Boyun rahatsızlığı olan hastalara öneriler

Boyun rahatsızlığı olan hastalara öneriler

~~OTURURKEN

? Dik durunuz ve kafanızı geriye atıp çenenizi kaldırınız. Bütün omurganız sandalye arkalığına dayanacak şekilde dik olsun. Mümkünse kol destekli sert sandalye kullanın. Sandalye kollarını, kollarınıza destek olarak kullanın.

? Yürürken dik yürümeye özen gösteriniz.

? Televizyon seyrederken, bir koltukta veya sandalyede destekli oturmayı tercih edin. Yolculukta başınız bir tarafa düşercesine uyumayın, gerekirse boyun yastığı kullanın.

YATARKEN

? Sırtüstü yatış pozisyonunda yastığınızı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde koyun. Yastık baş ve boynunuzu desteklemeli. Boynunuzu gergin tutmayın. Boynunuza uygun ne alçak nede yüksek yastık kullanın. Yan yatarken boynunuzu düşürmeyn veya aşırı yükseltmeyen yastık kullanınız.

ARABA KULLANIRKEN

? Araba kullanırken yüksek oturun, koltuğunuz direksiyonun üzerinden bakmak için gerilme ve eğilme gerektirmeyecek şekilde ne çok alçak, ne de çok geride olmamalıdır. Saat başı mola verin 10 dakika dinlenin boyun hareketleri yapın.

ÇALIŞIRKEN

? Bütün gün masa başında çalışıyorsanız, saat başı kalkıp dolaşın, mutlaka belirli aralıklarda bir pozisyon değiştirin. Masanızda bilgisayar var ve kullanıyorsanız sizden aşağıda olmamasına dikkat edin. Uzun süre boynunuzu öne eğerek veya başınızı yukarı kaldırarak çalışmayın.

? Baş üstü seviyeye uzanmanız gerektiğinde bir iskemleye çıkın. Belirli bir süre uzanmaktan veya yukarı bakmaktan kaçının. Boynunuzu sürekli aynı pozisyonda sabit tutmayın.

? Mutfak tezgahınız yüksek olsun. Ev temizlik aletlerinizin uzun saplı olması doğrudur. Uzun süre eğilerek iş yapmayınız.

YÜK TAŞIRKEN

? 5-10 kilo arasında yük taşıyabilirsiniz. Dengeli olarak taşımaya özen gösteriniz. Pazarda Pazar arabası kullanınız.

SON ÖNERİLER
Otururken ve yürürken dik durunuz. Adeta başınızın üzerinde bir kitap var ve bunu düşünmemeye çalışınız. Bilgisayar ekranı baş yüksekliğinde olacak şekilde çalışınız, 30 dk da bir 5 dakika dinleniniz.
? Egzersiz sırasında veya ameliyat sonrası günlerde hafif ve kısa süreli omuzda, boyunda, kollarda ve sırtınızda ağrı, sertlik, kramp, uyuşma, karıncalanma hissi olabilir, endişelenmeyin. Eğer rahatsızlık devam ederse ve şiddeti artarsa egzersize devam etmeyin ara verin. Yatıp dinlenin. Jellerle masaj yapabilir sıcak su torbası uygulayabilirsiniz, bu sizi rahatlatır.

? Egzersizlerin arasında mutlaka dinlenme arası verin.

? Egzersizi ne çok az, ne de çok fazla yapmayın.

? Yürüyüşlerinizi size önerildiği gibi mutlaka yapınız

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Kudret Türeyen

Prof. Dr. Kudret TÜREYEN, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim dalında yapmış ve 1998 yılında Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı olmuştur. İhtisas eğitimi esnasında 1997 yılında üç ay klinik gözlemci olarak İngiltere Sheffield Üniversitesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda çalışmalar yapmıştır. Uzmanlık eğitimi sonrasında Bursa'da özel bir hastanede 3 yıl boyunca Nöroşirürji uzmanı olarak görev yapmış olan Prof. Dr. Kudret TÜREYEN, 2001 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı tarafından Yardımcı Doçent kadrosuna atanmıştır. 2002 yılında ABD’de Prof. Dr. Robert J. Dempsey başkanlığındaki Wisconsin Üniversitesi Nöroşirü ...

Prof. Dr. Kudret Türeyen
Prof. Dr. Kudret Türeyen
Bursa - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube