OMURGA TÜMÖRLERİ

Prof. Dr. Kudret Türeyen
Prof. Dr. Kudret Türeyen
23 Mayıs 2016508 görüntülenme
Randevu Al
OMURGA TÜMÖRLERİ

Spinal tümörler, omuriliğin kendisi veya omurilik destek dokuları veya omurgayı oluşturan kemik dokulardan köken alan tümöral oluşumlardır. Böyle bir tümör omurilik basısı oluşturarak felçlere ve ölüme neden olabilir. Tümörün çıkarılması için sıklıkla laminektomi, bazen de hemilaminektomi yapılması gerekir. Laminektomi ve hemilaminektomi, omurilik kanalının arka bölümünden bir kemik parçasının çıkarılması işlemidir. Omurganın ön tarafını tutan tümörlerin çıkarılmasında ise değişik yöntemler kullanılır.

Cerrahi amaç tümörü tamamen çıkarmak, tüm omurilik ve sinirleri baskıdan kurtarmak ve kalan bölümde omurga dizilim desteğini sağlayarak kemikler arası kaynaşma oluşturacak sistemi kurmaktır.

Omurilik ve omurga tümörlerinin 3 tipi vardır:

• Ekstra-dural spinal tümör: Omuriliği saran zarın dışındaki tümörler.

• İntra-dural ekstra-medüller tümör:Omuriliği saran zarın içinde, omuriliğin dışındaki tümörler

• İntra-dural intra-medüller tümör:Omuriliğin içindeki tümörler

Alternatifler:

• Her türlü riski göze alıp ameliyat olmamak

• Tıbbi ilaç ve periyodik radyolojik ( BT, MR ) incelemeler

• Tümörün cinsine göre ışın tedavisi, gamma knife, ciber knife

• Fizik tedavi yöntemleriyle şikâyetleri gidermeye çalışmak

Etiketler

Spinal tümörlerSpinal tümörler kimlerde görülür?Spinal tümörler nasıl oluşur?Omurga tümörü nasıl tedavi edilir?Omurga tümörü neden oluşur?

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Kudret Türeyen

Prof. Dr. Kudret Türeyen

Prof. Dr. Kudret TÜREYEN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim dalında yapmış ve 1998 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi esnasında 1997 yılında üç ay klinik gözlemci olarak İngiltere Sheffield Üniversitesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda çalışmalar yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.