Otoimmün bir hastalık: hashimoto tiroidi

Otoimmün bir hastalık: hashimoto tiroidi

Hashimoto hastalığı da denilen bu hastalık çoğunlukla hipotiroidiye sebep olan otoimmün bir hastalıktır. Hashimoto tiroidi olan kişilerin bağışıklık sistemi tiroid bezlerine saldıran antikorlar üretir (= otoimmün hastalık). Tiroid bezi uzun vadede hasar gördüğünden metabolik fonksiyonların kontrolünde görevli olan tiroid hormonunu yeterli üretemez (= hipotiroidi).

Çölyak, tip 1 diyabet, lupus gibi başka bir otoimmün hastalığı olan kişilerin Hashimoto hastalığı geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu ve Hashimoto tanısı almış bireylerin de diğer otoimmün hastalıkları geliştirme riskleri olduğu bilinmektedir.

Hekime başvuru guatr (= tiroid bezinde şişkinlik), halsizlik, cilt kuruluğu, kabızlık, ders başarısında azalma gibi tiroid işlevlerinin azalmasına bağlı gelişen klinik bulguların yanı sıra alopesi (= saçkıran), vitiligo, atopi, depresyon gibi tiroid dışı nedenler ile de olabilir.

Tedavi yöntemi tiroidin hipotiroidizme sebep olacak kadar hasar görüp görmediğine bağlıdır. Hipotiroidi yoksa tedavi semptomlara yöneliktir ve tiroid hormon seviyesini düzenli olarak kontrol etmeyi hedefler. Hashimoto'nun klasik anlamda bir tedavisi bulunmasa da klinik semptomların iyileşmesi, kronik ilaçların kesilmesini ve yaşam kalitesinin artmasını sağlayabilir.

Bu makale 1 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Ayça Yağcı

Dyt. Ayça Yağcı lise öğreniminin ardından Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü yüksek onur derecesi ile bölüm birincisi olarak tamamlamıştır. Yeditepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde çift ana dal yapmaktadır.

Dyt. Ayça Yağcı mesleki çalışmalarına online olarak devam etmektedir.

Instagram: @diyetisyenaycayagci

Deneyimler

Form-İz Beslenme Danışmanlığı

Yeditepe Üniversitesi Bağdat Caddesi Polikliniği

İstek Vakfı Okulları'nda

Türkçapar Bariatrics

Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi

Fitart Beslenme Danışmanlığı

Coşku Mutlu Beslenme Danışmanlığı

Maltepe Toplum Sağlığı Merkezi

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi

Etiketler
Hipotiroidi
Dyt. Ayça Yağcı
Dyt. Ayça Yağcı
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube