Öfkenizi kontrol altında tutmakta zorlanıyor musunuz?

Öfke doğru şekilde ele alınmadığında ruh halinizi bozabilir, korkunç kararlar almanıza neden olabilir ve sevdiklerinizle olan bağlarınızı zayıflatabilir. Bu potansiyel olarak tehlikeli duyguyla başa çıkmak için, öz disiplininize olan güveninizi yeniden inşa etmeniz ve devam eden korkular ve belirsizliklerle uzlaşmayı öğrenmeniz gerekir.

Öfkenizi kontrol altında tutmakta zorlanıyor musunuz?

Öfke doğru şekilde ele alınmadığında ruh halinizi bozabilir, korkunç kararlar almanıza neden olabilir ve sevdiklerinizle olan bağlarınızı zayıflatabilir. Bu potansiyel olarak tehlikeli duyguyla başa çıkmak için, öz disiplininize olan güveninizi yeniden inşa etmeniz ve devam eden korkular ve belirsizliklerle uzlaşmayı öğrenmeniz gerekir.

Öfke için olumlamaları hayatınıza uygulamak, öfkenizi yönetme ve daha düşünceli hareket etme yeteneğinizi önemli ölçüde geliştirecektir.

İnsanlar, genellikle yoğun duyguların onları alt etmesine izin veren duygusal varlıklardır. Öfke yüzeye çıktığında, rasyonel düşünceye yer bırakmaz. Kışkırtılmış hissederek, bıçak gibi keskin sözler kusarız ve sonunda başkalarının duygularını inciterek daha da büyük bir soruna neden oluruz.

Öfke patlamaları vücudunuz üzerinde de ciddi bir etkiye sahiptir. Kötü yönetilen öfke baş ağrısına, uyku eksikliğine, sindirim sorunlarına, kaygı ve depresyon bozukluklarına sebep olur.

Öfkesi kötü yönetilen insanlar, genellikle kafalarını boşalttıktan sonra yaptıklarından pişmanlık duyarlar. Ne kadar dikkatsiz olduklarından ve güçlü duyguları yanlış idare ederek başkalarına çok çabuk yük olabileceklerinden utanırlar. Ancak öfkelerini kontrol edemedikleri durum esnasında, o durumu rasyonel olarak değerlendirmek için zaman ayırmayı kendi içlerinde bulamazlar. Öfkenin sana yaptığı şey bu. Gerçeklik algınızı çarpıtır ve görüş alanınızı sınırlar, böylece başka bir tepki mümkün görünmez.

Dürtüsel eylemleri ve öfkeyi uzak tutabilecek tek kişi olduğunuzu unutmayın. Olumlu olumlamalar uygulamak, kendi kendini sabote etme davranışını dizginlemeni ve öfkeni daha üretken ifade biçimlerine yönlendirmeni sağlayacak etkili bir yöntemdir. Ayrıca bu kısa ama etkili sözler size ne kadar güçlü olduğunuzu hatırlatacak ve duygusal zekanızı artıracaktır.

Kendimize sevgi ve özenle davrandığımızda, beynimize bağlanan sağlıklı bir benlik saygısı geliştiririz. Olaylara olumlu bakmaya alıştıktan sonra, daha çok çalışmak, başkalarını takdir etmek, kendimize bakmak ve daha iyi yaşam seçimleri yapmak için daha fazla motive oluyoruz.

Olumlu olumlamalar için aşağıda size örnekler sıraladım:

1.Evrendeki her şeyin mükemmel bir düzen içinde olduğuna inanıyorum.

2.Eylemlerim ve düşüncelerim sevgi ve nezaketle beslenir.

3.Öfke ve öfke duygularını reddeder ve serbest bırakırım.

4.Öfkemi kabul ediyorum ama harekete geçmeyi reddediyorum.

5.Öfkeli duyguları özdenetim ve kabule dönüştürüyorum.

6.Sert ve öfkeli tepki vermemeyi seçiyorum.

7.Olumsuz duygularımı neyin tetiklediğini tanır ve huzurlu bir ortam yaratırım.

8.Stresli durumlardan kaçınırım ve neşe kaynaklarını memnuniyetle karşılarım.

9.Aklım, öfke ve toksisiteden arınmış sakin bir alandır.

10.Kendimin en iyi versiyonu oluyorum ve başkalarına nezaketle davranıyorum.

11.Sabır ve kısıtlama ile her türlü gerilimi düşürme yeteneğine sahibim.

12.Olumsuz düşünce ve davranışları dışarı atan pozitif enerji yayıyorum.

13.Yaşadıklarım geçici ve huzurumu bozmuyor.

14.Ne zaman sinirlensem, kendimi ışık ve dingin bir yere geri çekiyorum.

15.Geleceğin daha iyi olacağını bilerek geçmiş hatalarım için kendimi affediyorum.

Bu makale 17 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Kızılgül

Uzman Klinik Psikolog Zeynep Kızılgül. Hem online hem de yüz yüze bütünsel psikoterapi hizmetleri sunmaktadır. Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji Bölümünden mezun olduktan hemen sonra Klinik Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Hastane ve kliniklerde çalışmıştır. Danışanlarına daha iyi hizmet vermek için çeşitli eğitimler alarak ekoller benimsemiştir. Şu anda ise Nova Psikoloji ve Anında Terapi’nin kurucusudur. Farkındalık temelli uygulamalar, somatik (vücut temelli) terapiler ve EMDR (travma terapisi) ile geleneksel psikoterapötik yöntemleri (psikodinamik ve bilişsel-davranışçı) birleştirerek eklektik bir yaklaşım kullanmaktadır. Travma, bağımlılık, yas, depresyon, kaygı, dikkat eksikliği ve hiperaktivite, disleksi, ebeveynlik ve ilişki zorluklarını tedavi etme konusunda uzmandır. Danışmanlık uygulamasına sıcak ve ka ...

Etiketler
Öfke yenmenin püf noktaları
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Kızılgül
Uzm. Kl. Psk. Zeynep Kızılgül
Mersin - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube