışınlar, insanlar için ölümcül ışınlardır. Eğer ozon tabakası ultraviyole ışınları engellemeseydi, dünyada yaşam olmazdı. Ozon tabakası, yaşamı koruyan filitredir.

   İnsanoğlu, dünyadaki her şeyi mahvettiği gibi ozon tabakasına da zarar verdi. Endüstride kullanılan kimyasal gazlar, ozon tabakasının yapısını bozdu ve ozon tabakasındaki deliklerden bahsedilmeye başlandı. Ozon tabakasının delinmesi sonucu, dünyaya daha fazla zararlı ultraviyole ışınları ulaşmaya başladı. Bu da, cilt yanıklarına, kanserlere ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep oldu.

   Tıbbi ozon, doğal ozondan farklıdır; saf ozonla saf oksijenin belli oranda karıştırılmasıyla oluşur. Elde edilen tıbbi ozon, hastaya belli dozlarla  verilir. Tıpkı ilaçlarda olduğu gibi, ozon uygulamalarında da her hastalıkta farklı doz uygulamaları vardır. Her hastaya ve her hastalığa aynı doz verilmez. Sizin hastalığınız için uygun olan ozon dozuna, doktorunuz karar verecektir.

   Ozonterapi, değişik tekniklerle tatbik edilir. Major otohemoterapi denilen kan yoluyla yapılan uygulamaların yanında, kas içine enjeksiyonlar, eklem içine enjeksiyonlar, açık yaralara direkt ozon uygulamaları ve rektal yolla uygulamalar gibi pek çok ozon uygulama yöntemi vardır. Doktorunuz, sizin için uygun olan yöntemi tedavi öncesinde belirleyecektir.

OZON TERAPİNİN KULLANILDIĞI ALANLAR

-Diabetes mellitus (Şeker hastalığı)

-Romatoid artrit

-Fibromiyalji

-Dolaşım bozuklukları

-Gut hastalığı

-Candidiasis

-Nörovejetatif hastalıklar: Alzheimer, parkinson, demans

-Pulmoner hastalıklar: Amfizem, KOAH, akut respiratuar stres

-Oftalmolojik hastalıklar: Retinitis pigmentosa, katarakt, glokom, yaşa bağlı

-maküler dejenerasyon

-Vasküler hastalıklar: Hipertansiyon, venöz yetmezlik, periferal arteriyel hastalık,

-venöz staz

-Viral hastalıklar: Herpes simplex, herpes zoster, AIDS, hepatit A, B, C, human

-papilloma virus

-Serebral palsi

-Alerjik hastalıklar

-Kronik yorgunluk sendromu

-Sistemik Lupus Eritematozus

-Crohn hastalığı

-Enflamatuar bağırsak hastalığı

-Avasküler nekroz (AVN)

-İyileşmeyen kronik yaralar

-Diyabetik ayak yaraları

-Kanser tedavisinde tamamlayıcı tedavi olarak

-Ozonterapi, konusunda uzman hekimlerce yapılan son derece güvenilir bir tedavidir.

-Pek çok kronik otoimmün hastalıkta ozonterapi ile başarı sağlamak mümkündür.

OZON TERAPİ UYGULAMA YOLLARI

 Ozon terapi farklı şekillerde uygulanabilmekle beraber, en sık kullanılan üç uygulama şekli majör otohemoterapi, minör otohemoterapi ve rektal insuflasyondur.

• Genel kullanım alanları

Arteriyal dolaşım problemleri İmmunyetmezlik ve immun dengesizlikler

- karsinom hastalarında ek tedavi

- virus kaynaklı hastalıklar (özellikle hepatit C)

İnflamatuar durumlar

Romatizmal hastalıklar

Eksternal ülserler ve cilt lezyonları

• Major otohemoterapi

Arteryel dolaşım hastalıkları

İmmunomodülasyon

Romatid artrit ve ilişki problemler

• Rektal insuflasyon

Proktit Kolit

Major otohemoterapi için olan tüm endikasyonlar

• Minör otohemoterapi

Allerjiler Akne,

fronkül Kanser destek terapisi

•Lokal ozon terapi

Dekübit ülserleri

Kötü iyileşen yaralar

Diabetik gangren Yanıklar

• İntraartiküler enjeksiyon

Gonartroz Diğer eklemlerin artrozu

Romatoid artritde destek tedavisi

• Subkutan, intrakutan ve intramusküler enjeksiyon

İntraartiküler enjeksiyon

Miyotravmatik sendromu, Miyojelozis

OZON ETKİ MEKANİZMASI

  Ozon, güçlü okside edici özelliğinden dolayı mikroorganizmaları öldürmenin yanında tüm toksinleri de (fenolleri, pestisidleri, deterjanları, kimyasal atıkları ve aromatik bileşikleri de) nötralize edebilir.

Yaşa bağlı olarak reaktif oksijen türleri hücrelerde oksidatif hasara neden olurlar. Bu duruma artmış oksidatif stres denmektedir. Yakın zamanlarda yapılan çalışmalarda ozon uygulaması ile düşük dozlarda vücuda reaktif oksijen verilmesiyle ortaya çıkan ürünlerin düşük miktarlarda (fizyolojik düzeylerde) başta hücre içi haberleşme olmak üzere biyolojik mekanizmalarda rol aldığı ve tedavi edici etkilere aracılık ettiği gösterilmiştir. Tekrarlanan düşük dozda ozon uygulamaları sonucunda antioksidan sistem güçlendirilerek oksidatif strese karşı direnç gelişir.

Ayrıca reaktif oksijen türleri hücre içine girerek yangıyı azaltan sitokin düzeylerini ve büyüme faktörlerinin yapımını da artırırlar. Ozon tedavisi özellikle yangısal sürecin yoğun olarak yaşandığı ve immün sistemin ön planda yer aldığı hastalıklarda yardımcı tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır ( yara iyileşmesi, iskemik, romatizmal ve infeksiyöz hastalıklardır.

Hücre yenilenmesini hızlandırır.

Ozon kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesini ve elastikiyetini ve kanın akışkanlığını artırarak oksijen azlığını giderir. Ayrıca damarlarda genişlemeye neden olarak ve damar tıkanıklıklarında yardımcı tedavi olarak uygulanmaktadır.

Yağ hücreleriyle direkt etkileşime girerek kolesterolde azalmaya ve bölgesel yağ yıkımına neden olur.

Kan şeker düzeyini düşürür.

Kireçlenmelerde kıkırdak kaybını azaltarak ve eklem içi sıvılarının ve kıkırdak yapımını uyararak eklem ağrılarında azalma ve hareket kabiliyetinde artma sağlar.

Gençlik İksiri Olarak Bilinen Ozon Artık Kronik Hastalıkların Tedavisinde de Çok Etkilidir.

Dr.Ümit AKTAŞ'ın sitesinden alıntılanmıştır.

Bu makale 22 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Tuğba Kılıç

Uzm. Dr. Tuğba Kılıç, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Gaziantep Üniversitesi'nde tamamlayarak Fizyoloji Uzmanı olmuştur. Uzm. Dr. Tuğba Kılıç, Gaziantep'de sahibi olduğu Özel Muayenehane'de hastalarına hizmet vermektedir. H. Katıldığı Kongreler :  Ulusal Tıp Araştırma Görevlileri Kongresi,2011 Gaziantep Ulusal fizyoloji kongresi 2012,Trabzon Ulusal fizyoloji kongresi 2013,Hacettepe Egzersiz Fizyolojisi sempozyumu,2013 Marmara Egzersiz Fizyolojisi sempozyumu,2015 Konya (Selçuk) Ankara Akupunktur Tamamlayıcı Tıp derneği 2017 I.Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi(İstanbul) II. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi(İstanbul) Dünya Akupunktur Kongresi 2019 (Antalya) ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Ağrılı hastalıklar
Uzm. Dr. Tuğba Kılıç
Uzm. Dr. Tuğba Kılıç
Gaziantep - Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp
Facebook Twitter Instagram Youtube