Oyun terapisi çocuğunuzun probleminin cevabı olabilir! aklınızdaki soruların bazılarını ben tahmin ettim.

Şimdi oyun terapisi tam olarak ne oluyor?

Oyun terapisi çocuğunuzun probleminin cevabı olabilir! aklınızdaki soruların bazılarını ben tahmin ettim.

Oyun terapisi çocuğun odak alındığı ve oyunun iyileştirici etkisinin kullanıldığı bir terapi türüdür. Bu alanda eğitim almış terapistler tarafından 2-12 yaş aralığındaki çocuklarla yapılır.

Ne yapıyorsunuz da çocuk iyileşiyor?
Oyun terapisinde terapist çocuğun kendini iyileştirme potansiyeline güvenir ve çocuğa öz güveninin gelişeceği bu güvenli alanı sağlar. Terapist ve çocuğun kurduğu bağın terapide önemli yeri vardır.

Terapiye getirmem demek çocuğum hasta mı demek? O kadar da kötü durumda değiliz aslında…
Terapiye gelen çocuk “hasta” değildir. Her çocuk büyürken zorluklar yaşar, ebeveynler bu zorlukların üstesinden tek başına gelemediklerinde terapi devreye girer. Bunun yanında çocuğunuzun “çok kötü durumda” olmasını beklememelisiniz. Anne-baba olarak eminim ki halihazırda zorluklarla baş etme eşiğiniz çok yüksek, en kötü ana kadar beklemek bu yüzden iyi bir fikir olmayabilir.

Ben çocuğumla oynayamaz mıyım, o neden iyi gelmiyor?
Yetişkinlerle yapılan terapiyi düşünün. Terapistinizle konuşmak ve eşinizle/arkadaşınızla/ebeveyninizle konuşmak asla aynı olmayacaktır. Hayatınızdaki kişiler sizi çok sevebilir, dinleyebilir, derdinize ortak olabilir ancak bir terapist bunun için eğitim almış, size problemin üstesinden gelmeniz için destek olacak profesyonel kişidir. Aynı durumu oyun terapisi için de düşünebilirsiniz.

Çok sıkıntı çekiyoruz evet ama düşününce her şey zamanla geçiyor neden terapiye gelelim ki?
Çocukluktaki problemler sonsuza kadar aynı şekilde kalmıyor, bu doğru. Ancak problemler geçmiyor, yalnızca şekil değiştiriyor. Çocuğunuzla ilgili çözülmemiş meseleler onlara yetişkin hayatında bir yük olarak kalacaktır.

Bu makale 13 Şubat 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Şebnem Kıroğlu

Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) lisans ve MEF Üniversitesi PDR yüksek lisans programlarından mezun olduktan sonra Çocuk Merkezli Oyun Terapisi eğitimini ve süpervizyonlarını tamamlamıştır. Bilişsel Davranışçı Psikoterapiler Derneği tarafından verilen süpervizyona bir yıl devam etmiştir. Bireysel terapide hümanistik terapi ve şema terapi yöntemlerinden yararlanmaktadır. İstanbul Psikodrama Enstitüsü’nde psikodramatist eğitimine devam etmektedir. Üniversitede çocuk edebiyatı, psikodrama, bağımlılık ve dezavantajlı gruplarla yapılan çalışmalarla ilgilenmiştir. Çeşitli kurumlarda (Yuva Vakfı, AÇEV, Beşiktaş Anadolu Lisesi) staj ve gönüllülük yaptıktan sonra 2018 Ekim ayında Türk Kızılay’ında çalışmaya başlamıştır. Psikolojik Danışman ve Sağlık ve Psikososyal Destek Program Sorumlusu olarak çalıştığı Türk Kızı ...

Etiketler
Oyun terapisi nedir
Psk. Dan. Şebnem Kıroğlu
Psk. Dan. Şebnem Kıroğlu
İstanbul - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube