Oyun Terapisi nedir? Oyun terapisinin faydaları nelerdir?


“Çocukların oyunu oyun değil, onların en gerçek uğraşıdır.”
M. Montaigne
Oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan özel işleve oyun terapisi denir. Büyüklere yapılan bireysel terapilerin çocuklara olan yansıması oyun terapisini temel almaktadır. Sözün yerini oyun alır ve terapist çocuğun kendini en doğal dışa vurum tarzı olan oyunla ifade etmesini sağlar. Çocuklar istedikleri gibi oynamaları için terapist tarafından, duygularını yansıtan oyuncaklar aracılığıyla cesaretlendirilirler.
Çocuklar oyun sırasında onları etkileyen tüm durumları yansıtırlar. Terapist ile çocuğun kurduğu ilişki, çocukların yaşadıkları duygusal tecrübeleri yansıtan oyunu yarattıklarında kendilerini güvende hissetmelerini sağlayan en önemli unsurdur. Oyun terapisinde çocuklar iç dünyalarını yansıtan oyunlar yaratırlar. Duygu durum aktarımı yaptıkları oyuncaklar ile oynarlar. Zaman içerisinde oyunun ilerlemesi ile birlikte çocuk yaşadığı durumları yeniden yaratmakta ve oyun sırasında tecrübelerini değiştirme fırsatı bulmaktadır.
Oyun terapisi, öfke kontrolü, kayıp ve yaslar, anne baba ayrılığı, travmatik yaşam olayları, davranış bozuklukları, depresyon, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, akademik-sosyal-fiziksel gelişim sorunları, öğrenme güçlüğü ve kronik sağlık problemi yaşayan çocuklarda fayda sağlamaktadır.
Oyun terapisi 2 yaşından 13 yaşına kadar tüm çocuklarda uygulanabilir. Çocuğun ihtiyacına göre terapist bir program belirler. Seans süreleri 45-50 dakika arasında değişmektedir. Terapinin son 15 dakikasında aileye bilgi verilir. Gerekli görüldüğü takdirde bazı seanslara aile de katılır. Toplam uygulanma süresi ise çocuğun sorununa ve terapiye uyumuna göre değişmektedir.
Oyun terapisi sırasında ailenin katkısı önemlidir. Süreç içerisinde aile ile görüşmeler devam etmektedir.
Oyun terapisi, Terapötik bir ortamda çocuğun kendini ifade etmesini sağlayan en önemli terapi şekillerinden biridir.