Okula uyum sorunlar

Okula uyum sorunlar

İşte o kaçınılmaz an geldi. Çocuğunuz okula başlıyor. Alışverişler koşuşturmalar en iyi öğretmeni seçme çabaları, en iyi okul arayışları siz fedakar anne baba için hiç önemli değil. Bütün bunlarla mücadele etmeyi göze aldınız.
 Ve işte ilk zil çaldı ve okulun ilk günü. Siz heyecanlısınız, çocuğunuz ise kaygılı. Sınıfa bıraktınız, öğretmeni ile tanıştınız ve öğretmeni sizden çıkmanızı rica etti. Ama çocuğunuz kalmak istemiyor. Ne derseniz deyin anlamıyor. Ağlıyor. Öğretmen bir şeyler anlatıyor ama olmuyor.

Panik yok. Çocuklarınızda “bağlanma” adını verdiğimiz doğal insan tutumu ile ilgili farklılıklar var hepsi bu. Bir uzmandan yardım alarak bu sorunu çözebilirsiniz. 

Öncesinde bilmeniz gereken şey ne yapmamanız gerektiğidir. 
Okula bırakıp eski usul “eti senin kemiği benim”  diyerek terketmeyin. Genelde sınıf öğretmenleri ve idareciler “bırak git alışır alışır” derler. Ancak o iş  o kadar değil. Bu dönem çocuğunuzda ciddi travmatik etkiler bırakabilir, okula yönelik tutumlarını onarılmaz şekilde zedeleyebilirsiniz. Çoğu zaman bu etkiler kısa vadede farkedilmeyebilir. Ama bu etkilenmediği anlamına gelmez.

Peki nasıl yapmalı ?

Şu bağlanma konusuna biraz değinelim.
Bağlanma doğal bir insan ihtiyacına karşılık veren bit tutumdur. Kısaca, bir bireyin yanındayken güvende ve iyi hissettiği bir başka insan ya da nesne ile kurduğu bağa bağlanma deriz. Tabi eklemek gerekir ki bu tanımla birlikte “sağlıklı bağlanma” kavramı da açıklanmaya muhtaçtır. Sağlıklı bağlanma güvenli bağlanmadır. Güvenli bağlanma alışkanlığı kazanmak bireyin daha hayata başladığı ilk günlerden itibaren önemli bir süreçtir. Anne ile kurduğu ilk temas, anne baba tarafından beslenme güvende hissetme ve sevgi duygularının tatmin edilmesi vb. bunlar güvenli bağlanmayı belirleyen etmenlerdir ve çok önemlidirler.
 Bu bağ bebeğin ilerideki sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimini destekler ve yetişkin bir birey olduğunda kuracağı ilişkileri, dünyayı güvenli ya da güvensiz bir yer olarak görüşünü, benlik algısını ve kişiliğini etkiler.

İşte okul çağında da bu sağlıklı bağlanma alışkanlıkları en önemli ve en zor teste tabi tutulur. Çocuk ilk kez bu kadar net bir şekilde yabancı kişilerden oluşan bir topluluk ve yabancı olduğu bir ortama anne babası olmadan terk edilir. Bu durum sağlıklı bağlanma tutumlarını tam olarak geliştirememiş çocuklarda sorunlar yaşanmasına sebep olabilir.(sorunların tek sebebi bağlanma tutumları olmamakla birlikte)…

Bu durumda sorun bağlanma tutumları ile ilgili ise yapılması gerekenler şunlardır;
Öncelikle çocuğa okulun nasıl bir yer olduğu anlatılmalı, neden okula gidildiği anlatılmalı, okulun sadece günün belli bir aralığında gidilip sonra yeniden eve gelineceğini, anne ve babanın da onu almak için hazır olacağını anlatmak gerekir.
İkincil olarak yapılması gereken kademeli olarak onu sınıfa bırakmaktır. Aceleci davranmamak gerekir. Kademeliden kastı örnek bir uygulama ile anlatalım. Diyelim ki çocuk siz nu sınıfa kadar götürüp sırasına oturttuktan sonra sizin de kalmanızı istiyor. O zaman sınıfın bir ucunda bir sandalyede oturacağınızı çocuğa belirtin. Bu çocuğunuzun öğretmeni ve diğer çocuklara bağlanma gerçekleştirmesi için zaman kazandıracaktır. Bir iki kez böyle yaptıktan sonra okul bahçesinde sabit bir yerde sizi bulabileceğini belirterek sınıftan ayrılın. Ve yine kademeli olarak bir sonraki basamağa geçin ve okul çıkışında onu almak için geleceğinizi belirtin. 
Tüm bunlara rağmen çocuğunuzda uyum gelişmiyorsa ve ilerleme kaydedemiyorsanız o zaman bağlanma tutumları dışında bir sorun olabileceğini unutmayın ve bir uzmandan yardım alınız.

Bu makale 12 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Ferhat Buldum

Psk.Dan. Ferhat Buldum, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Mersin Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlamıştır.

2015- 2017 Berdan Cıvata, Endüstriyel Danışmanlık 2006 - 2009 Özel Eğitim Kurumları, Eğitim Koordinatörü olarak görev almiş olan Psk.Dan. Ferhat Buldum mesleki çalişmalarına şu an Mersin Osgb ve Psikolojik Danışmanlık merkezin'de devam etmektedir.

 

Etiketler
Okul çağı
Psk. Dan. Ferhat Buldum
Psk. Dan. Ferhat Buldum
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube