Önce anlamak

Önce anlamak

Birbirimiz ile iletişim kurarken karşımızdakini ne kadar anlıyoruz? Ne kadar kulak veriyoruz hislerimize. Kendi penceremizden yorumladığımız her davranışın içinde karşımızda ki kişinin bizden farklı olabileceğini ve farklı hissedebileceğini kabul etmek ilişkilerimizde bu noktada durmak ne kadar kolay bizim için ya da ne kadar denedik bu denli empati kurmayı.

Karşımızda ki kişi kötü hissedebilir, iyi hissedebilir belki duyguları karmakarışık olabilir bunu bizlere ifade edebilir bu ifadeler karşısında karşımızda ki kişilere “Abartmıyor musun sence de?” bu cümle karşımızda ki kişiye bu duygu bence yanlış mesajını verebilir. Hangimiz birbirimizin duygusunu eleştirebiliriz? Herkesin hislerini yaşamakta özgür olduğunu bilmeye ve hissetmeye hakkı vardır. İletişimde bulunduğumuz bireyler ile aynı duyguları hissetmek zorunda değiliz. Ancak o kişiyi eleştirme hakkımızda yoktur. İletişim anında karşımızda ki kişi yoğun duygular içerisinde olabilir. O an biz kişiye “abartmıyor musun?” dediğimizde hiç empati yapmadan konuşmuş olabiliriz bu da karşımızdaki kişinin kendini savunmaya geçirmesine neden olmaktadır.

Duyguları aynalamak onları anlamaya çalışmak ve “Seni anlamaya çalışıyorum, gördüğüm kadarı ile duyguların çok yoğun” diyerek sözlerimize başlayabiliriz bu karşımızda olan kişiye “ohh beni sonunda anladı” mesajını vermek için çok iyi bir başlangıç olabilir. Karşımızda ki kişiye seni anlıyorum mesajını verdikten sonra anladığımıza dair ipuçları yansıtmak, hem bizi hemde iletişim içerisinde bulunduğumuz insanı rahatlatır. Rahatlamış bir iletişimde her şey daha yolunda gider.

Bu makale 9 Nisan 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Beyza Doğan

1996 yılında ankarada doğdum. İlk ve orta öğretimi ankarada tamamladım. Ufuk üniversitesi  psikoloji bölümünden mezun oldum. Eğitimim sırasında Ankara Abdurrahman yurtaslan onkoloji hastanesi kapalı psikiyatri kliniğinde stajımı tamamladım. Aynı zamanda ankarada uzman bir psikiyatristin yanında gözlemler yaptım. Milli eğitim bakanlığı onaylı aile danışmanlığı sertifika programını başarı ile bitirdim. Bilişsel davranışçı psikoterapiler Derneği Hakan Türkçapar'da bilişsel davranışçı terapi eğitimi aldım. Nöropsikolojik Test bataryalarını uygulama sertifikasına sahibim. Deneyimsel oyun terapisi eğitimim devam etmektedir. Çocuklarda yaratıcı görüşme teknikleri adlı eğitimi bitirdim. Mesleğimin getirdiği güncel tüm teknikleri takip etmekteyim. Ankarada özel bir kolejde çalışıyorum. Aynı zamanda kendi ofisimde danışanlarımı kabul ediyorum. ...

Etiketler
İletişim
Psk. Beyza Doğan
Psk. Beyza Doğan
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube